Скромні та не дуже. Чим відзначилися всі мери Тернополя — ми проаналізували

Скромні та не дуже. Чим відзначилися всі мери Тернополя — ми проаналізували
  • За майже тридцять років очільниками Тернополя були п'ятеро людей. Дехто був одну, а деякі — дві та навіть вже пішли на третю каденцію.
  • Чим запам’яталися на своїй посаді? Як живуть зараз? Читайте в матеріалі.

Усі дані журналісти "20 хвилин" брали з вільних джерел.

Сергій Віталійович Надал

(2010 рік – наш час)

Відео дня

Обіймає посаду ще з 2010 року. Представник політичної партії ВО «Свобода».  До обрання керівником міста, протягом 11 років, з 1994 до 2005 років працював у Державній податковій інспекції Тернополя. Від 2005 року і до 2010 року займав посади, пов'язані з податковою службою, але вже на рівні області.

У 2010 році на виборах міського голови переміг з результатом 27,4 відсотки голосів, обігнавши на той час чинного керівника Тернополя, Романа Заставного. У тому ж році ще до виборів видав книжку «Справедливість. Відповідальність. Порядок». У ній описав проблеми Тернополя, які потребують вирішення: забруднення Ставу, забудова парків, затримка води на вулицях міста після сильних опадів.

Успіх у виборах пан Надал повторив і в 2015 та 2020 роках, значно обійшовши своїх найближчих конкурентів та зібравши понад половину всіх голосів виборців.

Одружений, має доньку.

Саме з його іменем пов'язують багато будівельних скандальних, про що пишуть у соцмережах активісти та ЗМІ. 

Є почесним президентом ФК «Тернопіль», який раніше представляв місто у Чемпіонаті України серед команд Другої ліги.

Активно протистояв уряду щодо карантинних вимог до міст, які потрапили до «червоної зони». У вересні 2020 перехворів коронавірусом.

Окрім того, Сергій Надал займається моржуванням.

Роман Йосипович Заставний

(2006 – 2010 роки)

Став міським головою Тернополя у 2006 році як самовисуванець. За освітою  фінансист, а тому з 1993 до 2000 року займав посади бухгалтера та головного ревізора та заступника голови правління з фінансово-комерційної діяльності одного з підприємств міста.

 У 2009 році очолив обласну організацію партії «За Україну!» І вже у 2010 році його обрали депутатом Тернопільської міськради.

У 2012 році балотувався до Верховної ради від партії ВО «Батьківщина», пізніше, в тому ж році очолив обласну організацію партії «Фронт змін».

У 2014 – 2019 був народним депутатом восьмого скликання від партії «Народний фронт». Зокрема, пан Заставний запам'ятався на посаді народного обранця тим, що став одним з 59 депутатів, які підписали подання на підставі якого Конституційний суд скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Саме ту, у якій йдеться про обов'язкове пояснення держслужбовців про джерела їх доходів і доходів членів їх сімей.

Одружений, має двох синів.

За каденції Романа Заставного на посаді міського голови відбулася так звана «сміттєва криза». У 2009 році в місті виникла проблема з вивозом сміття, тоді в Тернополі сміття було особливо багато, а жителі села Малашівці, біля якого і знаходиться сміттєзвалище, куди вивозили і продовжують вивозити відходи, протестували.  Селяни вимагали закрити його, адже термін експлуатації вичерпався.

Родина пана Заставного володіє низкою закладів харчування у центрі Тернополя.

У 2019 році проти Романа Заставного НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом можливого недекларування майже двох мільйонів гривень за 2017 рік. Чи триває дане слідство, невідомо.

Богдан Євгенович Левків

(2002 – 2006 роки)

Став міським головою у 2002 році. До того як очолити місто, він працював головним інженером, начальником виробнично-технічного відділу обласного побутового управління, начальником відділу з якості Центру стандартизації і метрології, інструктором організаційно-інструктурського відділу, головним інспектором контролю за дотриманням цін і правил торгівлі міськвиконкому, директором однієї з фірм міста та секретарем міськради.

