Величезні лимони, ананаси і кава: подружжя з Тернопільщини вирощує екзотичні фрукти. Їх можна мати в квартирі

Величезні лимони, ананаси і кава: подружжя з Тернопільщини вирощує екзотичні фрукти. Їх можна мати в квартирі
  • Важко повірити, що комусь за бананами, апельсинами і навіть кавою не треба бігти в магазин, а досить просто зайти в теплицю на власному городі. І навіть більше. Виростити їх можна у власній квартирі.
  • Про цікавий бізнес молодої сім'ї Попиків з Козівського району та поради як виростити райську смакоту вдома, читайте нижче.

Незвичайні фрукти та ягоди навчились вирощувати Леся та Степан Попики з села Сенів Козівського району. Вони переконують, нічого особливого для таких дерев не потрібно, а думка про те, що кава чи лимони не ростуть у квартирі —  помилка. 

—  Справу розпочав мій свекор ще 10-11 років тому, —  розповідає Леся Попик. —  Спочатку майже два роки будували теплицю, потім купили саджанці банана, лимона, апельсина, нектарина та кави і почали їх ростити. Це було його хобі, так він відпочивав. Відпочивав, працюючи. Але результат потішив, ми мали фрукти, вирощені без хімікатів, екологічно-чисті.

Далі справою батька зацікавився пан Степан. 

Відео дня

Скоро вирощуватимуть ківі та папайю

Для того, аби зібрати перші плоди довелось чекати близько п'яти років. Але воно того вартує, каже співрозмовниця.  Тепер вдома завжди є чимале різноманіття фруктів. Ківі, манго, папайю та гранат висадили недавно тож зараз лише спостерігають за ними. 

—  Вже незадовго час для "пробудження" рослин. Тож зараз їм потрібно приділяти увагу, аби потім плоди були великими та смачними, —  розповідає пані Леся. 

Також в теплиці Попиків росте чимало спецій: лавр, розмарин, мурая. 

Лимони, як кавуни 

Зараз подружжя вирощує фрукти здебільшого для власного вжитку, а от черенки (паростки) продають, щоб люди могли вирощувати їх у власних будинках.  

—  Лимони дуже цікаво ростуть. І не треба роками чекати, щоб вони давали плоди.  Навіть якщо на малесенькому деревці один листочок, воно може дати плід, але це категорично не рекомендовано, бо рослина швидко виснажується. Тому ми радимо два-два з половиною роки зривати цвіт, щоб рослина підросла, —  каже пані Леся. 

Лимони найбільше плодів дають із грудня по березень. 

—  Найбільший лимон у нас заважив 1,5 кілограма. Це було десь чотири роки тому. Зараз маємо кілька сортів лимону, але саджанці продаємо лише одного сорту. Такий рекордний урожай дав Київський крупносортний лимон, він, до речі, теж пристосований до кімнатних умов, —  говорить співозмовниця.

П'ють каву, яку виростили самі

Зараз у теплиці найбільше дерево кавове. Для того аби з'явились плоди, довелось чекати чотири роки. Для дерева цей час знадобився, щоб набрати сил і плодоносити. 

—  Кава викидає цвіт постійно. Тобто, в момент, коли є плоди, можуть бути нові пуп'янки. Було таке, що ми одночасно збирали досить багато зерен кави, —  каже Леся Попик — Самі пробували сушити, за уроками з Інтернету, бо де вдома взяти приладдя для обсмажки? Все ж, у нас вийшло. Ми її змололи та заварювали. 

Смак кави, за словами  жінки, був ніжнішим, а аромат було чутно у всій квартирі. 

Рослини пристосовані до кімнатних умов

Жінка розповідає, що люди часто не вірять що такі фрукти можуть вирости у нас, думають, що їх реально дістати лише в "теплих краях". 

—  Саджанці пристосовані до кімнатних умов. Ми не рекомендуємо їх висаджувати на вулиці, бо морози, такі як в нас, вони не переживуть. Одна рослина, яку можна виносити на вулицю, це інжир. На зиму його треба накривати, але на вулицю можна виносити, —  говорить пані Леся. —  Для банана треба, щоб в кімнаті було не менше 13 градусів. От і все. 

Рослини вдома будуть невибагливими. І хоча в теплицях умови для них найкращі, але вони чудово "дають собі раду" і в звичайних кімнатах. Їм не треба ні окремого світла, ні незвичного поливу. Усе, як із звичайними кімнатними вазонами. Раз в рік дерева рекомендують пересаджувати, влітку забирати зсохле листя. Щеплювати саджанці не потрібно, треба лише дочекатись, поки рослина підросте. Саджанці коштують від 80-ти гривень.

А ви б хотіли вдома мати власновирощені апельсини, лимони, банани чи навіть папайю? Напишіть у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Леся Яцик

    Хочу купити садженець лимона.

    Леся Попик reply Леся Яцик

    Доброго дня. Пишіть мені в месенджер будь-ласка
  • Ольга Бучинська

    Лохотрон
  • Olena Fedorovych

    Молодці! Чудовий бізнес, головне, що їм подобається, а коли любиш свою роботу, вона приносить результат!
  • Читач73

    Хочу купити деревце лимона

    Леся Попик reply Читач73

    Пишіть мені в месенджер будь-ласка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up