Поки лунає тривога, ми виготовляємо окопні свічки. Студенти в Тернополі облаштували цех в укритті

Поки лунає тривога, ми виготовляємо окопні свічки. Студенти в Тернополі облаштували цех в укритті
  • Чи реально провести час повітряної тривоги у сховищі з користю? Студенти та викладачі Тернопільського кооперативного фахового коледжу на власному прикладі доводять, що так.
  • З жовтня вони власноруч виготовили понад 4 000 окопних свічок і подарували трохи свого тепла українським захисникам у гарячих точках.
  • На цьому вони зупинятися не збираються, тож звертаються до всіх небайдужих долучитися до збору матеріалів та коштів.

Зі слів викладачки коледжу Лілії Пацалюк, все розпочалося зі звичайного майстер-класу для студентів. Тоді у жовтня тема окопних свічок тільки набирала популярності. Тому у навчальному закладі вирішили також спробувати долучитися до доброї справи.

— Ми тоді всі разом зробили ті свічки. Так, вони були недосконалими, примітивними може з недоліками, але всі старалися і робили. Згодом ми отримали запит на ці свічки від студентів старших курсів, які наразі захищають нашу Україну від ворога. Всі зроблені свічки розійшлися. Так ми зрозуміли, що вони потрібні нашим захисникам і вирішили не зупинятися, — каже пані Лілія.

Відео дня

Гуртом все під силу!

Наразі для наших захисників окопна свічка – універсальний пристрій. Завдяки їй можна отримати трохи світла, зігрітися, висушити одяг та підігріти їжу. Для виготовлення однієї окопної свічки треба гофрокартон, бажано без малюнків, бляшанки різного розміру та віск або парафін.

— Ми розуміли, що нам треба для того, аби зробити ці свічки. Тому потрохи почали збирати матеріали. Перші збори картону, бляшанок, парафіну були важкими. Бо нам треба була не одна бляшанка, а більше. Побільше картону. Але ми не опускали руки, не зупинялися і продовжували потрохи наші збори. Як тільки щось назбирували, одразу робили свічки і відправляли нашим хлопцям, — згадує вона.

Про свої добрі справи команда Тернопільського кооперативного фахового коледжу звітує у соціальних мережах. Тоді їх помітили тернополяни і стали допомагати. Добрі справи своїх педагогів та студентів оцінила і дирекція навчального закладу, тож прийняли рішення виділити на території первинного укриття спеціальну кімнату для виготовлення свічок.

— Під час кожної повітряної тривоги ми зводимо студентів у сховище. Там у нас є спеціальна кімната, де зібрані вже всі матеріали: парафін, бляшанки, картон. Студенти знають, що треба робити. Хтось нарізає картон на смужки, якщо у мене є час, то я можу сама зробити заготовки, а вони втрамбовують і разом заливаємо. Приміщення має вентиляцію, тому там зручно і безпечно виготовляти. Працюємо командно. Коли не було канікул, то наша команда складалася з 10 осіб, а зараз поки нас п’ятеро активних. Та ми вже навчені і відсутність інших ніяк не впливає на результат роботи, — розповідає викладачка.

Долучитися може кожен

За понад чотири місяці активної роботи, студенти разом з викладачами виготовили 4 572 окопні свічки. Вироби студентів вже поїхали на Харків, Запоріжжя, білоруський напрямок, на Донецьк, Краматорськ, Рай-Олександрівка, Слов'янськ, Костянтинівка. Наразі нову партію окопних свічок готують для захисників, які тримають оборону в Бахмуті.

— Найчастіше військові просять у нас свічки, що виготовляємо з великих баночок. Зокрема, від кукурудзи, горошку. Бо такі свічки мають час горіння від п’яти до шести годин. Але ми ще й робимо зовсім маленькі з баночок від кормів для кота. Такі свічки горять до двох годин. Маленькі також зручні для військових. Вони їх беруть по кілька штук у рюкзак і зможуть будь-де запалити, — додає співрозмовниця.

І якщо парафін, картон та бляшанки люди приносять, то ось парафін викладачка закуповує на спеціальній фабриці у місті Дрогобич. Кошти на парафін збирають у соціальних мережах, кожен скидає скільки може. Також до доброї справи долучилася і родина з Німеччини. Вони розповідають про виготовлення свічок студентами своїм знайомим, збирають кошти і надсилають викладачці на картку.

— Щира подяка кожному, хто долучається до збору коштів на парафін. Велика подяка всім мешканцям Файного міста, які приносять матеріали для виготовлення окопних свічок. Ми звітуємо не для статистики, ми хочемо показати, що все зібране доходить до хлопців і вони всім нам вдячні,— каже наостанок Лілія Пацалюк.

Тернополяни або гості міста, війна не завершилася, українські воїни потребують нашої допомоги. Тож, якщо у вас вдома є вільні бляшанки, гофрокартон чи парафін, то принесіть його в коледж за адресою: вулиця Руська, 17. Збір матеріалів проводиться у холі коледжу.

Якщо ви хочете долучитися до виготовлення або вже принести і передати готові свічки, звертайтеся до викладачки Лілії Пацалюк у соціальних мережах.

Читайте також:

У сирому підвалі не було навіть туалету. Історія пораненого бійця, який пережив полон і не зламався

Ми біжимо, щоб зігріти захисників. Тернополяни долучилися до благодійного пробігу (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Я хочу додому: у Тернополі можна побачити унікальну виставку робіт про Херсонщину

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Polina Daineha

    Лілія Войцеховська, ви робите велику справу🫶🏻🙏

    Лілія Войцеховська reply Polina Daineha

    Polina Daineha щиро дякую 🤗 ми всі по можливості маємо допомагати ЗСУ 💙💛

keyboard_arrow_up