«Головне – знайти відгук в серцях слухачів»

«Головне – знайти відгук в серцях слухачів»

Секретами підготовки до концертів, історією свого дуету, враженнями від перебування у Тернополі поділилися солісти національного ансамблю «Київська камерата» Валентина Буграк та Кирило Бондар.

Наприкінці березня у Тернопіль завітав дует солістів національного ансамблю солістів України «Київська камерата». Валентина Буграк (альт) та Кирило Бондар (скрипка) разом із камерним оркестром Тернопільської обласної філармонії під орудою Андрія Голодриги подарували усім шанувальникам класичної музики чудовий концерт.

Столичні музиканти разом із місцевим колективом виконали «Симфонію кончертанте» Вольфгана- Амадея Моцарта та сюїту «Світ» Курта Ательберга. До речі, ці твори прозвучали у Тернополі вперше. І з неабияким успіхом, адже артистів щедро скупали в оваціях і вручили букети троянд.

У захваті від Тернополя

Відео дня

Валентина Буграк у Тернопіль приїхала вперше. Каже, що наше місто її дуже сподобалось. Найбільше зачарував став і оновлена набережна.

– Місто спокійне, тихе, неспішне, європейське, – зазначила пані Валентина. – Люди веселі і задоволені, вечорами відпочивають у кафе. Вразила архітектура, вулички, алейки, пам’ятники.  Ми навіть трохи позаздрили місцевим жителям.

Кирило Бондар у Тернополі вже втретє. Вперше приїжджав у складі ансамблю класичної музики 10 років тому, тоді грав концерт української музики. Минулого року він разом із колегами мав концерт у Тернопільському вищому музичному училищі ім. Соломії Крушельницької.

Співпраця з камерним оркестром Тернопільської обласної філармонії перша для обох музикантів. У  Тернопіль їх запросив  диригент місцевого симфонічного оркестру Мирослав Кріль, який приїжджав в «Київську камерату».

– Він порекомендував нам керівника камерного оркестру Андрія Голодригу , – розповів Кирило Бондар. – Так виник спільний проект нашого дуету і камерного оркестру Тернопільської обласної філармонії.

Багато репетицій

Симфонію Моцарта, котра прозвучала в Тернополі, Валентина Буграк із Кирилом Бондарем вперше виконали в Київській філармонії.

– Виступ був вдалим, тому нам захотілося це ще десь показати і повторити, – кажуть музиканти. – До речі, концертна симфонія Моцарта – це хіт класичної музики, це шедевр, який завжди приємно виконувати. Також ми вирішили заграти  ще один твір для камерного оркестру, альта і скрипки і зібрали невеличку програму .

Після виступу у Тернополі музиканти повернулися до Києва. Дев’ятого квітня Валентина Буграк і Кирило Боднар мали концерт у Київській філармонії, а 21-го – виступлять у Полтаві з місцевим симфонічним оркестром.

Розповідаючи про процес підготовки до концерту, музиканти зазначають, що багато часу присвячують репетиціям.

– Це велика праця, що вимагає неабиякої наполегливості та терпіння, – каже Валентина Буграк. – Перед виходом на сцену ми завжди налаштовуємось на позитив і прагнемо не просто виконати якісно твір, а й знайти відгук у серцях слухачів.

Дуету  вже півтора року

Дует Валентини і Кирила існує півтора року. В оркестрі «Київська камерата» заведено, що кожен артист цього колективу може грати соло з оркестром. 

– У нас був новорічний концерт дуетів, в якому брали участь музиканти «Київської камерати», – розповів Кирило Бондар. – Ми виконали дует  В. А. Моцарта, концерт був вдалим, тому ми продовжили нашу співпрацю й надалі.

До речі, творчий дует музиканти створили задля підвищення власного рівня і вдосконалення професійної майстерності. Після дуетного концерту, диригент Валерій Матюхін запропонував Валентині та Кирилу зіграти концертну симфонію з «Київською камератою» в філармонії. Після цього в репертуарі дуету з’явились й інші твори. Першочерговим завданням Валентини та Кирила є прагнення, щоб публіка на концерті отримала задоволення й духовне збагачення, щоб відбувся обмін позитивною енергетикою.

– Якщо ти хороший професіонал у своїй справі, то ти ніколи не залишишся без роботи, – стверджує Валентина Буграк. – У музичному світі це особливо важливо,  бо від того, як ти себе проявив, залежить твоє майбутнє на сцені. Якщо належно  зарекомендуєш себе, то надходять запрошення на виступи, створюються проекти, концерти.

За словами музикантів, останніми роками почалося відродження   класичної музики. Тому столична публіка дуже активна, часто ходить на концерти класичної музики. Зали повні, незважаючи на те, що квитки за звичай  досить дорогі.

Обидва – в «Київській камераті»

У дитинстві Валентина Буграк та Кирило Бондар вчилися грати на скрипці з ініціативи  батьків, які у обох музикантів не мали жодного стосунку до музики.

Після навчання в Уманському музичному  училищі  Валентина закінчила національну музичну академію України та аспірантуру у викладача С. Кулакова.  Під час навчання була учасником міжнародного молодіжного оркестру ім. Г. Малера, у складі якого їздила на гастролі країнами Європи.  У 2013 році була представником від України на міжнародній альтовій конференції у м. Краків (Польща). Також Валентина Буграк є лауреатом національних та міжнародних конкурсів. На даний момент – вона солістка національного ансамблю солістів України «Київська камерата». Постійно виступає як солістка на фестивалях та концертах на сцені національної філармонії України та інших залах Києва та України.

Кирило Бондар закінчив Вінницьке музичне училище ім. М. Леонтовича (клас заслуженої артистки України Г. Гусевої) та національну музичну академію України ім. П. Чайковського (клас доцента Н. Сиваченко). Є лауреатом всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Як соліст виступав із камерним оркестром «Арката», національним академічним симфонічним оркестром України, національним президентським оркестром, Полтавським симфонічним оркестром, національним ансамблем солістів «Київська камерата», NewEraOrchestra. Співпрацює з ансамблем барокової музики LaChesta , оркестром «Віртуози Києва» та NBchambergroup.  У 2011-2015рр. був концертмейстером національного президентського оркестру. На даний час – соліст національного ансамблю солістів «Київська камерата».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up