«Хочу померти своєю смертю»: тернополянка каже, що задихається, бо сусід встановив камін у квартирі

«Хочу померти своєю смертю»: тернополянка каже, що задихається, бо сусід встановив камін у квартирі
  • Ольга Бінерт розповіла, що вже три роки потерпає від недобросовісного сусіда, який встановив у своїй квартирі камін, бо чадний газ нібито потрапляє до неї у квартиру.

  • Сусід – пан Олег стверджує, що звинувачення – це вигадки, більше того, що це жінка сама палить вдома газети, а потім викликає поліцію та вчиняє наклеп.

  • Хто із сусідів правий та чи можна в себе у квартирі встановити не електричний камін? Розбиралися “20 хвилин”.

Ольга Бінерт проживає на вулиці Просвіти з 2017 року. Їй 70. Живе пенсіонерка сама, діти працюють за кордоном. До 2017-го вона також працювала в Італії та відкладала кошти на ремонт.

Чадний газ заносить у квартиру

– У дітей свої сім’ї, поки мала здоров’я, працювала, грошей у них не прошу. Квартиру спочатку діти купляли собі, але оселилися за кордоном, тому оформили на мене житло, тут я і живу, – каже вона.

Відео дня

Спочатку все було добре, вдале розташування, дім, що здали в експлуатацію у 2003 році, хороші сусіди. Але з початку опалювального сезону у помешкання пані Бінерт почав потрапляти дим та чадний газ, каже вона.

За її словами, сусід знизу опалює свою квартиру каміном, при тому, що живе він на першому поверсі. Жодні розмови з ним так і не дали результатів. Тоді пенсіонерка, продовжує, звернулася до поліції, а також написала заяву до міського голови, у держпродспоживслужбу, у відділ державного архітектурно-будівельного контролю.

– Відповіді були різними, – каже вона. – У Держпродспоживслужбі написали, що питання використання камінів не входить у їх обов’язки. А в відділі нібито архітектурно-будівельного контролю провели перевірку. У результаті фахівці прийшли до висновку, що димові та вентиляційні канали за адресою, за якою проживає чоловік, відповідають технічним умовам і придатні для згоряння від побутових продуктів згоряннягазових приладів.

– Але ж від цього мені не легше. Чадний газ як ішов до мене у квартиру, так і йде. Я хочу померти своєю смертю, а з початком холодів спати взагалі боюся, – каже пенсіонерка.

Жінка просто хоче привернути увагу

Сусід – пан Олег з Ольгою Бінерт не погоджується, каже, пенсіонерка не може лишити в спокої та родину.

– Жінка живе сама і таким чином привертає до себе увагу. Їй просто нічого робити. Я не впевнений в адекватності її дій, – каже він. 

Він і сам, каже, викликав до пенсіонерки правоохоронців, бо через пані Бінерт, за його словами, родина не може спокійно проживати у квартирі.

– Вона сама ж і палить газети у квартирі, щоб звинуватити нас, – пояснює чоловік. – Одного разу, коли ми чистили витяжку, вона виявилася забитою паленими газетами нашої сусідки зверху. У нас є відповідні фото.

Щоправда, на прохання журналіста, надати їх, як і копії своїх звернень, чоловік відмовився.

Щодо каміну у квартирі, пан Олег пояснив, що має всю відповідну документацію і встановив його за всіма нормами. Тобто сам факт наявності каміну він визнав. 

Жінка не має чим зайнятися

Хто в цій ситуації правий, ми спробували з’ясувати у голови ОСББ Ірини Турченко.

– Чому це вас має цікавити і звідки ви можете знати, встановлено у квартирі сусіда щось чи не встановлено? – відреагувала пані Турченко. – Це питання стосується ОСББ.

Вона пояснила, що на загальних зборах мешканців багатоквартирного будинку вирішували відповідні питання.

– Я не розумію, жінка не має чим зайнятися. Ніхто не користується ніякими камінами, – каже вона. – Я не можу ділитися такою інформацією зі сторонніми людьми. Більше ніхто з сусідів не скаржиться. Як голова ОСББ підтвердити той факт, що до пенсіонерки заносить чадним газом, не можу.

Ірина Турченко пояснила щодо звернень пенсіонерки зверталися у міську раду, викликали комісію, але жодних порушень не виявили.

– Ніхто не розуміє, яким чадним газом може смердіти у квартирі, якщо ніхто нічим не користується, – пояснила. – Добре, приймемо до уваги. Проведемо збори, поспілкуємося з пенсіонеркою про її проблеми та запитаємо, чому надходили звернення.  

Насправді дуже цікава реакція пані Турченко! Вона не підтверджує, але й не спростовує факт наявності каміну. Де правда? Фото нам так і не надали. 

Коментарі

Для чого проводити збори?

Сергій Лупак, голова громадської спілки ради голів ОСББ у Тернополі:

– Усе, що у квартирі, належить власнику. Фактично, або заявник, або голова ОСББ мала би звернутися до пожежників.

Зборів мешканців ОСББ в даній ситуації проводити не потрібно. Чим вони допоможуть вирішити проблему? Раджу пенсіонерці письмово звертатися у відповідні органи.

Треба провести переговори

Віталій Вітів, юрист:

– Переобладнання і перепланування житлових будинків, що призводять до порушення тривкості або руйнації  несучих  конструкцій  будинку, погіршення цілісності і зовнішнього вигляду  фасадів, порушення вимог протипожежної безпеки та засобів протипожежного захисту, не допускається, відповідно до правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій. 

За участю ОСББ треба провести переговори з порушником. Якщо це не працює – необхідно робити звернення до адміністративної комісії міської ради, щоб вони зафіксували факт порушення та звертатися до суду.

Чи можна у квартирі встановлювати камін?

Відповідно до п.6.8.26 ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція, кондиціонування» каміни на твердому паливі відповідно до ДБН В 2.2-15 допускається проектувати: у квартирі на останньому поверсі житлового будинку; на будь-якому рівні багаторівневої квартири, розміщеної останньою по висоті у будинку; на будь-якому рівні одноквартирного або зблокованого житлового будинку. При цьому димохід каміна повинен виконуватися автономним і проходити через приміщення цієї квартири.

 Улаштування камінів на твердому паливі у приміщеннях житлових, а також громадських та адміністративно-побутових будівель (крім приміщень із масовим перебуванням людей) на будь-якому поверсі допускається за умови приєднання кожного каміну до індивідуального або колективного димоходу через повітряний затвор – ділянку поповерхового димоходу завдовжки не менше, ніж 2м, яка виключає розповсюдження продуктів згорання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Кушнір

    Камін це добра справа. Хай димохід вище підніме і все буде добре

keyboard_arrow_up