Має 8 тисяч календариків минулого століття і різних країн: жителька Бережан розповіла про колекцію

Має 8 тисяч календариків минулого століття і різних країн: жителька Бережан розповіла про колекцію
  • Понад вісім тисяч кишенькових календариків у колекції зібрала бережанка Уляна Диня.
  • Жінка розповіла, що незвичне захоплення передала їй мама, яка раніше збирала марки та фантики. Жінка має цілі серії календариків і якщо усіх їх розкласти, вони займуть понад 60 м². Уляна буде вдячна, якщо відгукнуться люди, які зможуть подарувати або обміняти щорічники.

— У мене любов до колекціонування, мабуть, від мами. Коли я була маленька, вона збирала поштові марки, фантики і календарики. Останнє мені найбільше подобалось, — розповідає Уляна Диня. — Тож коли я стала трішки старша — свою колекцію мама віддала мені. Це було понад тисяча екземплярів. Далі все збирала сама.

Жінка почала шукати календарики з шести років. На перервах обмінювалась з друзями, а знахідками доповнювала колекцію мами. За роки кількість календариків збільшилась до восьми з половиною тисяч. Старшій донечці Уляни зараз п'ять, і їй теж цікаве захоплення мами.

Відео дня

Календарики на площу 60 м²

Календарики жінка сортує за роками і виробниками. Розповідає, що хоче зробити альбом, щоб усі можна було переглянути, але якщо їх розкласти, то це займе площу понад 60 м².

— Є чимало календариків з рекламою, вони у мене всі окремо. Цікаві — від видавництв. Наприклад є багато новорічних календариків. Це рік бика, і видавництва їх готують напередодні свята, — каже колекціонерка.

Є календарик з 1966-го року. Любить вона і екземпляри з архітектурою різних міст, адже за ними можна відстежити історію будівель у всі періоди. А ще кожен календарик — це гарні спогади. Наприклад, за ними можна дізнатися, які музичні групи були популярні у 90-их та яких акторів любили десятки років тому.

Немає опису світлини.

Зображення може містити: одна або кілька осіб та надворі, текст «2014 RлTa PnDN»

— Дуже люблю та пишаюсь календариками з рідних Бережан. Це моя історія і моє місто, — каже жінка. — Наприклад, тут уже немає склозаводу, але є дуже багато календариків з його зображенням. Цікаво це переглядати. 

Екземпляри з різних країн та міст

Вага моєї колекції — 14 кг.  Має календарики з  Естонії, Португалії, Угорщини, Росії і СССР.

—  Найбільша гордість — це колекція календариків серії "Крим" (пам'ятки архітектури) 2011-2015 рр., — продовжує Уляна Диня.  

Немає опису світлини.

Зображення може містити: одна або кілька осіб

А ще серед колекції жінки є і календарик від видання "20 хвилин". 

Колекцію жінка поповнює, спілкуючись з колекціонерами із різних міст України. Розповідає, що знає людей, у яких є десятки тисяч календариків.

— Деякі можна придбати у поштових відділеннях Укрпошти, але зараз нових календариків видають дуже мало. Вони не такі популярні, як у 2000-их, — продовжує колекціонерка. — Все ж є дуже багато людей, які звикли мати на робочому столі кишеньковий календарик. І жоден гаджет його не замінить.

Уляна Диня просить відгукнутись людей, які мають таке ж захоплення, як вона, або ж зберегли цікаві кишенькові календарики. Для того, щоб поспілкуватись, пишіть жінці на сторінці у Facebook. Уляна Диня

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Виктория Кукуся

    Доброго дня. Взагалы-то, колекціонери не  користуються "резинками-кишеньками", а файлами з карманчиками для збереження, бо так руйнується їх колекційний вид. Сама також маю коллекцію понад 100 тис шт. Зберігаю в альбомах та файлах, які роблять на замовлення, звісно більша частина в коробках.
  • Катерина Абрамова

    Яких тільки календариків не збирають, і купити, і колекцію поповнити можна https://auction.violity.com/auction/221-filotajmiya-karmannye-kalendariki?show_type=1&order=31&utm_medium=sorting_price&utm_source=sorting_active. Зараз тут "вічні" календарики шукаю

keyboard_arrow_up