14-річний школяр створює електростанцію для ЗСУ. Ви також можете допомогти

14-річний школяр створює електростанцію для ЗСУ. Ви також можете допомогти
  • У Тернопільській Українській гімназії ім. Івана Франка навчається талановитий Марко Лаврін. Хлопець, будучи лише в 9 класі, практично розробив портативну мініелектростанцію. З її допомогою можна заряджати свої телефони та ноутбуки, підживлювати комп’ютери, телевізори та інші електроприлади. А при декількагодинних відключеннях світла такий пристрій здатен освітити всю квартиру. І все це – з використаних електронних цигарок.

– Радіоелектронікою я займаюся вже понад три роки, – розпочинає свою розмову винахідник. – А роботу над зарядними станціями почав два місяці тому. Тоді якраз були піки відключення світла, тож я почав шукати спосіб, як це подолати. Перший повербанк зробив для залу, де ми займалися вільною боротьбою. Усередині приміщення понатягували гірлянди, підключили до саморобного повербанка, і вже ніякі відключення нам були не страшні. 

Але це далеко не перший винахід Марка. У його доробку можна побачити саморобні ліхтарі з електронних цигарок та інших елементів, різноманітні плати, повербанки в залізній банці з-під цукерок. Найбільшим та найновішим продуктом є портативна мініелектростанція. Все це хлопець навчився робити сам — у років 10-11 почав дивитися різноманітні відео в ютубі, як вижити в різних умовах і надихнувся тим.

Відео дня

Батьки підтримують в усьому

Марко згадує, як відреагували батьки на його практичні витівки. Каже, що вони не заважали синові, а навпаки – підтримали, і стали фінансово допомагати, адже розуміли – для роботи потрібні деякі деталі, яких вдома не знайдеш. 

— Коли я вже почав розробку зарядної станції, основа якої складається з використаних електронних сигарет, мама до останнього не вірила, що з того щось може вийти. Але я зумів здивувати її, у мене вийшло, — ділиться юний винахідник.

Щоб розробити поетапно проєкт такого пристрою, він прочитав більше двадцяти статей в інтернеті.

— Щоб продумати один етап роботи, я читав одну величезну статтю, де описується, як правильно спаювати чи під’єднувати деталі одна до одної. А таких етапів було більше двадцяти, і кожен крок треба було ретельно опрацювати. Я не знаходив такого матеріалу, щоб в одному тексті було розписано все від початку до кінця, — каже хлопець.

Далі для роботи Марко скуповував використані електронні цигарки. Замовляв в інтернеті по 15-20 гривень за штуку. На створення електростанції пішло 97 сигарет. 

— Десь два тижні працював над практичною розробкою. Але не міг займатися тим увесь день, потрібно ще ходити до школи і виконувати домашнє завдання. Часто вставав о 5 годині, щоб перед школою попрацювати. Кожну деталь спаював між собою, перевіряв тестером, чи буде працювати, чи треба ще раз перепаювати. Але мені було дуже цікаво, — розповідає далі. 

Як і в кожного початківця, у Марка також не з першого разу вийшло змайструвати свій пристрій без помилок. Каже, що спочатку станція взагалі не спрацювала.

— Думаю, десь був не добре припаяний провід або кнопка. Але я був впевнений, що не міг допустити фатальної помилки, бо робив все за власне розробленою схемою. Виправив декілька помилок, і моя зарядна станція таки запрацювала, — говорить школяр.

Загальна потужність пристрою  300 Вт. З її допомогою можна зарядити телефони та ноутбуки, подивитися телевізор, підключити Wi-Fi роутер. Марко перевірив, чи можна від його зарядної станції живити цілу квартиру. Каже, що від трьох до чотирьох годин його сім’я могла вільно дивитися телевізор, заряджати гаджети, сидіти в інтернеті та освітлювати кімнати. Щоправда, не вмикали холодильник, електрочайник та електродуховку. Марко підрахував, що витратив на свій винахід орієнтовно 4500 гривень.

Вже готує наступний проєкт

Змайструвавши портативну мініелектростанцію, Марко не думає зупинятись а навпаки— вже розробив наступний проєкт. Каже, новий пристрій має бути в рази потужніший за перший.

— Потужність нового виробу має бути 2 кВт. Його буде вистачати, щоб 150 разів зарядити телефон. Учень уже закупив деталі для швидкісної зарядки пристрою, щоб він за півтори години міг повністю зарядитися. 

На розробку нової інновації Маркові бракує коштів. На деталі потрібно ще 7-8 тисяч гривень та на розхідний матеріал — більше тисячі. 

Якщо маєте бажання пожертвувати кошти на виріб Марка, ось картка: за номером 4441111131800041

Майбутню електростанцію Марко хоче пожертвувати на ЗСУ. Вона точно стане в пригоді нашим воїнам, щоб підзарядити телефони та інші потрібні пристрої.

– Спершу я думав залишити винаходи вдома, щоб мати у разі виключення світла. Але зараз в нас постійно є електроенергія, то вони мені не будуть так потрібні, як нашим воїнам. Їм треба бути мобільними та мати де зарядити свої телефони, тому для них мої винаходи будуть корисними. 

Не лише радіоелектроніка та зарядні станції

Як ми дізналися, талановитий школяр має і інші хобі. Улюбленою справою хлопця є бджільництво. Кожне літо він проводить на дачі, бо мусить доглядати за маленькими трудівниками, що носять мед на його пасіку. Каже, що сам доглядає за бджолами, хіба часом батько може допомогти.

– Я маю десь 20 вуликів на дачі. Це моє захоплення. Спершу ходив з татом, допомагав йому, а тепер все сам. Цього літа, можливо, і перенесу всі свої прилади для розробки ліхтарів та зарядних станцій на дачу, бо в квартирі можу працювати у своїй кімнаті або на балконі. Але часто такі роботи супроводжуються неприємним запахом, особливо після використання електронних сигарет, — каже він.

Марко має мрію – стати пасічником або ж викладачем. 

Нагадаємо. раніше ми писали про те, що школярі Саранчуківської громади виготовили понад 2,5 тисячі окопних свічок для ЗСУ. А студенти Тернополя облаштували цех з того ж виробництва в укритті.

 

Читайте також:

Понад 2,5 тисячі окопних свічок для захисників передали жителі Саранчуківської громади

Поки лунає тривога, ми виготовляємо окопні свічки. Студенти в Тернополі облаштували цех в укритті

Автор: Андрій Менько

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Vika Yatsura

    Молодець!!!
    Діти, це наше майбутнє!!!
  • Анна Коваль Пастух

    Молодець
  • Катерина Гордзій

    Які в нас талановиті діти!!!Господи ..Примножуй талант дитині і надалі....Успіхів хлопчикові!!!
  • Лена Ищук

    Молодець робота хлопчик Марко

keyboard_arrow_up