На випадок блекауту: де можна купити продукти, ліки та заправити авто. Що робити, коли нема готівки?

На випадок блекауту: де можна купити продукти, ліки та заправити авто. Що робити, коли нема готівки?
  • В Україні тривають масові відключення світла через терор окупантів. Це наклало відбиток на всі сфери нашого життя. Через відсутність електрики складно де-небудь купити продукти чи необхідні речі, заправити авто, зняти готівку, зробити інші побутові справи.
  • Ми зібрали для вас корисні локації, які мають альтернативне живлення.

 

Як готуються до роботи без електроенергії великі торговельні мережі у Тернополі? Які аптеки та заправки функціонують? Де немає проблем із безготівковим розрахунком і  що робити, якщо готівки бракує? Де є генератори й інші джерела автономного живлення? Ми проаналізували. 

Продуктові магазини

«Сільпо»

Мережа супермаркетів адаптувалась до роботи без світла. Пів сотні магазинів продовжують працювати під час його відключень, маючи резервне живлення. Це «світлі маркети», повідомили на сайті «Сільпо» 14 листопада. Тернопільських магазинів у списку немає. Цю інформацію нам підтвердив керівник прес-служби «Сільпо» Іван Пальчевський. На сайті мережі пообіцяли, що кількість маркетів, які не зачинятимуться без електроенергії, буде збільшуватись, адже замовили партію дизельних генераторів. Ними хочуть забезпечити ще сотню магазинів у 40 населених пунктах України. Для магазинів у Тернополі їх теж вистачить.

Відео дня

– У Тернополі є п’ять магазинів «Сільпо». На жаль, наразі жоден з них не забезпечений генераторами. Але наша мережа замовила ще 130 пристроїв автономного живлення. До двох з п’яти тернопільських маркетів генератори невдовзі доставлять. Процес купівлі генераторів продовжується, ми не зупиняємось і сподіваюсь, що скоро забезпечимо ними й інші магазини. Потрібен час! На даний момент політика мережі всюди однакова. Якщо світло у певному маркетів вимикають, він тимчасово припиняє роботу до моменту, поки не відновиться електроживлення, – каже Іван Пальчевський.

Керівник прес-служби «Сільпо» додає, що відсутність електроенергії – це дуже складна проблема для їхньої мережі. Магазини фізично не можуть працювати без світла. Нереально пробити товар, розрахувати покупців на касі, нормально не функціонує інтернет і мобільний зв’язок. Та мережа робить все, що у їхніх силах.

– Постачання продуктів йде безперервно, запаси маємо. Зараз закупляємо генератори в магазини і скоро всі проблеми усунемо, – зауважує пан Іван.

«Сільпо» в торгово-розважальному центрі «Орнава» (вулиця Торговиця, 15А), як нам вдалось дізнатись, – один із двох супермаркетів, які найближчим часом забезпечать генератором. Про це розповів адміністратор магазину Ігор.

– В нас буває таке, що вимикають певну лінію і без електроенергії залишається лише частина торгового залу й обладнання, а каси – робочі. В таких випадках продовжуємо обслуговувати людей. Але коли повністю немає світла – не працюємо, зачиняємось, доки воно не з’явиться. Зараз чекаємо на генератор, який скоро привезуть! – каже він. 

А поки супермаркет за вашою адресою зачинений, від мережі пропонують лайфхак: можна замовити продукти онлайн. Працівники збирають їх у тих магазинах, де на конкретний момент світло є. Крім того, якщо маєте мобільний інтернет, заплануйте візит у «Сільпо». За лінком https://silpo.ua/stores розміщена інтерактивна мапа маркетів. Обирайте найближчий до себе, і якщо він працює, то висвітлиться статус: «Світло є, тож чекаємо у гості».

Коли воно відсутнє, і в магазині немає альтернативних джерел живлення, статус оперативно змінюють на «Супермаркет зачинено». Наша журналістка сама перевірила таку функцію. Станом на 11 годину 28 листопада, електропостачання було у п’яти тернопільських магазинах за адресами:

  • вулиця Текстильна, 28ч
  • вулиця 15 Квітня, 5а
  • вулиця Торговиця, 15а (колишня вулиця Живова)
  • вулиця Максима Кривоноса, 2б
  • бульвар Петлюри, 2б

NOVUS

Через регулярні перебої зі світлом, окремі маркети мережі не можуть обслуговувати клієнтів за звичним графіком. Тому NOVUS розробили таблицю з інформацією про відкриті на даний момент магазини. Перевірити, чи працює супермаркет в Тернополі, можна в один клік: https://novus.ua/robotamagazyniv.

