Історія про письменницю, читача і диво

Історія про письменницю, читача і диво

У своїй дебютній книзі для дорослих «Амстердам – Київ. І трохи святого Миколая» Галина Рис розповіла про письменницю тернополянку, її «коханого» із соцмереж і диво в переплутаних валізах.

«Амстердам — Київ. І трохи святого Миколая» Галини Рис — книга для тих, хто вірить у дива і хоче дізнатися більше про постать святого Миколая Чудотворця і його ролі в нашому житті. Це перший текст, написаний для дорослої аудиторії, адже авторка — знана дитяча письменниця та літературознавець.

Галина Рис народилася у Львові. Отримала дві освіти – художника-ілюстратора та літературознавця. Закінчила магістратуру у Вільному університеті Амстердама за фахом «Візуалізація літератури». Зараз здобуває ступінь кандидата наук в університеті Тасманії в Австралії. Працює над дисертацією на тему насильства в дитячій літературі. Пише прозу в стилі магічного реалізму для дорослих, підлітків і дітей. Авторка книг «Унікальна Картоплина» і «Подорож до Котанії». У видавництві Discursus 2014 року вийшов її роман «Намалюй мене пташкою», а в 2017 — «Амстердам—Київ. І трохи святого Миколая».

Миколай як символ дива

Відео дня

У новій книзі письменниці є кілька сюжетних ліній, одна з них про святого Миколая. Головна героїня письменниця Олена пише про цього святого, Марко читає про нього, інші персонажі переосмислюють цю тему.

  • Книжка про Миколая тому, що мене з дитинства цікавила тема волонтерства і взаємодопомоги, – пояснює Галина Рис. – Власне свято Миколая – це гарний вияв підтримки один одного, побудови взаємозв’язків між людьми. Тут йдеться не лише про подарунки, а й про саму ідею бути чемним, вихованим, з повагою ставитись до інших. Мені давно хотілось написати про це, тож Миколай в даному випадку є чудовою історичною постаттю, яка збирає всі ці теми докупи.

Продумуючи сюжет, письменниця зрозуміла, що нема одного Миколая, а є багато легенд та історій. Для когось Миколай – це покровитель поетів, для когось – улюбленець дітей, український відповідник Санта Клауса, для інших – святий, історична постать. Насправді цей чудотворець вміщував у собі все. Тож у книзі є елементи, які відповідають дійсності про Миколая як про історичну постать.

  • Книжка писалась дуже легко, – каже авторка. – Перед друком я її перечитувала кілька разів. Однією з моїх найулюбленішсих історій про Миколая є розповідь про мандаринове дерево. Її я трошки вигадала, а частково запозичила з індійського фольклору. В ній йдеться про те, що люди бувають дуже добрі і чуйні, практичні та меркантильні, а часом і жорстокі.

Для Галини Рис Миколай асоціюється з небом і морем.

Насильство, дружба, самореалізація

Окрім святого Миколая, письменниця зачепила й дві інші важливі  теми – насильства в сім’ї та нереалізованості головних героїв.

–             Тема самореалізації мені цікава давно, – зазначає авторка. – Вона  присутня і в інших моїх книжках, зокрема «Намалюй мене пташкою» та «Подорож до Котанії». Тема насильства в сім’ї є актуальною у всьому світі. Я пишу свою кандидатську дисертацію про насильство у дитячій літературі, багато про це читаю, щоби глибше зрозуміти. Власне проблема домашнього насильства полягає в тому, що багато жертв сприймають його як належне. Тому добре, коли люди говорять про це, задумаються над тим, що жити можна по-іншому.

У книзі «Амстердам – Київ. І трохи святого Миколая» піднімається також тема дружби, зв’язку між читачем і письменником, між читанням і книгою. Галині Рис було цікаво задуматись над тим, яку роль у житті письменника відіграють читачі. Їй захотілось показати це у вигляді історії двох реальних людей – читача і письменника.

  • Письменницею виступає Олена. Вона викладач історії, живе у Тернополі, – розповідає авторка книги. – Перепрошую тернополян, якщо я щось не так написала про ваше рідне місто. Я сама родом зі Львова. У Тернополі була лише кілька разів. Мені це місто дуже запам’яталось, особливо озеро, Центр, бібліотека. Іншим героєм книги є читач – художник Марко, який мешкає у Львові.

Дружба в соцмережі і наяву

Історія починається з того, що немов от-от з’явиться якесь кохання, проте фінал буде досить несподіваним. Галина Рис прагнула написати про дружбу в контексті соцмереж і про дружбу міжособистісну, коли соцмереж ще не було.

  • Мені хотілось показати цей контраст спілкування у соцмережах, яке нібито робить нас ближчими, але насправді, коли ми виходимо з цієї ілюзії, то розуміємо, що ми такі ж далекі, як і були до того, – каже письменниця. – Тобто на реальне життя наші «соціальні» стосунки часто не поширюються. Ось така була головна ідея у стосунках двох головних героїв Марка і Олени, які у світі соцмереж є майже закоханими, а в реальному житті – це просто двоє випадкових людей, які раптом зустрілися, а потім розійшлися.

Сама Галина Рис є і художницею, і письменницею водночас, тож у своїй новій книжці написала трохи і про себе. Вона вклала в героїв певні риси свого характеру, перемішавши їх із характерами своїх друзів і знайомих. Роман не є автобіографічним, оскільки авторка багато чого вигадала.

  • Я дуже сподіваюсь на те, що мені вдалося своїм текстом поставити певні запитання, на котрі читач би хотів самостійно знайти відповіді, – зазначає Галина Рис. – На мою думку, книжки потрібно читати для того, щоб зануритися у світи інших людей і побачити світ їхніми очима. Також читати треба для того, щоб емоційно пережити те, що переживають книжкові герої. Тоді ми переосмислюємо ті ситуації, починаємо розуміти по-новому.

Вигаданий сюжет і справжні емоції

Письменниця зізналася, що пишучи свої книги, вона здебільшого вигадує сюжетні лінії, проте емоції там справжні. Тобто там, де страх, то авторка сама його насправді пережила, там, де радість, вона теж правдива.

  • Момент, коли герої переплутали валізи, я ніколи сама не переживала, проте мені було цікаво, що було б, якби це трапилось зі мною, – розповідає жінка. – На весіллі сестри Марка падає коровай. На моєму весіллі такого не було, проте коли коровай несли, я думала, а що було б, якби він впав?

Пише конкретному читачу

«Амстердам – Київ. І трохи святого Миколая» – четверта книжка Галини Рис. Водночас вона є її дебютом у дорослій літературі. Для письменниці це був творчий експеримент. Їй, як літературознавцю, цікаво писати в різних стилях для різних читачів. За звичай, пані Галина пише книги для якогось конкретного читача. «Амстердам – Київ. І трохи святого Миколая» створена для подруги.

  • Доросла і дитяча література дуже різні, – зазначає авторка. – Дітям подобається, щоб сюжети повторювались і герої були подібні до тих, про які вони вже знають. Дорослі навпаки люблять несподівані повороти.

У 2018 році побачить світ нова книга Галини Рис «Танець на крижині». Вона для підлітків. Наразі авторка працює над книжкою для дорослих і двома дитячими книжками.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up