Чим живуть 10 тисяч українців королівства Данія

Чим живуть 10 тисяч українців королівства Данія
Перший дзвоник в Українській школі у місті Вайлє
  • Приблизно 10 тисяч українців проживають у Королівстві Данія. Така велика цифра зумовлена тим, що багато українців перебувають в Данії тимчасово, працюючи на фермах протягом 2-3 років, згідно з програмою стажування у сільському господарстві.
  • Про життя української громади цієї скандинавської країни розмовляємо із Олесею Свистун.

— Чи існує організоване культурне життя українців?

— Так, культурне життя зорганізовано дуже різноманітно. В Данії є давня традиція створення суспільних/громадських організацій. Це як політичні клуби чи групи лоббістів, так і спортивні клуби і творчі гуртки. Не відстають і українці. Існує багато українських організацій різних напрямів. Організація української молоді "Ластівка" проводить безліч культурних та благодійних заходів, зосереджених на збереження українських традицій та популяризацію України в Данії, зокрема вечори українського кіно та поезії. Так, 25 листопада був вечір творчості Ліни Костенко. Учасники організації влаштувують спільні святкування Різдва, Пасхи, Дня Незалежності тощо. Клуб "Україна" має схожі завдання, добре відомий організацією благодійних концертів за участі зірок української естради для збору коштів на лікування хворих діток. Молодіжна організація "Файно" — це вишукана популяризація України. "Ua-Dk" — організація Українців, в основному, південної Ютландії. "Bevar Ukraine" — організація створена для збору допомоги постраждалим від війни в Україні, як і "Hjælp Ukrainske børn". "Hjælp syge børn" опікується дітками із захворюваннями підшлункової залози, печінки, бульозним епідермолізом. В Данії не рідкість проведення українських благодійних обідів, ярмарків тортів, чи концертів та творчих вечорів. Далеко не другорядну роль відіграє Українська Греко-Католицька церква. Отець Василь Тихович сформував осередок українців в Данії, чим, свого роду, ініціював появу великої кількості різноманітних організацій. Завдяки його багатогранній праці, греко-католицька церква є дуже популярною серед християн різних конфесій та гуртує молодь. Функціонує не менше п’яти українських шкіл вихідного дня. Важливу роль в житті діаспори відіграє Facebook. В українських групах можна отримати безліч корисних порад, підтримку та найрізноманітнішу інформацію, люди ведуть диспути та діляться досвідом. Саме зі спілкування у Facebook зародилось кілька українських організацій в Данії.

Відео дня

— Чому і коли більшість українців виїхали в Данію?

— В основному, Українці в Данії — задля роботи. Є дві великі фахові групи українців: працівники у сільському господарстві та працівники у галузі комп’ютерних технологій. Як, мабуть, і в багатьох інших країнах, є немало українців одружених з місцевими. Я зустрічала земляків, як приїхали в Данію, аби воз’єднатись зі своїми релігійними общинами та політичних біженців часів Януковича.

— Чи важко адаптуватися у цій країні?

— Адаптуватись не важко, бо Данія — християнська європейська країна. Данці знають про Україну. Більшість розмовляє також англійською мовою, багато знає німецьку. Складність полягає в процесі інтеграції. Адже, щоб стати повноправним членом суспільства, потрібно вивчити данську мову, яка вважається складною для українців, в основному, через велику кількість не притаманних нашій рідній мові гортанних звуків. Пунктуальність, чесність, рівність та єдність в суспільстві шанують значно більше, ніж в Україні. Навіть гумор дещо відрізняється — тут більше сарказму та іронії, ніж ми звикли.

— Як місцеві жителі ставляться до українців? Чи існують стереотипи?

— Так історично склалось, що нас пов’язують з росіянами. Особливо, в мовному аспекті. Багато данців думають, напевно, завдячуючи самим українцям, що української мови не існує, або ж що це майже та сама російська мова. Цей стереотип поволі зникає, бо розповіді про події в Україні займали багато часу в місцевих медіа. Ставлення до українців позитивне або ж принаймні толерантне. Що цілком логічно, адже в нас дуже високий відсоток інтелігентних людей із вищою освітою, з прекрасною культурою праці.

