Інколи навіть шапка та перина не зігріває: як тернополяни годинами виживають без світла

Інколи навіть шапка та перина не зігріває: як тернополяни годинами виживають без світла

На Тернопільщині продовжують діяти стабілізаційні, а інколи й аварійні погодинні вимкнення електроенергії. Щодня щонайменше люди залишаються без світла по шість годин на добу, а інколи і на 24 години.

Як пристосувалися місцеві жителі до нових умов і чи важко їм дається час без електроенергії – ми дізнавалися у пересічних тернополян.

Ніна, 50 років, домогосподарка

 –  Дуже тяжко, чесно кажучи. Я маю інвалідність другої групи і мені треба постійно приймати ліки, процедури робити. Я живу на вулиці Симоненка, то вчора цілий день не було світла. Увімкнули о 01:00, а вже о 03:00 світла не було. Телефони зарядити неможливо, а мені постійно треба до лікаря дзвонити і консультуватися. Це просто жах, бо і до лікаря не можна записатися, адже через відсутність світла нема інтернету. Мені треба перекомісію робити, треба ходити до лікарів. А світла нема і я не знаю, як мушу це пройти. І мені можуть відмовити у призначені групи інвалідності. Бо я не виконаю всі необхідні пункти. У мене і опалення немає, одразу холодно і замерзаємо навіть під периною.

 

Відео дня

Юрій, 46 років, зубний технік

 – Електроенергія є тільки три години вдень і три вночі. Не вистачає, але техніка поки не ламається. Для молодих людей є багато варіантів – генератор, до якого підключаємо батареї і так виходимо з ситуації. А для старших людей – це проблема. Буває використовую свічки, але рідко. В основному використовую генератор. Його використання мені обходиться у п’ять чи сім разів дорожче, ніж звичайна електроенергія.

 

 

Вікторія, 19 років, волонтерка Центру реабілітації ветеранів війни

 – Ходимо у заклади, де є генератори, якщо потрібен доступ до інтернету. А так користуємося павербанками, лампами на зарядках та всякими ліхтариками. Щодо тепла, то нагріваємо приміщення поки є тепло, а потім ковдри, пледи, шапочки і сидимо.

 

 

 

Олег, 40 років, приватний підприємець

 – Ні, не користуюся генераторами. Павербанки, свічки використовую. Та мені в принципі нормально. Ніяких проблем надзвичайних не відчуваю. У нас світло подають три через шість. Інколи буває більше, інколи – менше. Опалення у мене централізоване і не залежить від світла. Відносно тепло у мене, жалітися нема на що.

 

 

Богдан, 67 років, пенсіонер

 – Я живу в селі і нормально підлаштовуюся. У нас в селі світла більше немає, ніж є, розумієте? Але я не нарікаю, мусимо виходити якось з цього положення. Значить є якісь проблеми, якщо світла немає. Від світла залежить вдома багато чого і той котел. Ось будуть морози, то треба щось вирішувати з трубами, бо як прихватить. Сподіваюся, не буде морозів. Генератор нема сенсу купувати. Дуже дорого, електрика обійдеться в разів 10 дорожче. Година роботи – літр бензину. Ось і порахуйте.

 

Наталія, 25 років, майстер депіляції

 – Кожного разу по-різному. День може бути світло, а день – ні. Особливо з дитиною важко, адже їй так не поясниш, що світла нема і дядько виключив. День-другий і вона звикає. Не хочеться до цього звикати, хочеться , щоб була стабільність. Цей тиждень нема бомб, нічого не було. Чому далі така проблема зі світлом у нас в Тернополі – не зрозуміло. Якщо нема світла, то нема і опалення. Більшість часу просто їздимо в різні райони до рідних, якщо у них є світло.

 

Галина, 65 років, пенсіонерка

 –  Дуже не добре, дуже не зручно, але хлопцям ще гірше на фронті. Я беру і лампи і свічки, все що є. Від електроенергії залежить опалення. Прохолодно, але терпимо. Дуйками не користуюся, ще нема такої потреби, бо морозів нема.

