Роман Худоба, різьбяр з Гаїв Шевченківських, вже понад 10 років виготовляє унікальні горшечки для цукерок, фруктів, печива тощо. Їх неповторність в тому, що майстер над дизайном дерев`яної посудини співпрацює разом з природою: він не витесує певної чіткої форми посудини, а залишає на ній нарости, нерівності стовбура дерев, з якого робить виріб.
Роман Худоба живе в Гаях Шевченківських. Різьбярству навчився сам, не має спеціальної освіти, проте вже понад 20 років виготовляє вироби із дерева: раніше виготовляв шкатулки, тарілки. Проте коли ринок заповнився цими виробами, почав виготовляти інші посудини.
Майстер розповів, що для того, щоб зробити такий горшечок, потрібно зняти кору з куска деревини і вирізати ємкість всередині, щоб таким чином вийшла посудина.
Нерівності на зовнішній поверхні виробу, - авторство природи. Особливістю виготовлення таких виробів є те, що потрібно насамперед знайти бруски дерев з максимальною кількістю таких наростів та нерівностей, бо саме завдяки цьому виріб виходить оригінальним і цікавим.
Для роботи майстер бере поліна чи бруски. Каже, що виготовляти такі горшечки – це клопітка праця. Проте виготовляє посуд тому, що подобається йому ця робота. Свої вироби продає на вул. Валовій в Тернополі.
- Не заради того, щоб продати, а, інколи, заради того, щоб поспілкуватись з людьми виходжу, - каже майстер.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 28 від 9 липня 2025
Читати номер