Наприклад, станом на 12 годину 28 листопада на дашборді висвітлились дані, що маркет наразі відчинений, там є світло. Однак на сайті мережі повідомляють, що іноді інформація надходить у таблицю із запізненням, якщо відсутній зв’язок.

SPAR

Коли вимикають електроенергію, деякі магазини мережі переходять на живлення від генератора та продовжують обслуговувати покупців. У Тернополі працюють п’ять маркетів SPAR. За інформацію, розміщеною на сайті мережі, станом на 25 листопада 2022 року, придбати все необхідне навіть під час відключень світла можна у магазині за адресою: вул. Бродівська, 2а\2. Там є генератор.

АТБ

23 листопада на офіційному сайті всеукраїнської мережі супермаркетів опублікували перелік магазинів, які оснащені генераторами. У Тернополі загалом є 13 маркетів АТБ. Проте жоден із них не увійшов до цього списку. Коли в мікрорайонах, де розміщені магазини, вимикають світло, вони не працюють до моменту його відновлення. 

Ми не змогли скомунікуююватись з прес-службою корпорації «АТБ». Також не вдалось додзвонитись до оператора через їхню «гарячу» лінію. Адміністраторка маркету, що на центральному ринку (вулиця Торговиця, 9в) від коментаря відмовилась. Але розказала – конкретно у їхньому магазині електроенергію майже не вимикають, бо він, мовляв, на одній лінії з об’єктом критичної інфраструктури. Як в інших магазинах, вона не знає. Сказала нам шукати всю інформацію на офіційному сайті мережі АТБ. Як вказано там, з магазинів можлива доставка продуктів додому, але на сайті покупців попереджають, що через відключення електроенергії є затримки при зборі замовлень.

Сім23

Деякі «зручні маркети» повноцінно працюють навіть в умовах відсутності електроживлення. Їх ви знайдете на інтерактивній карті, оприлюдненій на сайті мережі. З 24 магазинів Сім23, які діють у Тернополі, генераторами забезпечені лише чотири. Їхній графік роботи – з 7 до 22 години. Це маркети за адресами:

  • проспект Степана Бандери, 76
  • проспект Злуки, 1
  • вулиця Захисників України, 5 (колишня вулиця Пушкіна)
  • вулиця Київська, 9А

«Комора КС»

Цей гуртово-роздрібний супермаркет працює у звичному режимі навіть за дефіциту електроенергії. Графік роботи – з 8.00 до 20.00. Маркет забезпечений генератором. Як повідомили нам від «Комори КС», під час вимкнень світла приймають як оплату готівкою, так і є розрахунок карткою.

Банки

Перед банківською системою в умовах тривалої відсутності електропостачання постали два ризики: тимчасові перебої в обслуговуванні клієнтів у відділеннях через планові та аварійні вимкнення світла, та загроза повної неможливості банків працювати внаслідок блекауту. Але Національний банк України розробив план дій, щоб мінімізувати всі проблеми. Про це йдеться на офіційному сайті установи. Зокрема, фінансові послуги навіть без електроживлення надаватимуть у 760 чергових відділеннях, які розміщені в столиці й 22 областях.

Відділення, як вказано на сайті Нацбанку, забезпечать додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами, готівкою, іншим необхідним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи без світла. Перелік чергових банківських відділень постійно уточнюється та оновлюється. Детальніше про те, як працює кожен з банків, можна дізнатися в їхніх контакт-центрах, на сайтах і соцмережах. Станом на 28 листопада, у Тернополі черговими є 15 відділень:

·       А-Банк, вулиця Руська, 17Б, приміщення 1

·       Альфа банк, вулиця Кардинала Сліпого, 7

·       Альфа банк, вулиця Поліська, 7

·       Кредобанк, вулиця Замкова, 7

·       Ощадбанк, вулиця Лесі Українки, буд.10, приміщення 99

·       Ощадбанк, майдан Волі, буд. 2

·       Ощадбанк, проспект Злуки, 53

·       Ощадбанк, вул. Грушевського, 6

·       ПриватБанк, вулиця Шептицького, 4-А

·       ПриватБанк, проспект Степана Бандери, 38

·       Райффайзен, вулиця Кардинала Йосипа Сліпого, 8.

