Художнику Івану Марчуку відмовилися віддавати його ж картини. Ми дізналися деталі гучного конфлікту

Художнику Івану Марчуку відмовилися віддавати його ж картини. Ми дізналися деталі гучного конфлікту
  • Всесвітньо відомий митець з Тернопільщини Іван Марчук у вівторок, 17 серпня повернувся до свого рідного села Москалівка, що на Лановеччині, аби забрати власні картини, що за його словами, віддав на зберігання в сільський музей. 

  • Однак так просто картини художнику представники місцевої влади не віддали і навіть викликали поліцію. Про ситуацію дізналися навіть в Офісі Президента України.

  • Чому ж знаному митцю не віддали картини та яка позиція представників влади у Ланівцях, дізнавалися «20 хвилин».

Іван Марчук родом з Москалівки. 11 років тому він віддав на зберігання у сільську школу, де створили музей оригінали своїх картин. Коли ж прийшов їх забирати, аби перевезти у столицю, де хочуть зробити музей художника, представники місцевої влади відмовилися дати йому витвори та навіть викликали поліцію. 

Митця знають чи не у всьому світі. А 23 серпня Президент України нагородив його новою премією до Дня Незалежності "Національна легенда". Іван Марчук став одним з семи українців, перших удостоєних цією нагородою. Детальніше про премію читайте за посиланням.

Картини покрилися цвіллю

85-річному Івану Марчуку довелося навіть телефонувати в Офіс Президента, аби там посприяли поверненню картин. І тільки після цього ситуацію вдалося урегулювати. Хоча сам митець не приховує своє розчарування ситуацією, яка склалася та пояснює, що на місце картин привіз копії, аби музей не пустував.

Відео дня

– З дирекцією школи, у якій знаходилися картини,  ми завчасно домовилися, що приїдемо та заберемо їх, – пояснює художник. – Я дав на зберігання ці твори, коли надії на побудову музею в Києві, де вони могли б бути постійно, не було. Мені хотілося, щоб на них могли дивитися всі охочі. Тому й віддав їх у школу. Там вони просто занепадали, і їх фактично ніхто не бачив, адже і Москалівка саме по собі невелике село.

Митець пояснив, що домовився з директором школи завчасно, аби забрати картини назад, адже через малу кількість жителів школу в селі хотіли закрити, а тому й музей ніхто б не відвідував. Перше розчарування Івана Марчука було, коли він побачив, що на деяких картинах з’явилася цвіль, тобто за ними ніхто не слідкував.

– Я не хочу рахувати, скільки вони коштують. Мова йде про орієнтовно 40 картин. Прикро, що вони висіли в сирих, холодних приміщеннях, – Коли ж я прийшов забирати твори, якісь представники місцевої влади приїхали та почали мені перешкоджати.  

Зрештою, твори після двох годин суперечок все ж вдалося забрати. Далі їх передадуть у Київ, де планують створити музей художника.

Викликали поліцію, бо нібито невідомі крали картини

Депутат Лановецької міської ради Давид Андрощук, який був на місці подій, каже, обурений діями одного з заступників міського голови Ланівців Анатолія Поцелуєва, який і викликав правоохоронців, адже права перешкоджати художнику ніхто не мав.

– Картини Іван Марчук передавав тимчасово в музей як свою власність, – каже пан Андрощук. – Коли ж прийшов час їх забирати, представники міської ради почали наголошувати на тому, що ці картини є комунальною власністю, тому вони хочуть зробити опис та передати їх за актом.

Тільки після того як арт-директор художника зв’язався з представниками Офісу Президента, картини вдалося забрати. Деякі з них навіть почали покриватися цвіллю, пояснив депутат.

– Представники міської влади викликали поліцію, бо нібито незнайомі люди викрадають картини з музею. Для мене принизливо, що Марчука на його малій Батьківщині ніхто не знає, – підсумував депутат.

Хотіли передати картини офіційно

Заступник міського голови Ланівців з питань діяльності виконавчих органів Анатолій Поцелуєв підтвердив те, що саме він викликав правоохоронців.

– Розпочалися крики, скандали, неврегульовані питання, люди не хотіли представлятися, тому я не хотів ускладнювати ситуацію і викликав поліцію для запобігання неправомірним діям. На той момент Івана Марчука на місці подій ще не було, – каже заступник.

Також Анатолій Поцелуєв стверджує, що картини художник подарував музею, про що свідчать багато записів у ЗМІ. 

– Він їх подарував у створений педагогічним колективом сільської школи музей. Він був зареєстрований у області, тому так просто картини віддати ми не могли, адже все майно музею було описане. Тому твори хотіли передати офіційно та затвердити відповідним актом. Мови про те, що їх ніхто не віддасть, не було.

На прохання надіслати відповідні документи в яких йдеться про описані картини Анатолій Поцелуєв попросив надіслати офіційний запит

Також пан чиновник прокоментував ситуацією з виявленою на картинах цвіллю. 

– Школу в селі Москалівка передали до міської ради з початку 2021 року. До цього нею опікувалася районна рада. Директор музею від початку року не прислала жодного запиту на поліпшення матеріальної бази музею та говорила, що в неї все в порядку. 

Директор сільської школи в селі Москалівка Юрій Поплавський пояснює появу цвілі тим, що деякі картини намальовані на папері, до того ж їм багато років, тому поява небажаної цвілі дійсно могла бути.

– З картинами, що намалював художник на полотні все добре. До того ж, картинам на папері дуже багато років, тому поява цвілі цілком можлива, – каже директор.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Павло Господарик

    Може тому .що їх там уже немає?
  • Инициатор Дискуссий

    Скільки розуміючих і справжніх українців в коментарях. Ця ситуація тих хто осуджує, на кшталт якщо моя дитина то роблю що хочу
  • Наталія Бабовал

    Пропіарилася місцева влада)) умов для зберігання не створила ніяких) от і результат. Я би на його місці також забрала, за таке серце болить
  • Василь Янішевський

    Бо це країні холопів, а не права.

keyboard_arrow_up