Новоапостольська церква у Тернополі: "шукаємо спраглі душі"

Новоапостольська церква у Тернополі: "шукаємо спраглі душі"
Кімната матері й дитини, з якої жінки з немовлятами акож можуть стежити за богослужінням, каже старійшина Павло Бих
Будівля Новоапостольської церкви на вул. Збаразькій, 8а у Тернополі - місце, повз яке щодня проходять і проїжджають тисячі жителів нашого міста. Вона примітна самобутніми архітектурними контурами, та це не головне.

«Будівля стає церквою лише тоді, коли у ній перебувають люди»,-  наголошує окружний старійшина Новоапостольської церкви Павло Бих.
Із тернополянином, який уже понад 20 років здійснює духовне служіння у цій Церкві й очолює округ із семи областей Західної України, ми говоримо про радості й турботи цієї християнської конфесії.


- Ваша Церква має особливу назву - як вона з'явилася і що означає?
- Церква називається Новоапостольською, бо слово «нове» узагалі є біблійним. Ісус Христос приніс «нову повновладну науку». Далі - «Новий Заповіт», «нова Заповідь», «нове Небо і нова Земля», «новий світ». Був апостольський час, потім – час без апостолів. Однак ми не вважаємо себе протестантською Церквою, яка виникла на гребені протесту проти Католицької церкви. Натомість ми є послідовниками перших євангельських християнських громад, які очолювали апостоли. На початку ХІХ ст. Бог створив сприятливі суспільні умови для запровадження біблійного «лаодекійського часу» (часу народовладдя), саме тоді відбувся неабиякий духовний підйом і розпочався час відновлення апостольського служіння. Багато віруючих тоді, досліджуючи Святе Письмо, натхненні Святим Духом, бажали внести до існуючої християнської церкви елемент апостольського служіння, апостольства. Вони міркували: Ісус Христос запровадив апостольське служіння і наділив апостолів особливими повноваженнями: звіщати Євангеліє, хрестити віруючих, у тому числі Святим Духом, здійснювати й інші таїнства та готувати вибрану Церкву-Невісту до Його Другого Пришестя. Однак чому втратилося апостольство – це перше, як наголошував апостол Павло, служіння Церкви? Вони збагнули необхідність та важливість відновлення святого апостольського служіння. Церква оформилася у 1835-му і спершу називалася «Католицька апостольська церква». Ми свято дорожимо служінням апостолів. Не апостолами, як людьми, а цим важливим церковним служінням! Дослідники Біблії говорять, що у ній опосередковано чи прямо згадується про 21 апостола. Коли мене запитують, якою є наша Церква, я коротко відповідаю – євангельською й апостольською.
- Коли саме прийшла «Новоапостольська церква» до Тернополя?
- У Тернополі формування громади Новоапостольської церкви розпочалося ще наприкінці 1989-го. Перший місіонер, який прибув у наше місто, був з Австрії. Це Йозеф Блеккенвегнер. Офіційно громада була зареєстрована на межі 1991 і 1992 років. Церква на вул. Збаразькій була освячена 14 листопада 1999 року. Під час освячення був присутній тодішній міський голова.
- Скільки вірних відвідують тернопільський храм?
- Громада у Тернополі невелика – не більше 100 чоловік приходять на святкові Богослужіння. У нашій церкві є настоятель, троє священиків і диякон. Є також осередки у Бережанах і Підволочиську.
- Поясніть, будь ласка, у чому особливість «Новоапостольської церкви»?
- Любов, радість, упевненість у завтрашньому дні та позитив – це характерні риси нашої Церкви. Наша мета – звіщати радісну звістку, Євангелія, кликати людей до спасіння - і крапка. Ми не порівнюємо себе з іншими конфесіями, не прагнемо бути кращими від них. Ми не претендуємо на виключне право на спасіння і з неабиякою повагою й толерантністю ставимося до віруючих будь-якої конфесії. Віруючі Новоапостольської церкви не очікують тремтливо на Страшний суд, а плекають живу надію і готуються до Другого пришестя Ісуса Христа.
У нашій Церкві ми акцентуємо увагу на понятті «особистої відповідальності кожного члена». Тобто не пастор, не Церква нав'язують віруючому певні думки. А він сам, слухаючи Слово Боже, читаючи Святе Писання, вирішує і несе відповідальність за свої вчинки перед Богом і людьми. Ми кажемо: „Ти слухаєш Слово Боже, а тепер приймай рішення, як маєш чинити!”. А це - непросто... Виходячи з цього, Церква не може заборонити чи не заборонити, наприклад, носіння зброї, тютюнопаління чи вживання спиртних напоїв. Загалом ми робимо особливий наголос на Божих Милості і Благодаті. Коли ми виконуємо все залежне від нас, то сподіваємося на спасіння, прерогативою якого є Ісус Христос. Загалом простота, зрозумілість та урочистість притаманні нашій Церкві. У нас всі обряди безкоштовні, такси немає. Кожен, згідно зі своєю вірою, у тайні опускає до скриньки суму, яку вважає за потрібну. Навіть скриньки у нашій Церкві стоять так, щоб ніхто не бачив, скільки жертвує людина. Вона, якщо не має звідки, може й не жертвувати. Адже, окрім фінансових пожертв, є інші – прибирання у церкві, благодійна діяльність тощо… Щодо фінансової пожертви ми орієнтуємося на біблійну десятину.
- Якого календаря дотримуєтеся?
- В Україні живемо за місцевим церковним календарем. Але насправді рішення про те, коли святкувати важливі релігійні свята, вірні приймають самі. Ми перебуваємо у пошуку спраглих душ, тих людей, які шукають Бога, прагнуть ще більше поглибити свої знання з Біблії, осягнути ще більшої духовності і, коли Господь повернеться, належати до «первенців Ісуса Христа», що зазнають блаженного спілкування у славі разом з Триєдиним Богом.
- Як складаються відносини з іншими конфесіями?
- Ми ставимося з надзвичайною повагою до всіх конфесій. Нам суворо заборонено чи з вівтаря, чи у побуті критикувати інших. Якщо служитель зробить таке, його попереджають, можуть навіть позбавити сану.


