Лляна, кокосова та конопляна: сім’я з Тернополя готує олію вдома

Лляна, кокосова та конопляна: сім’я з Тернополя готує олію вдома
  • Домашню олію Анелія Сенчишена та її чоловік Роман почали робити перед народженням третьої дитини.
  • Зараз сім’я вдома виготовляє 12 видів рослинної олії.  Історією успіху жінка поділилась із читачами "20 хвилин".

Анелія Сенчишена розповідає, що домашню олію почали виготовляти для власного вжитку , адже сім’я стежить за здоровим харчуванням та використовує для їжі багато натуральних продуктів. За словами господині, технологія виробництва не є складною. Головне – мати устаткування та якісне, харчове, нічим необроблене насіння. Ну і – ще трішечки бажання працювати. Бо насправді процес виготовлення олії довготривалий і займає чимало часу.

- Натуральні олії ми вдома використовували давно, просто брали їх в іншому місці, - розповідає жінка. - Я стежу за здоровим харчуванням для своєї сім’ї.  Коли пішла в декретну відпустку, то вирішила спробувати робити олію вдома. Запропонувала чоловікові купити прес. Він погодився. 

Відео дня

Спочатку олію планували робити лише для себе, але потім приготування попросили  друзі сім’ї, потім - ще  одні. Зараз олію виготовляють на замовлення.

- Сказати, що ми робимо дуже багато олії, я не можу, але популярність такого продукту велика, бо здорове харчування – у тренді, - каже жінка. - Дієтологи прогнозують на найближчі п’ять років пік популярності здорового харчування, і я вважаю, що це прекрасно, коли люди стежать за собою.

Цікавість до “живої” олії зросла впродовж останніх років. Замовляють її люди із різних міст України. Анелія Сенчишена каже, що коли розпочинали займатись цією справою, то багато знайомих не розуміли їх та запитували: “Хіба не можна в магазині купити звичайну олію?”. Але насправді домашня олія може бути не лише смачною, а й корисною.

Дванадцять видів олії із різного насіння

Зараз вдома сім’я виготовляє 12 видів олії: лляну, кунжутну, соняшникову з чищеного ядра, розпороші, коноплі, волоського горіха, з чорного кмину, чорного кунжуту, гірчичну, кокосову, мигдальну та гарбузову.

- Ми називаємо це крафтове виробництво, оскільки робимо олію в невеликих кількостях, лише на замовлення і звертаємо увагу на якість, а не на кількість, - каже Анелія Сенчишена. - Насправді такі олії дуже чутливі до температури, світла та часу.

Домашню олію не рафінують, а лише проціджують, щоб уникнути фізичних домішків, які могли потрапити у насіння. 

- Це олія холодного віджиму, вона готується при температурі до 40 градусів, - каже жінка. - Найголовніше, що при такій обробці олія зберігає усі корисні властивості та вітаміни. Вона нефільтрована, нічим не оброблена. Тобто наша олія - це спресоване насіння, яке в результаті поділяється на олію та шрот, або іншим словом – клітковину. Вона є чудовим природнім антиоксидантом та вітамінною добавкою.

За словами майстрині, великою популярністю зараз користується кокосова олія. Її можна додавати  до вівсянки, посмажити на ній сирники чи млинці, можна використати як ароматний бальзам для губ, зробити маску для волосся. Окрім того, таку олію можна  використати як сонцезахисний засіб, або просто – як відновлювальний та зволожуючий засіб для шкіри. 

- Таку олію можна брати до їжі та в косметичних цілях, - каже Анелія Сенчишена. - Мені самій раніше цікаво було, як її роблять. Насправді кокосову олію виготовляють з кокосової стружки. Її також не фільтрують та не обробляють нічим. 

Тим, хто хоче зберегти усі корисні якості олії, господиня радить звернути увагу на умови зберігання. Найменше, за її словами, «живе» лляна олія – не довше трьох місяців. Інші можна використовувати впродовж півроку. Зберігати домашню олію слід в холодильнику в темному скляному посуді.

Як обрати якісну натуральну олію

- Основна ознака продукту холодного віджиму - це специфічний колір, - розповідає Анелія Сенчишена. - Усі олії, які ми робимо мають кардинально різні кольори. І ще мають осад на дні тари. Тобто якщо цей осад ви бачите, - це означає, що вона не оброблена.

Осад, який є в такій олії, також корисний для здоров’я. Він зберігає корисні властивості насіння та позитивно впливає на організм. Варто звернути увагу і на смак олії. Кожна із них повинна передавати смак насіння, із якого зроблена. 

- Важливо, щоб насіння для віджиму також було якісним, без домішків та різного сміття. Важливо, що воно не має бути оброблене хімікатами, а вирощувати його мають для харчових цілей. Використовують для олії насіння не сушене та не смажене, а те, у якому є всі природні речовини. 

Роблять олію, коли сплять діти

На запитання, чи не важко займатись виробництвом та виховувати трьох дітей, пані Анелія відповідає з посмішкою.

- Ми зазвичай робимо олію ввечері чи навіть вночі, коли засинають діти, - каже жінка. - Чоловік мій працює, я зараз весь час із дітьми, і фактично сама зробити нічого не змогла б. Мій чоловік дуже підтримує мене від самого початку. Він підтримав ідею і перебрав на себе роботу, пов'язану з виробництвом, мені залишив спілкування з людьми, розрахунки та роботу з постачальниками.

Анелія Сенчишена каже, що часу бракує, але коли займаєшся справою, яку любиш, то не відчуваєш втоми та просто насолоджуєшся тим, що можеш зробити щось корисне для себе та для людей. 

- Коли я гуляю з дітьми буває, що мене запитують: “Це всі ваші?”, - говорить жінка. - А я не знаю, чи перестану колись дивуватись цьому питанню, бо насправді бути мамою трьох дітей - це не так вже і складно. Я хочу довести, що це можна поєднувати навіть із власною справою та стати успішною, якщо просто любити те, що робиш. 

Людям, які не можуть наважитись розпочати власну справу, жінка радить просто зробити перший крок та не забувати про те, що будь-який успіх залежить від нас самих.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (65)
  • Надія Тарасюк

    Купляла олію різних видів дуже смачна  ,запашна і корисна.
    Надія Тарасюк Львів
  • Галина Кіндерес

    Як замовити олію?
  • Віра Калініна

    Яка ціна і як замовити
  • Віра Калініна

    Цікавить ціна і як замовити

keyboard_arrow_up