·       Таскомбанк, вул. Митрополита Шептицького, 4а

·       Укрексімбанк, вулиця Митрополита Шептицького, 21

·       Південний Тернопіль, вулиця Січинського, буд. 10

·       Укрсиббанк, вулиця Крушельницької, 25

Аби дізнатися детальніше, як в умовах вимкнення електроенергії люди можуть отримати банківські послуги у Тернополі, ми звернулись за коментарем до фахівчині з комунікацій «Приватбанку» Докії Кузьменко. Вона розповіла, що чергові відділення цієї мережі банків обладнані системами безперервного живлення та працюють за умов довготривалого відключення електрики. В нашому місті їх діє два: на вулиці Шептицького, 4а, і на проспекті Степана Бандери, 38.

– Якщо немає світла і не працюють банкомати/термінали, йдіть в чергові відділення. Вони обладнані генераторами електрики та стабільним інтернетом. Окрім банківських послуг, там можна скористатися банкоматами і терміналами самообслуговування, які будуть робочими завжди, – говорить Докія Кузьменко.

Крім того, наголошує фахівчиня з комунікацій, у випадку технічних збоїв, або якщо під час отримання вами банківських послуг через зникнення світла трапилась помилка, звертайтесь на гарячу лінію «Приватбанку» за номером: 37 00.

До слова, в інтерв’ю для «24 каналу» член ради Нацбанку України та економіст Василь Фурман розповів, що наразі проблем із забезпеченням банків готівкою немає. Ліміт зняття коштів з банкоматів збільшили «ПриватБанк» (до 20 тисяч гривень) і «Ощадбанк» (до 50 тисяч гривень). Крім того, ці банки скасували комісії щодо платіжних карток інших банків на випадок, коли люди зніматимуть з них гроші у їхніх банкоматах. Проте, за словами Василя Фурмана, українцям варто мати мінімальну кількість готівки, якої вистачить на забезпечення базових потреб протягом тижня, аби застрахуватись. Це стосується й тернополян. Але створювати штучну паніку та ставати у черги за грошима не треба, закликав він!

Заправки

ОККО

Аби клієнти знали, як АЗК мережі працюють під час відключення електроенергії, компанія удосконалила свої сервіси – інтерактивну мапу на сайті і чат-бот в Telegram. Його шукайте за лінком: https://web.telegram.org/k/#@OkkoFuelBot. Обираєте у чат-боті форму оплати (готівка/банківська картка чи талони/паливна картка), тоді різновид пального і отримуєте список АЗК, які відчинені на даний момент і де можна заправити авто.

Натомість на мапі (https://www.okko.ua/fuel-map) заправки розділили на дві групи – ті, на яких є дизель генератор, й ті, де його немає. Коли наша журналістка моніторила карту 28 листопада, на ній було видно, що в Тернополі немає жодної заправки ОККО, оснащеної генератором.

Проте наступного дня, 29 листопада, в місті з’явилось два АЗК, оснащені генераторами. Це заправки на вулиці 15 Квітня, 14, та у Великих Гаях (Збаразьке кільце, 1). Там можна заправити авто, коли немає світла. Це підтвердила й Дар’я Янченко, працівниця прес-служби мережі АЗС «ОККО».

– Крім того, ми закупили ще генератори для заправок мережі. Наразі вони їдуть до нас. Частина їх буде встановлена і на Тернопільщині, – додала Дар’я Янченко.

Щодо інших АЗК, які ще не мають резервного живлення, на сайті мережі ОККО пише, що вони цілодобові. Там можна придбати пальне, коли відновиться електроживлення.

WOG

АЗС компанії працюють завдяки генераторам, – написали на сайті мережі заправок.

