Україна зазнала ракетного обстрілу. Путін атакує із Мінська: про що пише світова преса

Україна зазнала ракетного обстрілу. Путін атакує із Мінська: про що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Росія протягом кількох тижнів концентрувала свою вогневу міць на Сєвєродонецьку, яку вона захопила в п'ятницю, і на його побратимі Лисичанську за річкою.

Згідно з прогнозами західної розвідки та військовими експертами, російські військові скоро вичерпають свої бойові можливості і будуть змушені повністю припинити наступ у східному Донбасі України.

Відео дня

«Настане час, коли крихітні успіхи, які робить Росія, стануть нестійкими з урахуванням витрат, і їм буде потрібна значна пауза для відновлення потенціалу», — сказав високопоставлений західний чиновник, виступаючи на умовах анонімності для обговорення делікатного питання.

Ці оцінки були отримані, незважаючи на наступ Росії проти збройних українських сил, включаючи захоплення в п'ятницю міста Сєвєродонецьк, найбільшого міського центру, захопленого Росією на сході після початку останнього наступу на Донбасі майже три місяці тому.

Росіяни наближаються до сусіднього міста Лисичанську протилежному березі річки Донець. Його захоплення дасть Росії майже повний контроль над Луганською областю, однією з двох або областей, що входять до складу Донбасу. Контроль над Донбасом є публічно заявленою метою російської «спеціальної військової операції», хоча багатостороннє вторгнення, розпочате у лютому, ясно показало, що початкові амбіції Москви були набагато ширшими.

Захоплення Лисичанська є проблемою, тому що він стоїть на височини, а річка Донець заважає росіянам.

Таким чином, натомість російські війська мають намір оточити місто із заходу, наступаючи на південний схід від Ізюму і на північний схід від Попасної на західному березі річки.

Згідно з повідомленнями у російських Telegram-каналах та заступнику міністра оборони України Ганні Маляр, на російські військові чиниться тиск, щоб вони до неділі взяли весь Луганськ під контроль Росії, що, можливо, пояснює підвищений імпульс минулого тижня.

Але «повзучий» наступ майже повністю залежить від витрати величезної кількості боєприпасів, особливо артилерійських снарядів, які ведуться з такою швидкістю, яку практично жодна армія у світі не зможе підтримувати протягом тривалого часу, сказав високопосадовець.

Тим часом Росія продовжує зазнавати великих втрат у техніці та живій силі, що ставить під питання, як довго вона ще зможе продовжувати атаку, сказав чиновник.

Офіційні особи відмовляються називати тимчасові рамки, але прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, посилаючись на оцінки розвідки, минулого тижня зазначив, що Росія зможе продовжувати бойові дії лише протягом наступних кількох місяців. Після цього Росія може прийти до моменту, коли більше не буде руху вперед, тому що вона вичерпала свої ресурси, сказав він в інтерв'ю німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

Російські коментатори також відзначають проблеми, наголошуючи на хронічній нестачі робочої сили. "Росії не вистачає фізичних сил у зоні проведення спеціальної військової операції в Україні... з урахуванням майже тисячокілометрової (або більше) лінії протистояння", - написав у своєму Telegram-акаунті російський військовий блогер Юрій Котенок. За його оцінкою, Росії знадобиться 500 000 військовослужбовців для досягнення своїх цілей, що можливо лише за широкомасштабної мобілізації — потенційно ризикованого і непопулярного кроку, від якого досі утримувався президент Володимир Путін.

Російський тиск вже перевершив прогнози про те, що наступальні можливості Росії досягнуть піку до літа. За словами українських офіційних осіб, агресивний набір контрактників та резервістів допоміг сформувати від 40 000 до 50 000 військовослужбовців для поповнення втрат або виведених з ладу у перші тижні бойових дій. Росія вивозить старі танки зі складів та баз по всій величезній країні, щоб кинути їх на передову в Україні.

Росіяни, як і раніше, мають перевагу перед українськими військами, які теж страждають. Українські офіційні особи оцінюють кількість своїх солдатів, убитих у бою, у 200 осіб на день. В українців також майже повністю закінчилися боєприпаси радянських часів, на які спираються їхні власні системи озброєння, і вони ще перебувають у процесі переходу на західні системи.

