Тернопільський художник розробив унікальну з часів Першої світової війни відзнаку для ЗСУ: яка вона?

Тернопільський художник розробив унікальну з часів Першої світової війни відзнаку для ЗСУ: яка вона?
  • Відомий на Тернопільщині митець Олег Кіналь створив дизайн військової відзнаки «Різдво в окопах 2022». Вперше схожі пам’ятні нагороди вручали легіону Українських січових стрільців у роки Першої світової війни.Художник запевняє – століття тому ворог був тим же.
  • Цьогоріч відзнаки подарують бійцям, які проводять Різдвяні свята на передовій, аби хлопці відчули, що вдома про них не забули. Про нагороду розповідаємо у матеріалі.

Чортків’янин Анатолій Петльований наразі захищає Батьківщину на фронті. Він не лише військовик Збройних Сил України, але й голова «Пластової пошти станиці Чортків». Саме йому належить авторство оригінальної ідеї відзнаки для воїнів «Різдво в окопах». Аби реалізувати її, Анатолій звернувся до художника Олега Кіналя. Митець відгукнувся, і ось нагорода для воїнів вже готова!

Автор ідеї відзнаки Анатолій Петльований

– Анатолій Петльований помітив схожі відзнаки на формі Українських січових стрільців у період Першої світової війни, та захотів зробити щось подібне. Він дав мені поштовх до творчості, а я як дизайнер розробив саму нагороду. Проаналізував відзнаки з минулого, обдумав, як виглядатиме сучасна. Моє завдання було чітким – розробити дизайн. В основу лягла відзнака легіону УСС, та моя особлива, адже зробив її так, як вважав за потрібне, – розповідає пан Олег.

Відео дня

Тильна сторона військової нагороди «Різдво в окопах 2022» наповнена різними символами. Олег Кіналь насамперед використав у ній семикутну зірку. Зазвичай, додає художник, її чомусь малюють із шістьома кутами, та це неправильно. Від різдвяної зірки відходить багато промінців, адже вона випромінює яскраве світло. Зірка сполучена із тризубом, що є державним гербом. Він, у свою чергу, опирається на меч – символ захисту української державності та бійців Збройних Сил. Також тут міститься надпис «Різдво в окопах» та вказаний рік – 2022. Це, пояснює пан Олег, пов’язано з тим, що народження Ісуса Христа ми відсвяткували разом з усім світом – 25 грудня минулого року.

– На старих відзнаках січових стрільців всюди була гілочка ялинки. Деякі люди у коментарях в Фейсбуці писали мені, що може ліпше дати на нагороду дідуха чи щось інше. Та я розробив її аналогічно до тієї, яку носили УСС в 1914-1918 роках. Варто зазначити, що у січових стрільців відзнака примітивніша, бо вони не мали технологій для її виготовлення, які є нині, – каже митець.

«Різдво в окопах 2022» – це насамперед відзнака для бійців Збройних Сил України. Однак, паралельно Олег Кіналь створив дизайн такої ж відзнаки лише для пластунів. На ній замість військового тризубця – традиційна пластова лілея. Який вигляд вона має, можна роздивитись у дописі, що прикріплюємо нижче.

За отриманим від тернопільського митця екскізом, львівська художня майстерня Олексія Олейника «DWARFUS» змоделювала відзнаку у форматі 3D. Вони показали, як нагорода виглядатиме наживо. Далі, зауважує Олег Кіналь, її виготовленням займається Анатолій Петльований, голова бюро «Пластова ПОШТА. Станиція Чортків». Цей процес довготривалий.

Що цікаво, для відзначок використають пошкоджені латунні гільзи від гармат «Мста», з яких винищують ворога. Цю відзначку можна придбати на згадку про повномасштабну війну, замовивши її у Пластова ПОШТА. Станиця Чортків, тим самим допомігши Фонду у закупівлі необхідної амуніції воякам. Мінімальна вартість нагороди становить 250 гривень.

Пластовий варіант відзнаки

– Цю відзнаку може придбати кожен, хто хоче допомогти нашим більш як п’ятистам пластунам-військовикам/чкам. Усі виручені кошти підуть на допомогу тим членам і вихованцям Пласту, які зустрічали Різдво в окопах, боронячи в цей час нашу країну. За них ми купимо зимові маскувальні костюми для підрозділів Десантно-штурмових військ, в складі яких я зараз воюю, та закриємо потреби захисників з других підрозділів, – пише пластун сеніор праці Анатолій Петльований.

Охочі задонатити для захисників також можуть зробити це, перерахувавши гроші на карту: ПриватБанк – 5169 3600 0906 1452 (Анатолій Петльований).

Довідка

Кіналь Олег Степанович — український художник, дизайнер, графік, книжковий ілюстратор, художній редактор. Є членом Спілки дизайнерів України з 2002 року. Співпрацює з багатьма українськими видавництвами, сучасними письменниками, оформив та проілюстрував книги відомих світових авторів, створив художню концепцію фестивалів: «Я там де є благословення», «Благословенне Тернопілля», «Лемківська ватра», «Театральні вечори. Лесь Курбас», «Лисоня.100 років боїв», «Чортківська офензива.100 років», «Мамай фест-2021» тощо. Працює над проєктами, які реалізовуються за підтримки культурних програм від Європейського Союзу, програми «Креативна Європа» для літераторів. Офіційний сайт художника: www.kinalart.com.

Крім відзнаки «Різдво в окопах», Олег Кіналь є автором дизайнів багатьох нагород. Усіх навіть не пригадає, говорить чоловік. Зокрема, він розробив орден «Благословенне Тернопілля» для Тернопільської обласної ради, волонтерський орден «За спасіння життя», пам’ятну медаль «100-річчя Чортківської офензиви» та інші відзнаки, відомі на Тернопільщині і за її межами.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up