Актуальний перелік АЗК з генераторами можна переглянути онлайн на сайті компанії. Щодо Тернополя та околиць, автономне живлення мають наступні заправки:

  • село Байківці, вулиця Смиковецька, 3
  • смт Велика Березовиця, вулиця Микулинецька, 127
  • Тернопіль, АЗС, автодорога Умань-Львів-Краковець км 406+350 м
  • вулиця 15 Квітня, 2А
  • вулиця Микулинецька, буд. 114
  • с/рада Великогаївська, АЗС, об’їзна дорога міста Тернополя, км 6+800 м
  • с/рада Великогаївська, АЗС, об’їзна дорога міста Тернополя, км 8+000 м

Також знайти найближчу заправку мережі WOG, яка працює від генератора, можна через спеціальний мобільний застосунок PRIDE: зайти у застосунок → відкрити розділ «Мапа» → обрати пункт «Найближчі АЗК» → перейти у вкладку «Послуги» → натиснути на значок «Дизель генератор» та вибрати АЗК поблизу.

БРСМ

На сайті всеукраїнської мережі вказано, що всі їхні АЗК в різних містах держави працюють від генераторів. Там можна не лише заправити автомобіль, але й підзарядити ноутбук чи телефон, перекусити. У Тернополі є дві заправки БРСМ: на вулиці 15 Квітня, 2В, й на вулиці Митрополита Шептицького, 32. Вони не припиняють свою роботу навіть в умовах вимкнення світла.

«Ми контролюємо та поповнюємо запаси дров, питної води та павербанків, свічок та ліхтарів на всіх АЗК. Крім того, розвезли портативні газові плити та газові пальники. Робимо усе можливе, аби працювати за відсутності електропостачання. Заїжджай на ароматну каву або смачний обід, та й попрацювати можна – у теплі й турботі», – з інформації у Telegram-каналі мережі.

UPG

Компанія підготувалась до непростої зими в умовах широкомасштабної війни. Про це написали на офіційному сайті UPG. Всі автозаправні комплекси мережі ще раніше забезпечили дизельними генераторами, які є альтернативним джерелом електроенергії в період віялових відключень. Заповнити паливний бак авто можна на заправці №128 за адресою: село Великі Гаї, вулиця Об’їзна, 33.

Непродовольчі магазини

Аврора

Колектив мережі мультимаркетів робить усе можливе, щоб створити комфортні умови для обслуговування клієнтів у будь-якій ситуації. Як вказано на їхньому сайті, частину магазинів вже забезпечили генераторами і джерелами автономної енергії. Чи є серед них «точки» у Тернополі (яких всього п’ять) – нам дізнатися не вдалось. Однак від «Аврори» обіцяють, що поступово покриють потреби всієї мережі, шукають постачальників пристроїв безперебійного живлення.

За відсутності світла торговельні зали магазинів освітлюють підручними засобами – гірляндами, ліхтариками, LED-лампами. Також в «Аврорі» впровадили мобільну касу. Тепер продавці за допомогою спеціального пристрою чи смартфону можуть створювати чеки і розраховувати клієнтів. Після відновлення світла дані переносяться в комп’ютер.

EVA

На сайті мережі вміщена інформація, що магазини EVA продовжують працювати всюди, де це можливо, навіть попри вимкнення електроенергії. Їхній перелік дивіться у мобільному застосунку EVA або за лінком: https://eva.ua/ua/stockists/. Станом на 18.00 28 листопада у Тернополі працювали 12 таких магазинів:

  • проспект Степана Бандери, буд.76
  • вулиця Торговиця, буд. 9 (колишня вулиця Живова)
  • вулиця Кардинала Сліпого, буд. 1
  • вулиця Руська, буд. 44
  • вулиця Текстильна, буд.28
  • вулиця генерала М. Тарнавського, буд. 36
  • вулиця Торговиця, буд. 15б, приміщення 1 (колишня вулиця Живова)
  • проспект Злуки, буд. 1
  • бульвар Шевченка Тараса, буд. 37
  • проспект Степана Бандери, буд. 96
  • майдан Перемоги, буд. 4а
  • вулиця Василя Стуса, буд. 1-А

Натомість інтернет-магазин мережі працює без змін. Є варіант замовити все необхідне онлайн. Керівництво EVA.UA просить із розумінням поставитися до працівників у магазинах, бо швидкість персоналу по обслуговуванню знижена.