Але умови для українських військ, ймовірно, покращаться тільки в міру надходження сучаснішої західної зброї, тоді як можна очікувати, що умови для російських військ погіршуватимуться, оскільки вони копатимуться глибше у своїх запасах старого, застарілого обладнання, сказав колишній командувач генерал у відставці Бен Ходжес. американських військ у Європі, який зараз перебуває у Центрі аналізу європейської політики. За його словами, найближчими місяцями українці отримають достатньо західної зброї, щоб перейти в контрнаступ і переламати хід війни. 

«Я, як і раніше, дуже оптимістичний у тому, що Україна переможе, і що до кінця цього року Росія буде відкинута до лінії 24 лютого», — сказав він, маючи на увазі межі окупованих Росією територій у Криму та захопленому Донбасі. під час боїв у 2014 та 2015 роках. «Зараз хреново перебувати під обстрілом усієї цієї російської артилерії. Але моя оцінка така, що найближчими кількома тижнями все складатиметься на користь українців».

Вже є ознаки того, що постачання західної зброї набирає обертів. Французькі гаубиці Caesar, що нещодавно прибули, були зняті на відео в дії на полі бою на початку цього місяця, а минулого тижня за ними пішли німецькі гаубиці Pan2000, перші з важких озброєнь, обіцяних Німеччиною.

У суботу Міноборони України опублікувало кадри першого запуску американських комплексів HIMARS на полі бою. Україна чинила сильний тиск на Сполучені Штати, щоб вони погодилися на постачання сучасної реактивної системи залпового вогню, яка дозволить Україні завдавати ударів на відстані до 50 миль у тилу росіян.

Важко передбачити майбутнє, бо мало відомо про умови та чисельність українських сил, сказав Маттіа Неллес, німецький політолог, який вивчає Україну. За його словами, українці зберігають високий рівень оперативної таємності, через що важко дізнатися, наприклад, скільки у них ще військ у районі Лисичанська чи справжня кількість втрат.

За словами західного чиновника, ще одним невідомим є розмір російських артилерійських запасів, які західні спецслужби спочатку недооцінили. Чекаючи короткої війни, в якій українські війська швидко згорнуться, росіяни не доклали жодних зусиль для нарощування виробництва перед вторгненням, і хоча вони, ймовірно, зробили це зараз, їхній оборонно-промисловий комплекс не в змозі встигати за «величезною» швидкістю, з якою Росія витрачає артилерійські снаряди, сказав західний чиновник. "Їх запаси не безмежні", - сказав він.

І хоча українські сили зараз переживають лихоліття, їм не загрожує крах, сказав Майкл Кофман, директор з російських досліджень у Центрі військово-морського аналізу (CNA), у підкасті Silverado Policy Accelerator, Geopolitics Decanted.

Українці продовжують турбувати російські сили на північ від Харкова і досягли обмежених успіхів у невеликому наступі за містом Херсон на півдні України, допомагаючи відвернути російські ресурси від фронту Донбасу.

За словами Кофмана, незначні територіальні надбання, досягнуті Росією, менш значні, ніж загальний баланс влади на полі бою.

«Найважливіша частина війни — це не ці географічні точки, тому що зараз це змагання волі, а й змагання техніки, у кого першим закінчаться техніка, боєприпаси та найкращі частини», — сказав він. "Ймовірно, за літо обидві ці сили будуть виснажені, а потім буде оперативна пауза".

У цей момент, якщо прибуде достатня кількість зброї та боєприпасів, є надія, що Україна зможе перейти у контрнаступ та почати відкидати російські війська, заявили українські офіційні особи.

В іншому випадку обидві сторони захищатимуть свої позиції, що призведе до тупикової ситуації, за винятком малоймовірної перспективи дипломатичного прориву, сказав західний чиновник.

"У вас будуть дві сторони, які не прагнуть територіальної переваги, а знаходяться в оперативній паузі, зосереджені на поповненні запасів і розвантаженні лінії фронту, і в цей момент ви вступите в затяжний конфлікт", - сказав він.

За словами високопоставленого західного чиновника, оборонно-промисловий комплекс Росії не в змозі впоратися із «величезними» темпами, з якими Росія витрачає артилерійські снаряди.

Московські бомбардувальники пролітають через повітряний простір Лукашенка є побоювання відкриття нового фронту

Минулої ночі по всій Україні пройшов дощ із 48 ракет. І близько двадцяти було запущено з Білорусії над Чернігівською областю. Українські джерела стверджують, що випущені з Білорусі ракети «вразили селище Десна та об'єкти інфраструктури».