— Ким працюють українці в Данії?

— На м’ясних та молочних фермах, розробляють програмне забезпечення, прибирають чи контролюють фінансові потоки великих корпорацій, розробляють дизайн одягу, вчать дітей чи рятують життя в лікарнях — важко надумати сегмент, де би не було українців.

— Чи українці, які приїхали в Данію, планують там залишатися назавжди?

— Важко сказати “за всю Одесу” :) Багато хто приїжджає попрацювати чи повчитись і залишається, зваблений прекрасною соціальною системою. А є такі, що навпаки, не вважають за потрібне витрачати зусилля, аби інтегруватись.

— У чому найбільші досягнення/проблеми українців у цій країні?

— Як на мене, то найбілmше досягнення — це українські організації. Події на Майдані неабияк згуртували українців Данії. Серед проблем зазначу інтеграцію. Данці — маленька нація з притаманними комплексами. Не завжди легко збагнути всі аспекти їхньої нордичної культури.

— Чим особлива кухня цієї країни?

— Гастрономічно Україна та Данія близькі, адже сільське господарство відіграє важливу роль в економіці обидвох країн. Свинина, картопля, хліб, яблука, морква, буряк, капуста, молочні продукти такі ж популярні, як і в Україні. Цікавою данською особливістю є використання цукру в різних маринадах, в тому числі, до м’яса та риби. Багато традиційної випічки містить корицю. Сучасні данці харчуються дуже різноманітно. В їдальнях на підпрємствах чи в освітніх закладах дуже великий вибір овочів та зелені для салатів. На державному рівні популяризується здорове харчування: рекомендовано вживати рибу хоча б два рази на тиждень, та з’їдати 6 овочів-фруктів на день. Дійсно популярна народна страва — це піца. В містах центральні вулички засипані маленькими піцеріями, де вихідці із західної та центральної Азії запропонують перекусити піцою, кебабом, картоплею фрі чи фалафелем.

— У скільки обійдеться набір продуктів для приготування борщу на трьох осіб?

— Приблизно в 100 українських гривень. Залежить від типу м’яса та пори року.

— Якими є соціальні стандарти та зарплати ? Скільки можна зекономити щомісяця? Скільки коштує оренда житла?

— В Данії високі соціальні стандарти, навіть на посадах з низьким, за данськими мірками, заробітком чи самотужки виховуючи двох дітей, можна відпочивати закордоном. Високі податкові ставки забезпечують безкоштовну медицину та освіту. Студенти отримують близько 1000 американських доларів стипендії, гуртожитки чи субсидійоване жито. Садочки та яслі платні, але сума оплати знижується для сімей з низьким річним доходом, існують безкоштовні місця. Дитячі гуртки так само з оплатою, наприклад, відвідування гуртка з гімнастики для дитини п’яти років коштує 100 доларів на рік. Одиноким батькам це коштує половину, а тим, хто в скрутному матеріальному становищі — безкоштовно. Державні школи безплатні. Приватні школи платні, але батьки оплачують тільки частково, левову частку дає держава.  Невелика квартира на дві кімнати в столиці на місяць може коштувати близько 1500 доларів, а в провінційному містечку 400. Соціальна розрізненість в Данії не разюча, суспільство бореться за одинакові можливості для всіх.

Скільки коштує віза в цю країну і чи важко туди дістатися?

— Ціна на оформлення візи варіює в залежності від мети візиту. Здається, туристична віза коштує близько 35 євро. Дістатись до Данії неважко. Заздалегідь куплений квиток на літак може коштувати 1000 грн. Автомобілем подорож займе приблизно 18 годин.

— Що знають у Данії про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?

— Про Україну знають, як про країну, в якій триває військовий конфлікт, скандали у зв’язку з корупцією. Зараз про Україну в медіa важко щось знайти. На шпальтах — місцеві політичні колізії, події в Сирії і Трамп. Але люди співчувають українцям. Прихильників Росії серед данців небагато.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    Як жартує мій брат, що вже купу років там: "от їдеш собі Європою, як почуєш, що гноєм смердить - то ти вже у Данії" )
  • Piter Savka

    Як як, па понятно шо не хреново !!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up