Гроші за макулатуру — на лампочки, квітник, бібліотеку, зоокуток

Гроші за макулатуру — на лампочки, квітник, бібліотеку, зоокуток

Аби зібрати макулатуру, головне мати гарну і потрібну мету, тоді ініціативу підтримують майже всі учні, каже завуч 24-ї школи Олена Зарічна

Коли в 24-й школі потрібно купити енергозберігаючі лампочки чи потрібні кошти на шкільне свято або на рослини для шкільної клумби, благодійність, оголошують про збір макулатури. У школі це вже традиція.

— Макулатуру ми збираємо постійно, — розповідає заступник директора школи Олена Зарічна. — У школі є спеціально визначене місце біля запасного виходу, де можна скласти використаний папір. Вчителі, учні і батьки приносять макулатуру. Прохання лише, щоб вона була зв'язана. Причому учні знають, яку макулатуру потрібно збирати, і навіть упаковку з-під піци не викидають у сміття. Коли назбирується багато, то викликаємо людей, які займаються вторинною сировиною. Вже третій рік поспіль співпрацюємо з підприємцем, онука якого навчається у нашій школі.

Відео дня

 

За тонну – до 2500 грн

Якщо потрібні кошти на гарну справу, у школі не збирають гроші з батьків, а організовують збір макулатури.
— Папір найлегше можна збирати в школі. На зустрічах із вчителями, я, як тренер проекту «Освіта для сталого розвитку», завжди наголошую, що папір сортувати з вигодою найпростіше. Його не потрібно нікуди носити. До вас приїдуть і заберуть. Навіть коли зберете 500 кг макулатури. Кілограм коштує від 2-2,50 грн. Коли назбируємо тонну, це 2000-2500 грн, — продовжує Олена Зарічна. — У школі навчається півтори тисячі дітей. Якщо кожен принесе по кілограму — це уже півтори тонни. А дехто приносить по 5-10 кг, деякі батьки можуть привезти і мішок використаного паперу. Можливо, до акції долучаться не всі. Ми не кажемо, що макулатуру потрібно принести обов'язково, це за бажанням. Але якщо є хороша мета, діти і батьки учнів охоче долучаються до ініціативи школи.

 

Кошти бувають потрібні і на благодійність, тож школа за можливості відгукується на такі прохання.
— За кошти, виручені з макулатури, завжди купуємо щось потрібне для школи, наприклад миючі засоби, чи ремонтуємо крани, — розповідає Олена Зарічна. — Одного разу використали гроші на піврічну передплату видань для шкільної бібліотеки. Попереднього разу збирали макулатуру перед святом Покрови. Ми завжди влаштовуємо свята, козацькі забави. А щоб був призовий фонд, щоб можна було запросити гостей, зварити куліш, дати дітям подяки і грамоти, ми здали макулатуру.

Вчать сортувати сміття

Насправді організувати збір макулатури неважко, переконана вчителька. Потрібно вибрати мету, поінформувати дітей, класних керівників. Головне — виробити у школярів навички сортування сміття. І власним прикладом показати, що макулатура — це потрібний ресурс, який треба вміло використовувати.

— У кабінетах дирекції школи і кількох класах є контейнери для збору макулатури, — розповідає Олена Зарічна. — Їх традиційно в нашій школі виготовляє 11 клас — це у них практична робота. Коли контейнер заповнюється, макулатуру пакують і виносять на 1-й поверх до загального збору. Це зручно, бо ми не викидаємо папір у сміття. А наприкінці навчального року більше тонни макулатури легко можна зібрати за рахунок зошитів, винесених із кабінетів і препараторських.
Дітям обов'язково потрібно говорити, для чого ми збираємо макулатуру. Тоді збір набагато простіше організувати.
— Ми працюємо з класними керівниками, наприклад, молодшим школярикам записують  інформацію у щоденниках, щоб батьки були поінформовані. А домовитися з підприємцями — не проблема, навіть виникає конкуренція за нашу макулатуру, — каже вчителька.

 

Зібрати батарейки – справа честі

Окрім того, у школі чотири роки збирають батарейки. Щоправда, їх уже не продають, а просто збирають і здають, аби зробити світ чистішим.


— Перші контейнери у нас були картонні, тепер ми встановили стаціонарний  контейнер біля входу до школи. І всі охочі, навіть люди, які не мають стосунку до нашої школи, приносять і кидають туди використані батарейки. Учні сказали батькам, і тепер усі знають, що використані батарейки збирають у нас. Перші батарейки ми здавали у магазин “Патріот”. Зараз їх ближче занести у “Ватсонс”. Торік до днів енергозбереження за 1,5 місяця зібрали 18 кг батарейок. Цього року ми ще не важили їх, але бачимо, що їх вже більше 20 кг. За батарейки ми не отримуємо грошей, це — справа честі. Діти знають, що цими діями вони роблять світ чистішим. Адже наші учні у 8-му класі вивчають предмет “Уроки для  сталого розвитку”. Це факультативний курс, де говоримо про сміття, рослини, стосунки, раціональне використання електроенергії, води, тепла, грошей, інших ресурсів, зміну звичок і стилю життя.

Раніше у школі збирали і пластикові кришечки. Ця ініціатива була дуже позитивно сприйнята, бо усі знали, що кришечки використовують для протезів бійцям з АТО. Але з часом з'ясувалося, що на протези цей пластик не йде. Бувало, що і волонтери їх не завжди забирали, тож ми просто виносили кришечки у контейнер для пластику.

Дітям обов'язково потрібно озвучувати мету, тоді вони відгукуються на такі ініціативи, ділиться досвідом Олена Зарічна. Крім того, слід постійно говорити про користь справи, яку робиш.
— До речі, про шкоду від викинутої батарейки інформації мало, тому старшокласники виготовили агітки з інформацією про загрозу довкіллю від викинутої батарейки. Ми розповідаємо про небезпеку, яка виникає через бездумне поводження з відходами, для землі, повітря, води, усіх нас, — зазначає вчителька.

Довідка
Куди звертатися, якщо маєте зібрану макулатуру:
0-67-775-82-83
0-68-771-21-48

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up