Хто створив Циганку такою, як ми її любимо

Хто створив Циганку такою, як ми її любимо
  • Пляж “Циганка” став найулюбленішим місцем відпочинку тернополян. У 2016-му його повністю змінили. Фонтан, відпочинкова та пляжна зони, сучасний дитячий майданчик - все це приваблює на берег ставу щодня сотні людей. 
  • Проект реконструкції “Циганки” вже неодноразово нагороджували почесними відзнаками. Ми поспілкувались із людьми, які створювали цю красу.

Активні і небайдужі люди, які люблять своє місто та хочуть змінити його на краще, об’єднались у громадську платформу URBAN.te.  Молоді архітектори брали участь в розробці проекту нової вулиці Чорновола, облаштування скверу волонтерів пам’яті Віктора Гурняка.  Але найперший та наймасштабніший проект - це реконструкція “Циганки”. 

У червні 2019-го року проект  пляжу отримав гран-прі на  всеукраїнського конкурсу архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards. Окрім цього, URBAN.te  також архітектори здобули перше місце в номінації «Ландшафтна архітектура та планування». А вже у серпні 2019-го одна із архітекторок, що працювали над проектом,Анастасія Джула  стала лауреаткою обласної премії у галузі культури за підсумками 2018 року в номінації «Архітектура – імені Георгія Пінзеля». 

Відео дня

Анастасія Джула розповідає, що над проектом їх команда  працювала майже  рік.  Від ескізу до реалізації проекту зміни були дуже малими. Анастасія Джула каже, що втілити в реальність вдалось практично все. 

- Кожен проект потребує багато роботи, - продовжує пані Джула. - Спочатку ми розробляємо його, потім проводимо громадські слухання, обговорення з людьми. Далі роботи над кошторисом, детальними кресленнями. Насправді - показати ескіз - лише маленька частина від всього. Реалізація розпочалась через рік. Потім був авторський нагляд за роботами. 

Під час створення проекту Циганки, автори вивчали закордонний досвід створення таких відпочинкових зон та проводили чимало консультацій із людьми.

- Перше, що хотілося - це мати вільний доступ до води, - каже архітекторка. - Коли почали працювати - побачили, що там є рельєф і потрібно розбивати на рівні тоді й побачили як все можна розбити на зони. Так і появились нижня тераса, верхня тераса, велодоріжка і так далі. Ще перед роботою на громадських слуханнях багато людей говорило про збереження пляжної зони. Відповідно ми залишили зелений пляж. 

Світлина від Nastia Dzhula.

Анастасія Джула розповідає, що зараз прогулюватись Циганкою для неї - справжнє задоволення. Адже бачити результати власної праці, які приносять задоволення людям - найвища нагорода.

- Хочеться, щоб трошки покращився догляд за цими місцями, - каже вона. - Потрібно, щоб за зеленими насадженнями краще доглядали, бо не всі дерева добре прижились. Також трохи псує загальний вигляд наявність великого батута на половині зеленої зони. Якщо вже створено такий пляж, то ми вважаємо, що варто йому приділяти належну увагу. 

Активісти із URBAN.te. не зупиняються на своїх звершеннях. Молоді люди, які познайомились ще під час навчання в університеті, зараз жартома кажуть, що у них підростає вже друге покоління архітекторів. Дехто з них дружив ще змалку, хтось познайомився вже під час перших робіт. Хтось зараз живе та працює у інших  містах, але планів в урбаністів ще вдосталь. Зараз вони працюють над проектом реконструкції Старого парку в Тернополі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • rost nik

    У нашому місті чомусь з громадськими туалетами не склалося.Мабуть наші можновладці вважають, що це вже зайве... Вибади...
  • Валера

    Ще б туалети та душі працювали, ціни б вам не було

    Marcus Aurelius reply Валера

    З туалетами взагалі біда по всій країні. Ситуація дика. Знаходяться гроші на реконструкції, на дороги, на преміум-tier комп'ютерну техніку в держзакупках для міської ради, на нові машини чиновничкам.... а громадські туатети - для чого вони.. Українці не ходять в туалет? В Австралії навіть по шосе через безлюдну місцевість через кожні N кілометрів є невеличкий кемпінг з туалетом.
  • Max

    Молодці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up