На землі українські сили передислокуються на ділянці Сєвєродонецьк-Лисичанськ, тоді як російські бронетанкові частини продовжують наступ.

І ходять чутки про зміну російських генералів та українського керівника СБУ.

Українська розвідка припускає, що Москва хоче втягнути Білорусь у війну. Шість російських літаків Ту-22М3 діяли з повітряного простору Білорусі, які випустили 12 крилатих ракет Х-22 у районі Петрикова, у районі Мозиря, за 50-60 км від кордону. Літаки вилетіли з аеропорту Шайківка у Калузької області Росії та увійшли до повітряного простору Білорусі. Після запуску ракет вони повернулися на базу. У разі підтвердження це буде перший повітряний удар по Україні з повітряного простору Білорусі, і він співпаде з оголошенням про те, що Росія передасть Білорусі ракети малої дальності "Іскандер-М". Володимир Путін після зустрічі з Олександром Лукашенком у Санкт-Петербурзі заявив: «Ми направимо до Білорусі оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер-М», які можуть застосовувати балістичні та крилаті ракети у звичайному та ядерному варіантах». Крім того, Путін пропонує модернізувати винищувачі Су-25, які постачають ВПС Білорусі.

За словами Путіна США та їхні європейські союзники мають «200 одиниць тактичної ядерної зброї та 257 літаків, готових до їхнього потенційного застосування». А за словами Лукашенка, НАТО проводить навчання з літаками, які «готовляться нести ядерні боєголовки». Для проросійських сепаратистів Лисичанськ веде бої на вулицях.

Начальник військової розвідки України Кирило Буданов стверджує, що відступ із Сєвєродонецька був «тактичним та організованим: наше командування ухвалило рішення перегрупуватися на нових позиціях». Буданов запевняє, що Україна повернеться до кордонів 1991 року. Із серпня відбудуться події, які покажуть світові, що переломний момент починає відбуватися». Росія стверджує, що знищила «до 80» польських бойовиків під час бомбардування на сході України та знищила «20 бойових броньованих машин та вісім реактивних систем залпового вогню «Град» під час обстрілів із застосуванням високоточної зброї заводу «Мегатекс» у районі Костянтинівка», Вінниця. Путін всоте змінює своїх генералів, незважаючи на наступ росіян на Донбасі.

Зеленський, з іншого боку, думає про звільнення своїх агентів 007, зокрема керівника СБУ агента номер один Івана Баканова, який відповідає за оновлення скандальної Служби безпеки України, але після ряду помилок і втрати Херсона, пише Politico, потрапили в немилість.

Баканов був другом дитинства Зеленського: він керував власною компанією, а потім керував своєю президентською кампанією. Але після вторгнення Баканов не виявив би себе на належному рівні: деякі з його прихильників «зрадили б», допомагаючи кремлівським військам уникати мін та прямих ударів по містах. В очікуванні, поки Зеленський вирішить, скидати Баканова чи ні, більшість повсякденних українських операцій із забезпечення безпеки здійснюється безпосередньо службами президента.

Нарешті, вчора держсекретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін, звертаючись до преси, сказав: «Папа використав дуже сильні слова, щоб наголосити на абсурдності війни в Україні. Поряд із цим, звичайно, є і гуманітарна акція Церкви, і спроби, які Святий Престол робить і на дипломатичному рівні. Було зроблено пропозицію знайти рішення, на яке, однак, наразі немає відповіді».

Велика сімка та НАТО, демократії та найскладніший виклик

Російські сили прагнули поглинути останній український опорний пункт у східній частині Луганської області, нарощуючи темпи після виведення українських військ з обвуглених руїн Сєвєродонецька. У суботу військові заявили, що сепаратисти, що підтримуються Москвою, тепер повністю контролюють хімічний завод, який був останнім українським оплотом у місті.

Росія також запустила десятки ракет кількома районами країни, далекими від центру бойових дій на сході.

Підпис під фото: "Український хлопчик і його собака разом із членами родини сідають в евакуаційний потяг у суботу в Покровську на сході України, коли вони залишають своє місто, яке роздирається війною".

Коментарі

keyboard_arrow_up