- Вкажіть головні проекти (благодійні, просвітницькі, євангелізаційні, молодіжні тощо), які втілюєте?
- Торік був Міжнародний День церкви у Мюнхені, куди їздили наші вірні. Громада у Тернополі невелика, тож можливості її незначні. Наша Церква допомагала центру протезування, онкодиспансеру у нашому місті. Віруючі на побутовому рівні збирають пожертви для воїнів АТО і постраждалих. Біженців із Донецька й інших міст прийняла жити наша Церква у Харкові. В Україні щороку, окрім 2014-го, проводимо День молоді. Є вікторини, читання Біблії, художня самодіяльність, благодійні акції тощо. Але ми про це неохоче говоримо публічно.

Відео дня

- Які проблеми маєте в області?
- Проблем із владою немає жодних. Є люди, які щодо нас використовують слово «секта», але ми добре знаємо, що перших християн також називали сектантами. І в Біблії написано, що за вашу віру «вас будуть ненавидіти».
- Чи є у вас друковані ЗМІ? Інтернет-сторінки?
- Випускаємо щомісячний журнал «Наша апостольська сім'я», маємо сайт: nak.org.ua. Вони й розповідають про життя Новоапостольської церкви.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    "Є люди, які щодо нас використовують слово «секта», але ми добре знаємо, що перших християн також називали сектантами. І в Біблії написано, що за вашу віру «вас будуть ненавидіти». - АМІНЬ.
  • ghf

    а там такий гарний гайок був колись, де та церква.

    дивно, будова кожного храму в тернополі починається з вирізання дерев, якесь жертвоприношення чи що?

    Валентина reply ghf

    А які гарні поля були, коли Тернопіль був маленьким... Коли ще не було БАМу, Східного...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up