Про особисте життя колишнього голови відомо небагато. У 2013 році журналістам «20 хвилин» розповів, що перебуває на пенсії та бавить своїх трьох онуків.

За час на посаді очільника міста пан Левків став жертводавцем пам'ятника патріарху Йосифу Сліпому та був присутній на його відкритті. Крім того, після виборів міського голови у 2006 році Богдан Левків не визнавав їх дійсними та вимагав перерахунку.

Цікавий факт, Богдан Левків  щонайменше до 2013 року мав у власності лише автомобіль «Нива», який придбав ще у 1991 році. Чи користується він цим автомобілем і зараз, невідомо. До слова, у 2013 році пан Левків на цьому ж авто потрапив у дрібне ДТП за участю мотоцикліста.

Анатолій Іванович Кучеренко

(1998 – 2002 роки)

Про політичну приналежність пана Кучеренка у вільних джерелах інформації немає. Відомо, що до того, як стати очільником Тернополя, він працював токарем, інженером, головним інженером.

Політичну кар'єру розпочав ще в 1984 році. Саме тоді він став головою виконкому Тернопільської міськради. В 1994  1996 роках був першим заступником голови Тернопільської ОДА. Під його керівництвом ще в радянські часи зводили «Співоче поле». Як потім він розповів одному з видань, при побудові даного об'єкту виникало багато проблем, бо не всі вважали такий розподіл коштів раціональним і писали скарги.

Гаслом Кучеренка на посаді міського голови та перед виборами було: «Моя мета — зробити Тернопіль європейським містом заможних та щасливих людей».

Після завершення своєї каденції на посаду міського голови він балотувався ще у 2010 році, однак відкликав свою кандидатуру, пояснюючи, що для даної посади потрібно приділяти багато часу, а у нього вже досить поважний вік. На той момент пану Кучеренку було 68 років.

Одружений, має двох синів. Перебуває на пенсії.

Вячеслав Андронович Негода

(1990 – 1998 роки)

Став першим та наймолодшим міським головою за роки незалежності. На момент вступу на посаду у 1990 році йому було 33.

До початку своєї політичної діяльності у кріслі міського голови, пан Негода встиг попрацювати архітектором, інженером-конструктором та начальником конструкторського бюро.

За час каденції В’ячеслава Негоди, у місті приватизували дуже багато комунального майна.

Вже у 1998 році він став першим заступником голови виконавчого комітету Асоціації міст України.

Політична кар'єра пана Негоди склалася досить вдало. З 1998 до  2019 року  з перервами він встиг побувати у кріслі заступника шість разів, п'ять з яких – у кріслі заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Дане міністерство неодноразово переформовували.

З вересня 2019 року він – заступник Міністра розвитку громад та території України.

Цікавий факт, у 2018 році, перебуваючи на посаді першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пан Негода під час Форуму місцевого самоврядування у Львові привселюдно висловився про Тернопіль як про село, куди інвестиції не підуть.

Опитування

Який на вашу думку найкращий мер Тернополя?

Опитування

Який на вашу думку найгірший мер Тернополя?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Yuriy Mlkolayovich

    Заберіть цю авторизацію! Якщо е бажання щоб вас бачило більше людей! Для чого це?
  • Bobo Black

    ПНХ все кодло!
  • Богдан Данилюк

    Стільки їх перейшло а згадати путьвого чогось про них немає...їх довго не потрібно тримати,несправляється,кримінальну відповідальність з конфіскацією майна всієї родини....о тоді вони собаки б задумались про таку посаду,і працювали б як цизорики!!!!!
  • Діана Чернушко

    .  
    Розкажіть  про поліп  на кишечнику
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 До +25: на вихідні на Тернопільщині суттєво потеплішає 20:00 Боротьба за ректорство педуніверситету: що відбувається після того, як суд скасував результат виборів? 19:03 Молода картопля, капуста та ягоди: що та за скільки продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 18:01 У Тернополі відбудеться благодійний показ вистави «Пасхальна кантата» Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up