Партнер рубрики Події

Історія найбільшої в Україні різдвяної шопки: як брати-францисканці створюють дивовижні інсталяції

Історія найбільшої в Україні різдвяної шопки: як брати-францисканці створюють дивовижні інсталяції
  • Сюди щороку приїжджають тисячі людей, аби побачити картину народження Божого дитяти та возвеличити Різдво. 
  • Церква Святого Петра в Тернополі уже понад 15 років встановлює найбільший в Україні різдвяний вертеп. Але не рекорди їх головна мета. Ми поспілкувались з людьми, які творять це диво власними руками.

Три царі з дарами, ангели, фігурки звірів та мешканців старого селища, а ще біблійні сюжети, що нагадують віруючим історію життя і діяння Спасителя. В центрі інсталяції — Свята Родина та ясла із сіном, на яких буде спати маленький Ісусик. Словами важко описати красу цього місця, адже кожен елемент тут вартий захоплення. 

Напередодні Різдва тут особлива атмосфера. Наче уся метушня міста затихає в цьому храмі: прихожани та служителі відкладають власні справи та кілька днів присвячують облаштуванню шопки. 

30 грудня майже усі фігурки були на своїх місцях. Надвечір кілька жінок прикрашали інсталяцію, дбайливо облаштовували місце для кожної з фігурок. 

Відео дня

Будують велику шопку понад 15 років 

— Свято Різдва Христового є особливим і неповторним: Божественна Літургія, родинний стіл, коляди. Брати менші Францисканці кожного року в Тернополі у Храмі Святого Апостола Петра будують шопку, — каже служитель чину братів менших Греко-Католицької фундації «Всіх святих чину Серафимського» Партеній Даць. 

Історія такого масштабного дійства, що возвеличує народження Ісуса, веде ще до початку 2000-их. За словами служителя, вперше таку шопку створили ще 15 років тому. На той момент Церква Святого Петра лише будувалась, а шопку встановлювали надворі біля монастиря.. 

— Наша шопка занесена до Книги Рекордів України. Але не рекорди для нас є важливими, а та єдність братів, які беруть участь в будівництві шопки та вірян, які приходять та радо хочуть допомогти в створенні цього дива, — говорить о. Партеній. 

Щороку напередодні Різдва у храмі збираються прихожани та брати, приходять священники, щоб разом зробити інсталяцію. Допомагають діти та люди поважного віку. 

Збудували ковчег та бджоляра

Цього року інсталяція має 80 метрів ширини та 20 висоти. Минулого року висота була такою ж, а ширина на 30 метрів меншою.  

За словами священнослужителя, цього року додались не лише нові фігурки, а й новий біблійний сюжет: над яслами звели кількаметровий ковчег та встановили по парі звірів та Ноя з родиною. 

— Вертеп — це немов видима Біблія, яку кожен може відкрити і зрозуміти: від наймолодшого до найстаршого. Засновник Чину братів Менших Святий Франциск у ХІІІ столітті після мандрівки до Святої Землі, вернувся до Італії та побудував першу шопку. Це була звичайна печера, в якій були лише ясла та кілька постатей тварин. Власне, зараз кожен з нас, братів менших, ступаючи слідами Святого Франциска, нашого засновника, хоче передати віру, традицію, яка вже має понад 800 років, — розповідає брат Партеній. 

Ноїв Ковчег та бджоляр теж мають символічне значення. 

— Щороку ми стараємось додати якісь нові елементи. Цього року це є бджоляр, оскільки знаємо, що Тернопільщина славиться добрим медом. А також одним з центральних елементів став Ноїв Ковчег. Знаємо зі Старого Завіту, що Ной, його сім`я та звірі врятувались від Всесвітнього потопу. Цікавим є те, що ковчег символізує Церкву, яка готова прийняти всіх: від найменшого до найбільшого. А ще один важливий акцент — це сім`я, — каже співрозмовник. 

Архітектор шопки — отець родом з Ужгорода 

Служитель розповідає, що основним архітектором шопки є ігумен монастиря братів менших францисканців з Ужгорода  о. Косма Холлек. Він один з перших, хто додав до шопки рухомі елементи. 

— Саме ці рухомі елементи зробили нашу інсталяцію особливою. Це є цікаво не лише для дітей, а й для дорослих. Приходячи до Церкви на Літургію і колядуючи тут, кожен з нас почувається любленим. Адже Ісус Христос сам запрошує нас до радості, до Великої Події, — продовжує брат Партеній. 

Зібрати перед святами усі фігурки теж непросто, адже вони від Різдва до Різдва знаходяться у трьох різних місцях. Загалом шопка має понад тисячу елементів. 

— Кожна фігурка є ручної роботи. Деякі ми докупляли з часом. Але починаючи від фігурки Володимира Великого, митрополита Андрея Шептицького, Йосифа Сліпого, Святого Антонія, Святого Франциска — е ручна робота. Від кожної з них наче віє теплом, брата нашого о.Косми, який дуже дбайливо та ретельно створював більшість з цих фігур, — кажуть у церкві Святого Петра. 

Побачити шопку, прийти помолитись перед новонародженим Божим дитятком, за словами священника приїжджають люди навіть з-за кордону. Минулого року шопку робили не такою масштабною, аби не привертати зайвої уваги людей в період карантину. 

Цього року в церкві також просять дотримуватись карантинних обмежень, але переконують: саме щира молитва та віра принесуть мир у Новому Році та радість в кожному домі. 



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up