Два місяці не вистачило, йому мало б бути 90... Пам'яті відомого скульптора Івана Мулярчука

Два місяці не вистачило, йому мало б бути 90... Пам'яті відомого скульптора Івана Мулярчука

Лише його пам’ятників Шевченку на Тернопільщині є 20, а загалом Іван Мулярчук є автором понад 200 скульптур. Тернопільський скульптор і художник вважав, що митець повинен працювати до останнього і цитував Франка, який говорив, що слава до митців приходить по їхніх кістках.

Іван Мулярчук народився 27 липня 1930 року в селі Острожці Рівенської області в багатодітній національно-патріотичній родині Матвія й Анастасії Мулярчуків. Не стало відомого тернопільського скульптора Івана Матвійовича Мулярчука 18 травня цього року.

Що відомо про родину

У церковній книзі записали, що він народився 25 липня, а в нотаріальній 27-ого. За часів польського панування ходив навчатися у єврейське містечко за два кілометри від дому, яке потім було знищене німцями. Діти у сім’ї Мулярчуків на пам'ять знали твори Тараса Шевченка, а його старший брат навіть повністю переписав «Кобзаря» у зошит. Пан Іван зберіг цей зошит.

Відео дня

У родині було семеро дітей. Старшого брата у 18 років забрали в Радянську армію, але він утік в УПА та зник безвісті після Другої світової війни. Сестра була зв’язковою УПА. Як розповідав дідусь, родину дивом не вивезли в Сибір. Дядька – священика вислали в робоче поселення Сухобезводне Нижньогородської області.

- Напевне, завдяки мамі нас не чіпали. Мій брат пішов до армії. Якось вони возили снаряди в село Верба, це за Дубном. Він надивився, як там командують людьми, а люди були – як гарматне м'ясо, - розповідав скульптор при житті. - Німці стояли на горі, а Радянській армії гору треба було взяти. Щодня сотні людей намотувало на гусениці танків і сліду від них більше не було, а рідним писали, що вони безвісти зникли. Він не хотів так помирати, та й втік в УПА. Якось маму викликали на допит, питали, де син. А мама каже: «То я маю вас питати, де мій син. Я вам віддала його, де ви поділи мою дитину?». Після цього від нас відчепилися…

Казали: ніколи не буде скульптором

Через війну школу закінчив коли йому було за двадцять. 1952 закінчив одночасно Острожецьку середню і Луцьку художню школи. Але потім у Львові й Луцьку йому вчитись не давали. 1964 – 1965 роки був директором Дому культури у селі Млинів. Упродовж 60-х-70-х років жив і навчався на Кубані, там закінчив Кубанський державний педагогічний інститут і почав займатися скульптурою. Дипломна робота Івана – «Рибак Азов’я»1964 року у станицях Полтавська і Київська, а також на хуторі Шевченка спорудив пам’ятники воїнам-односельцям, полеглим на фронтах Другої світової війни. Загалом, у 60-ті роки скульптор створив у краснодарському краю шість монументальних творів воєнної тематики. З 1970-ого року жив і працював у Тернополі. З 1992 року член Національної спілки художників України.

Головна тема більшості робіт – шевченкіада та національне відродження. Починав свій творчий шлях із живопису. Вперше взяв пензель до рук будучи семикласником. Перші картини були написані олійними фарбами. Головною темою понад 200 робіт є людина. Автор більше 40 монументальних пам’ятників у Кубані, Оренбурзі, Волині, Рівенській області та Тернопіллі.

- У дитинстві Іванові казали, що йому ніколи не стати скульптором, але він довів протилежне. Скульптором він мріяв стати ще зі шкільних років, але заради здійснення своєї мрії йому довелося пройти надзвичайно важкий шлях. У радянські часи втілити свої ідеї було непросто, особливо улюблену шевченківську тему і все, що пов’язане з Україною, - розповідають родичі померлого.  

Відомі роботи скульптора

Пам’ятники, погруддя, меморіальні дошки Іван Мулярчука є не лише в Тернополі, а й у багатьох містах, містечках і селах Тернопільщини, а також Західної України. Він є автором Фігури Богородиці, історичних постатей та відомих діячів науки і культури, релігії, героїв спорту і праці. Якщо це історичні постаті, то він довго вивчав не лише фотографії, а й життєпис цих людей, щоб дізнатись якими вони були

- У Росії я навчився як вести себе з партійними працівниками і вмів спокійно досягти свого, обійти гострі моменти, а не йти напролом, щоб було по-моєму. Бо якби був іншим, як каже Іван Матвійович, то давно убили б», - говорив колись скульптор.

Іван Мулярчук працював над пам’ятником автора гімну січових стрільців Степану Чарнецькому у його рідних Шманьківцях Чортківського району. «Багато хто з партійного активу не хотів появи цього пам’ятника, мені жодної копійки не заплатили за нього, бо були такі у селі, районі й області, хто не хотів тієї теми висвітлювати. Це їм наче болячка була, але я зробив, незважаючи не на що. Мене не  цікавили гроші, головне – завершити роботу», - розповідав пан Мулярчук.

Іван Мулярчук зліпив 20 пам’ятників Тарасу Шевченку. За сорок років творчої діяльності у одинадцяти районах Тернопільщини встановив 37 пам’ятників. Перша робота скульптора в Тернополі – це пам’ятник Іванні Блажевич у Денисові, остання – погруддя Богдана Хмельницького для музею у Збаражі.

Скульптор прожив дуже складне, але цікаве життя. Він помер, але залишив після себе стільки цікавих робіт та учнів. Він любив цитувати поета Івана Франка, який казав, що слава до митців приходить по їхніх кістках. До нього вона прийшла ще за життя.

 

Записки Володимира МУЛЯРЧУКА

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up