Епіцентр

«Торгові центри мережі «Епіцентр» обладнані автономними генераторами, які дозволяють нам підтримувати роботу торгових об’єктів за відсутності централізованого електропостачання», – коментує в. о. директора з роздрібної торгівлі мережі «Епіцентр» Дмитро Танько в новині на офіційному сайті мережі. Генератором оснащений і торговий центр у Тернополі, на вулиці Поліській, 7. Він працює навіть тоді, коли вимикають світло у мікрорайоні Промисловий.

Також цікаво, що мережу «Епіцентр» нещодавно обладнали зарядними станціями для відвідувачів. Це зробили у рамках проєкту «Ділимось світлом». У торговельних центрах компанії по всій країні встановлені станції підзарядки гаджетів «Заряджайзери». Таким чином мережа ділиться з покупцями резервною електрикою. Можливість підзарядити гаджети в «Епіцентрі» є й у тернополян. Карта розміщення «Заряджайзерів» знаходиться на вході в наш торговий центр.

PROSTOR

25 листопада на Фейсбук-сторінці косметичної мережі опублікували допис про те, що відновили роботу більш ніж половина магазинів. Наразі їх по всій Україні працює 280. Лінк на адреси шукайте тут: bit.ly/3GKvs1g. У Тернополі забезпечені генераторами та не припиняють роботу три магазини: на бульварі Шевченка, 35; на майдані Перемоги, 4; на вулиці Купчинського, 2а.

Крім того, якщо є інтернет-зв’язок, на касах цих магазинів можна без черг зняти готівку до 6 тисяч гривень. Замовлення також можна зробити на сайті prostor.ua.

Чи можуть відмовити у розрахунку без готівки?

Згідно зі статтею 17 частини 2 Закону України «Про захист прав споживачів» – споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України. Але оскільки на даний момент нестабільна ситуація з електропостачанням в Україні виникають технічні проблеми та перебої з розрахунками. Тому у Головному управлінні Держпродспоживслужби Тернопільської області радять як підприємцям, так і споживачам підлаштовуватися під нові умови. 

– Ми радимо споживачам завжди мати при собі хоча б трохи готівки. Якщо готівки не маєте, тоді спробуйте домовитися з адміністрацією про інший варіант розрахунку, наприклад, перекинути з картки на картку. Також ми радимо адміністрації закладів одразу попереджувати споживачів, що у разі відсутності електроенергії треба розрахуватися готівкою. Щоб потім не виникали неприємності. Касири в магазинах мають попереджати, офіціанти в закладах харчування, – розповіла Ірина Баковська, провідний інспектор Відділу організаційного забезпечення Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Адвокатка Марія Бочан натомість каже, що ризики та відповідальність, обов’язок щодо форми розрахунків покладено на надавача послуг. Найкращий варіант – коли надавач послуг одразу попереджає споживача про якийсь один вид розрахунків у закладі (розрахунки виключно готівкою). Тоді всім все зрозуміло і зайвих проблем не виникатиме. Коли ж клієнт прийшов у заклад, його не попередили про оплату виключно готівкою, а світло зникло, безготівкова операція не проводиться, це не значить, що клієнт може не оплатити. Він зобов'язаний оплатити за спожиту послугу!

Тоді треба шукати альтернативи і домовлятись. Наприклад, перекинути гроші на рахунок мобільного телефона, банківську карту надавача послуг. Або, у безвихідній ситуації, коли не ловить навіть зв'язок - можна укласти договір про надання послуг у довільній формі на 1-2 речення. Для цього спочатку треба встановити особу клієнта. Клієнт може надати паспорт, посвідчення водія, студентський квиток, пенсійне посвідчення, ID-картку тощо. 

Наприклад, «Такого то числа, такому то (повністю дані) були надані такі послуги. Клієнт (дані) зобов'язується протягом доби сплатити таку то суму за спожиті послуги на такий то рахунок чи безпосередньо у закладі, про що йому видадуть чек оплати» Два підписи (підпис надавача послуг і клієнта). Протягом доби, звичайно, можна замінити на прийнятний для обох строк.

Від редакції. Давайте будемо корисними один одному! Поділіться у коментарях, які ще магазини чи заклади у Вашому мікрорайоні працюють в умовах вимкнення світла? Напишіть, де можна купити продукти, ліки, заправити авто тощо.

Коментарі (2)
  • andriy

    Сільпо в подолянах і без генератора завжди має світло...
  • Олена Мельник

    А де інформація про аптеки?????

keyboard_arrow_up