Біля Тернопільської ОДА протестували архітектори. Чому? (ФОТО. ВІДЕО)

Біля Тернопільської ОДА протестували архітектори. Чому? (ФОТО. ВІДЕО)
  • 16 листопада перед будівлею облдержадміністрації протестували тернопільські архітектори в рамках всеукраїнської акції «За справжню реформу містобудування».

  • Протестувальники виступають проти законопроєкту №5655, що прийняли 1 липня 2021 року.

  • Що не так з законопроєктом та чого вимагають самі архітектори — дізнавався журналіст «20 хвилин».

Символічно, що скандальний законопроєкт прийняли в День архітектури України. Він мав би стати реформуючим у сфері містобудівної діяльності. Національна спілка архітекторів України виступила проти цього закону та виявила низку вагомих недоліків.

Підтримати колег прийшли і тернопільські архітектори 16 листопада до будівлі Тернопільської ОДА вони протестували проти вищезгаданого проєкту та вимагали внести у нього ряд корективів/

Відео дня

Своїм протестом вони вимагали Верховну Раду та Адміністрацію президента звернути на них увагу.

Закон не захищає архітекторів

За словами архітекторів законопроєкт №5655 повністю нівелює авторське право та їх вплив на повноцінну реалізацію авторського твору.

– Найболючіший пункт закону стосується того, що всі права на подальше будівництво після створення проєкту надають замовникам будівництва, – каже голова регіонального осередку архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Олег Заліщук. – Тобто все відбуватиметься виключно в інтересах забудовників.

Олег Заліщук пояснив, оскільки закон про авторське право тепер не захищатиме архітекторів, вони не зможуть впливати на результат своєї роботи, лише у випадку, якщо цього захоче сам забудовник. Тобто проєктна організація затверджує матеріали, кошторис та відповідні архітектурні рішення, надалі в них позбавляють право впливу на результат роботи, самі забудовники можуть використати зовсім інші матеріали, менш якісні, а відповідно і сама забудова може бути аварійною.

За незначні та вагомі помилки – однаковий штраф

Та найгірше в цій ситуації те, що відповідальність нестиме безпосередньо архітектор, а не замовник. А через спричинену аварійну ситуацію йому загрожує реальний термін за ґратами.

– Замовники зможуть продавати, передавати документації на забудову без згоди самого архітектора, – каже заступник голови регіонального осередку архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Ігор Гордій. – Замовники нестимуть відповідальність, але її навіть не можна порівняти з тою, яку несуть архітектори. В нас фактично урізають права.

Пан Гордій розповів, що архітектори також мають претензії до закону №5857, що стосуються відповідальності архітекторів та інших осіб, котрі працюють в будівельному секторі. За цим законопроєктом урівняли штрафи за незначні порушення в проєктно-кошторисній документації до вагомих порушень, що зможуть призвести до аварійних ситуацій. Тобто тепер будь-яка помилка архітектора вартуватиме йому сотень тисяч гривень.

– Архітектори зацікавлені, щоби наші будівлі будували у відповідності до проєктів та документації і ми як ніхто переживаємо за їхню стійкість та безпеку. Тому ми дуже сподіваємося, що нас почують у Верховній раді та Адміністрації президента.

Коротко про законопроєкт №5655

Законопроєкт №5655 прийняли 1 липня 2021 року. Він змінив саму модель містобудівного контролю, а також відносини між архітекторами та забудовниками. Окрім вищезгаданих недоліків, проєктом передбачено введення електронних реєстрів, ліквідація корупційних «дозволів» та «погоджень», розділення повноважень центральних органів і місцевих органів влади та юридичних осіб.

Після голосування за законопроєкт депутати внесли до нього 2800 правок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up