 

 

 

Ігор, 60 років, художник

 – Я граю на гітарі і мені стає тепло. Свічками я не користуюся, якщо темно, то просто лягаю спати. Тому я за цей час дуже добре виспався. Відключення заважає і вибиває із звичного ритму, адже я планував по-іншому свій день. Але доводиться пристосовуватися. Я колись цікавився східною культурою. То у них стіни будинків з паперу та дерева зроблені. І вони сидять просто в куртках цілий день. Нічого страшного, скільки тої зими.

 

Що кажуть у соціальній мережі?

Натомість у соціальній мережі ми щодня отримуємо від людей скарги щодо невідповідності графіка та відключень вдома. Люди запевняють, інколи вмикають пізніше, а вимикають на кілька хвилин раніше.

– Ой, що знов новий графік? Ок, я перша група, з 09:00 до 12:00 має бути світло. Його нема, – скаржиться пані Оксана.

–  В країні зараз війна і це всім зрозуміло. Але всіх обурює те, що складають ці графіки і недотримуються їх. Та вже краще б не складали і не давали надію, що нарешті все буде добре, як воно має бути, –  пише пані Вікторія.

–  Так третя група буде мати світло тільки 3 години. Скажіть, якщо всі такі розумні, що можна встигнути за три години? Нічого не зробиш. От і все, і все одно на ті графіки. Ще деякі пишуть, що треба донатити. А за які гроші донатити мамі в декреті, яка отримує 860 гривень в місяць чи сім’ям, хто дякуючи тому світлу залишився без роботи. Вони думають, що завтра будуть їсти. І мені одній здається, що коли бомбили, то світло було частіше, ніж зараз? – обурюється Мар’яна Зубова.

Нагадаємо, стабілізаційний графік погодинних вимкнень ділиться на три групи. Аби зрозуміти, коли ж за графіком у вас має бути світло, треба подивитися, до якої групи ваша вулиця або село відноситься.

Крім того, у кожній групі певний проміжок часу виділяють зеленим, помаранчевим або червоним кольором. Зеленим виділяють місце, коли світло буде, помаранчевим – можливе вимкнення електроенергії, а ось червоним – вимкнення електроенергії.

Як повідомляють в «Тернопільобленерго» такі дії є вимушеними. Адже енергетична інфраструктура значно постраждала через масову ракетну атаку, що влаштовують російські окупанти від 10 жовтня.

–  У даному графіку, як і в попередньому, передбачається черговість вимкнення шість через три години або три через шість годин. Тобто, виходячи із погодинного навантаження на енергосистему, енергетики будуть корегувати це навантаження, вмикаючи або вимикаючи певну групу споживачів. Виходячи із доведених НЕК «Укренерго» лімітів споживання для Тернопільської області, важким залишається «проходження» нашою областю ранкових та вечірніх максимумів навантаження споживання електроенергії. Тому, в дані періоди, можливі також відхилення від даного стабілізаційного графіка, – йдеться на сайті.

Жителі Тернопільщини, а як ви підлаштовуєтеся до нових умов без світла? Чим обігріваєте своє приміщення та як вдається приготувати їжу? Всі свої відповіді пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (101)
  • Євгенія Полетко

    А що тільки жителі Тернополя сидять без світла ? Чогось дуже багато уваги тільки для них.
  • Гена Демиденко

    Ми все розуміємо, що війна. Ну ми і розуміємо те що людей обманюють. А світло продають за границю, а ми тоді страждаємо бо ніби не хватає потужності.

    Читач06 reply Гена Демиденко

    Генадію!! Ви на власні очі бачили Як електрика по "Дротах"!! Біжить в ЄС

    Євгенія Полетко reply Гена Демиденко

    Гена Демиденко це не правда ,якщо не зможете довести то не пишіть.
  • Тетяна Якимчук

    Так ,як всі виживають.
  • Олена Борис

    Оля Федірко,ми живемо в селі.І в нас нема електрики-немає нічого.Ні тепла,ні води.Візьму сьоднішній день-з 9.00до13 год. Небуде світла.Потім дають на 4 год.і з 17.00 по 9.00 наступного ранку ми без електрики-це 16 год.Нормально.

    Читач06 reply Олена Борис

    Олено!! Ви живете в Селі! Де в кожному будинку є "П'єц"!!!!!!! Тому не рівняйтесь з людьми які на індивідуальному опаленні!

    Адмін Адміновтч reply Олена Борис

    Олена Борис Терпіть,всі терплять і ви терпіть!Воля недається так легко!

keyboard_arrow_up