США і G-7 приймають рішення про гігантські пакети допомоги: про що пишуть у світовій пресі

США і G-7 приймають рішення про гігантські пакети допомоги: про що пишуть у світовій пресі

Перші шпальти світових змі про війну Росії в Україні.

Війна в Україні Вашингтон підтримує Київ 40 мільярдами, сім найбільших промислово розвинених країн – 15 мільярдами

Колонка справа: «Клан Путіна тривалий час почував себе в Давосі дуже комфортно»

Відео дня

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі (ВЕФ) наступного тижня президент Росії Володимир Путін – на відміну від минулого року – не вітається. Іншим росіянам, яких там вітали протягом багатьох років, також не пускають на WEF через напад Росії на Україну. Путіна більше не вітають у місці, яке його приваблювало.

Ще в 1990-х роках він разом із сім’єю кілька разів відпочивав у Давосі. Зовсім недавно члени його клану також були там інкогніто. Дочка Путіна Катерина, наприклад, брала участь у заході WEF у 2015 році під фальшивим прізвищем. У той же час новий чоловік її матері купив розкішну квартиру в Давосі. Квартира зареєстрована і донині на ім’я чоловіка, який одружився з старшою за неї приблизно на 20 років Людмилою Путіною і став дуже заможним.

 Італія. "Військова дипломатія" - заголовок в La Repubblica

«Kleine Zeitung» - «Екс-прем'єр-міністр ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО

Компроміси з Путіним неможливі

Колишній лідер української революції Юлія Тимошенко не вірить у мир з Кремлем. Війна вирішуватиметься на полі бою, каже вона в інтерв’ю.

Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко не вірить чуткам про здоров'я Путіна.

Юлія Тимошенко наразі не бачить шансів на мирне врегулювання з президентом Росії Володимиром Путіним. "З огляду на цілі Путіна, переговори і компроміси неможливі. Якщо ми дозволимо йому навіть частково знищити цілі етнічні групи, він не зупиниться", - сказала вона в інтерв'ю п'ятничному виданню "Kleine Zeitung".

"Він (Путін) не залишає нам шансів: ми можемо перемогти тільки на полі бою, і тоді з режимом Путіна буде покінчено. Тільки тоді Росія матиме шанс перегрупуватися і встановити нормальні відносини з іншими країнами", - сказала Тимошенко.

Будучи прем’єр-міністром, вона підписала заявку на членство в НАТО у 2008 році. "Це був момент, коли більшість українців хотіла зламати старі мости і йти на захід. Кілька країн це заблокували, вони вклонилися росіянам", - розкритикувала Тимошенко.

"Якби цього не було тоді, ми б сьогодні не говорили про війну і не довелося б платити високу ціну санкцій. Україна була принесена в жертву, щоб піддатися шантажу Росії", - сказав політик від Батьківщини. партія (Батьківщина). .

санкції

Щодо західних санкцій проти Росії, Тимошенко сказала, що вони безпрецедентні, і вона розуміє, що в деяких країнах дуже важко приймати рішення, оскільки від них сильно залежить економіка. «Такі країни, як Угорщина, а також Австрія кажуть, що їм потрібно багато часу... Це просто», – сказала вона.

«Щодня в Росію надходить до мільярда євро на постачання енергоносіїв. Гроші фінансують війну. Якщо ми хочемо її швидко закінчити, то нам потрібні якомога більші поставки зброї та якомога більші санкції. Мова йде не тільки про Україну якщо не виграти війну – Росія губить європейський континент», – наголосила Тимошенко. Вона також сказала, що ЄС має переглянути бюрократичні перешкоди та прискорити процес вступу України. "Чим швидше, тим краще. Якщо НАТО прийме нас, ми запобігтимемо майбутні війни", - сказала Тимошенко.

Щодо чуток про здоров’я Путіна, вона сказала: «Забудьте всі казки про його психічне здоров’я! Немає нічого, навіть раку. Він мислить раціонально, має місію, яку розробив для себе (... ) В основному він хоче щоб знищити наше коріння до кінця, він живе цим зараз. Я не вірю в мирні угоди».

Колонка справа: "Росія готується анексувати частини південного сходу України"

Установка намісників та запровадження рубля

Щойно здобувши перемогу над останнім озброєним українським опором у спустошеному Маріуполі, Росія у четвер, схоже, закладала основу для анексії ділянок південного сходу України, які, за словами високопоставленого кремлівського чиновника, мають «гідне місце» у нашій російській родині». Чиновник Марат Хуснуллін, заступник прем'єр-міністра Росії з інфраструктури, здійснив поїздку регіоном на цьому тижні і виклав плани щодо встановлення повного контролю над життєво важливою інфраструктурою, включаючи найбільшу в Європі атомну електростанцію, тоді як Росія зміцнює свої оборонні позиції. там і поширював свою владу на місцеве населення.

"Я приїхав сюди, щоб надати максимальні можливості для інтеграції", - цитують пана Хуснулліна російські ЗМІ.

Як ще одна ознака того, що Москва готується наполягати на русифікації регіону — як це було в Криму з моменту захоплення його в України в 2014 році — російські офіційні особи вже зробили кроки щодо запровадження рубля, місцеві органи влади, запровадити нові шкільні програми, перенаправити інтернет-сервери через Росію та відрізати населення від українського мовлення.

Пан Хуснуллін сказав, що Росія навіть має намір стягувати з України плату за електроенергію, яку виробляє українська атомна електростанція, яку російські сили конфіскували в перші тижні вторгнення — план, який Україна назвала здирством.

Дії Росії були вжиті в той час, коли Сполучені Штати прагнули ще більше посилити тиск на Кремль. Президент Байден пообіцяв допомогти добитися якнайшвидшого схвалення заявок на вступ до НАТО від раніше нейтральних Фінляндії та Швеції, оскільки він вітав лідерів цих країн у Білому домі і оскільки офіційні особи США висловили впевненість, що вони зможуть задовольнити заперечення Туреччини проти членства Фінляндії та Швеції. А Сенат переважною більшістю голосів схвалив пакет допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів доларів, який мав надати Байден.

В Угорщині дешева російська нафта підживлює праві культурні війни. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан люто чинив опір запропонованому європейським ембарго на постачання російської нафти, заявивши, що це зруйнує економіку його країни. Іншими потенційними жертвами такої заборони будуть речі, близькі до його серця: його популістські передвиборчі обіцянки та фінансова годівниця для борців за культуру в Європі та Сполучених Штатах.

І те, й інше підживлюється прибутком Угорщини від російської нафти. Накопичений завдяки дешевим постачанням російської нафти і газу угорський енергетичний конгломерат MOL — одна з найбільших та найприбутковіших компаній у Центральній Європі — минулого місяця оголосив про виплату дивідендів своїм акціонерам у розмірі 652 млн. доларів.

Понад 65 мільйонів доларів із цієї суми підуть до приватного освітнього фонду, який минулого року приймав ведучого Fox News Такера Карлсона на фестивалі правих учених чоловіків в Угорщині. Він також надає стипендії та стипендії консервативним американцям та європейцям, які шукають безпечний притулок від того, що вони оплакують як поширення «культури скасування» будинку.

Деякі з них були представлені цього тижня у першому угорському випуску Консервативної конференції політичних дій, або CPAC, зборах правого крила американської політики. Захід, на якому пан Орбан виступив із програмною промовою, відкрився у Будапешті.

Коментарі

keyboard_arrow_up