Їздила на тракторі та "копійці". На Тернопільщині шкільним автобусом вже п'ять років керує жінка

Їздила на тракторі та "копійці". На Тернопільщині шкільним автобусом вже п'ять років керує жінка

У хустині та з посмішкою школярів із села Стінки, що в колишньому Бучацькому районі, щоранку зустрічає водійка автобуса — 57-річна Марія Боєчко. Жінка переконує: те що водіями можуть бути лише чоловіки, — стереотип.

Марія Боєчко і власних онуків щодня возить шкільним автобусом на уроки. На інтерв'ю привітно погодилась за проханням директорки Стінківської школи Валентини Штепули.

 — Ну що тут дивного, — роздумує пані Марія. — Он по містах вже більше жінок за кермом, ніж чоловіків. Та й навіть у електричках, трамваях жінки їздять. Нічого дивного не бачу. Люблю цю справу і все. Кажуть: жіноча робота — це кухня, але справжня жінка має вміти робити все: і на кухні, і з технікою, якщо їй це подобається. 

Їздила трактором та "копійкою"

Роботу водійкою жінка називає своїм покликанням. Каже, що "залізо" любила з того часу, скільки себе пам'ятає. 

Відео дня

— У нас є свій трактор, то я вже роками на ньому їжджу, і на поле, і на город. З дитинства займалась мотоциклами. То було моє хобі, потім мала машину "копійку", як то кажуть, — говорить вона. — Як ще була молодша, то мріяла стати далекобійником. Я навіть тепер передивляють, як "за границьом" жінки їздять за кермом фур, "трапів". Але вже такий вік, що за кордон не поїду. То буду діток возити на уроки. Хай гарно вчаться там. 

Жінка каже, що крім того, що водить автомобілі, знається і на їх "начинці". 

—  Перша машина в мене була, і там порвало ремінь, і погнулись клапани. Я сама розбирала мотор і робила його, —  каже вона. 

За кермом шкільного автобуса Марія Боєчко вже п'ять років. Розповідає, що в селі багато молоді повиїжджали чи то у великі міста, чи навіть за кордон. За мінімальну зарплату нелегко працювати, не хоче ніхто, а діток комусь возити на уроки треба. Тому й погодилась на цю роботу. Мовляв: і підробіток, і віддушина. 

— Валентина Василівна (директорка — прим. ред) мені запропонувала, бо в селі так знають, що я "любітєль", то я і погодилась, — каже вона. 

Возить на уроки своїх онуків

Пані Марія — мама двох синів. У них вже є і власні діти-школярі. Тож на уроки троє онуків їздять з бабусею. 

— Дітей люблю, бо сама мама та бабуся. Дітей люблю, вони в мене всі чемні. Кажуть, що вони капризують. Та, буває звісно, але коли ти до дітей добре — то і вони до тебе теж, — каже водійка. 

Раніше жінка возила дітей і в сусідньому селі Космирин. Зараз лише "збирає" дітей зі Стінки та хутора неподалік. 

Щоб усіх вчасно доставити "на науку", пані Марія прокидається о 6-ій ранку. Каже, що звикла вставати вдосвіта. Бо і робота, і господарство, і їсти треба приготувати. 

—  Взимку важче, бо ще треба "прогріти" автобус", але зараз то трохи вже пізніше приходжу. У нас село велике, ну і ви знаєте, що дітей багато. Є сім'ї, де по 12-18 дітей, і всім треба до школи якось дістатись, —  посміхається вона. 

Щоранку дошкільнята чекають на автобус

Водійка розповідає, що найбільше у роботі любить спілкування з дітьми. На шкільний автобус у селі чекають навіть дошкільнята, аби помахати до жінки. 

—  Тако їду, то навіть такі маленькі діти, рочків три-чотири, а воно стоїть біля воріт і мені так рукою махає. Знає, що я завжди помахаю у відповідь. І може, не раз так і нема настрою махати вже, але мушу, бо вони чекають. То я жартую, що готую їх до школи, щоб потім не боялись сідати в автобус, —  каже Марія Боєчко. 

До слова, ми вже розповідали, що в Стінках є чимало представників особливої релігійної спільноти.

Пані Марія за віросповіданням належить до п'ятидесятників. Жінка каже, що віра не забороняє їй ходити на роботу, адже ніякого зла у цьому немає. 

 —  Ні, жінкам у нас не заборонено ходити на роботу. Тут нічого нема гріховного. Це праця. Ми всі трудимось, кожен на своїй роботі, — каже жінка. —  А ще я знаю, що ця робота приносить користь комусь, бо дітки можуть не ходити пішки так далеко, а спокійно приїжджати до школи і там вже вчитись. 

Редакція "20 хвилин" бажає Марії Боєчко та її маленьким пасажирам завжди легкої та щасливої дороги. 

Читайте також:

Хтось без світла, а в когось дорогі авто: репортаж із Стінки, де в сім'ях по 10-15 дітей. ЕКСКЛЮЗИВ 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up