Джессі Бітрус з Нігерії та Роджеріо Мелло з Бразилії приїхали у Тернопіль, щоб навчатися у педагогічному університеті

Джессі Бітрус з Нігерії та Роджеріо Мелло з Бразилії приїхали у Тернопіль, щоб навчатися у педагогічному університеті
  • Тепер у коридорах Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка можна зустріти перших іноземних студентів.
  • Цьогоріч розпочали навчання у Центрі довузівської підготовки нігерієць Джессі Бітрус та бразилець Роджеріо Мелло. Історії про те, як вони потрапили у Тернопіль хлопці розповіли на відкритому занятті з української мови.

Cпіває і грає у футбол

- Вдома я вчився у вищій школі (у Нігерії це – старші класи з профільним навчанням) у мистецькому класі, бо я співаю. А ще я займаюся футболом, тому приїхав сюди, щоб навчатись на факультеті фізичного виховання. – розповідає 17-річний Джессі.

Він мав можливість продемонструвати свій спів під час Музичних батлів на День вишиванки в ТНПУ. Хлопець пройшов у фінал та став улюбленцем публіки. Студенти радо підтримували його оплесками, тому гість відчував себе наче  вдома.

Відео дня

У Бразилії був медбратом

Для 39-річного Роджеріо Тернопіль – вже друге українське місто. Спочатку він жив у Запоріжжі. Ще на батьківщині він як медик досліджував ракові захворювання, прочитав про Чорнобиль і шукав людей з України у Фейсбуці, щоб з кимось поговорити про це. Також у цій соцмережі у волейбольних спільнотах шукав однодумців, з якими можна поговорити про цей вид спорту. Так Роджеріо познайомився із викладачкою з міста Запоріжжя, яка згодом допомогла йому прилетіти в Україну.

Вдома я був мед братом у лікарні. Також – лектором в одному з університетів Бразилії і персональним тренером. Займаюся волейболом.

Українську вчити важко

До речі, розповідь звучала українською. Молоді люди вже досить добре говорять і читають українською, вміють рахувати та виконувати найпростіші математичні операції.

Навчає гостей української мови викладач кафедри української мови та методики її навчання Юрій Борисович Струганець.

- Хлопці з першого заняття вчились писати українськими літерами. Важливо було навчити їх рахувати, щоб вони вміли порахувати решту у магазині чи аптеці. Українська їм дається важко, оскільки спочатку вони повинні були вивчити мову міжнародного спілкування – англійську. – коментує викладач.

- Українську вчити важко, але якщо займатися регулярно, то можна вчити – посміхається Джессі.

До погоди вже звикли

Тернопіль хлопцям дуже до вподоби.

- Дуже подобається місто. Тут хороші люди, багато дерев і зелені. Подобаються студенти, які нам допомагають і викладач Юрій. – ділиться враженнями бразилець Роджеріо Мелло. – Люблю ще річку Серет і ваше озеро. Тут добре. А ще я хочу купити для себе вишиванку, як у мого вчителя, бо дуже люблю її.

Гості відкритого заняття спілкувались зі студентами, ставили питання. Зокрема чи не злякала Джессі наша погода, після нігерійської.

- Ой, я був трохи наляканий, але тепер вже звик.

Розповідали хлопці і про свої родини, які залишились на батьківщині.

- У мене одна сестра і тато з мамою. А ще кішка. Вона теж член родини. Їй 4 роки. – розповідає Роджеріо.

Про те, скільки років кожній особі хлопець теж намагається розказати українською, але складні числівники даються важко.

- А у мене 2 брати і 4 сестри. Нас у батьків 7.

Про вік членів своєї родини Джессі не знає. Каже, що раніше люди у їхній країні не були освічені і не вміли рахувати. Така традиція збереглась й досі, тому в Африці не рахують років.

Хочуть жити в Україні

Роджеріо та Джессі планують і надалі залишатися в Україні. Спочатку вступити на факультет фізичного виховання і займатися улюбленим видом спорту.

- Нещодавно я був тут на зустрічі з В’ячеславом Бігуном. Це мій друг. Він показував фільм студентам. Я сказав йому, що  маю ідею зняти коротке кіно про те, як я сюди потрапив.

Ще одним із підступних питань було: Чи одружений Роджеріо у своїх 39 років?

- Ні, поки що ні (робить сумно гримасу). Але це ще в майбутньому. Хочу жити тут і мати дружину українку (посміхається). Планую закінчити університет і відкрити власний спортивний зал, бути там тренером.

Це лише перші іноземні студенти у педагогічному університеті.

- Ми сподіваємося, що іноземних студентів  у нас буде більше. На факультеті філології і журналістики відкрито нову освітню програму «Українські студії (для іноземних громадян)», а також оголошено набір в українськомовну літню школу.  – повідомляє завідувач кафедри української мови і методики її навчання, професор Любов Василівна Струганець.


Автор: Юлія Савчук

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up