"Любіть людей і сипте цукор до кави": отець Олексій Філюк про церкву, кухню і прийомного сина

"Любіть людей і сипте цукор до кави": отець Олексій Філюк про церкву, кухню і прийомного сина

Він зустрічає людей у світі хрестинами, об’єднує їх життя шлюбом і проводжає когось у вічність. Окрім того, священику Олексію Філюку із Лановеччини вдається поєднувати Служіня Богу, активну громадську позицію, сім’ю та … 17 тисяч фоловерів у соцмережі.

Отець Олексію Філюк  -  людина з відкритим серцем, безмежною вірою та сотнями друзів у рідному селі,  всій Україні та в соцмережах. Про початок його шляху з Богом, нову сім`ю та поради для вірян читайте у ексклюзивному інтерв’ю “20 хвилин”.

Парафіяни у церквах сіл Білозірка та Шушківці, що у Лановецькому районі, священика бачать не лише на службах у церкві. Олексій Філюк приходить до них часто, щоб  просто поспілкуватись, поспівати та допомогти у буденних справах. Зараз священик є ще й соціальним менеджером села від одного із підприємств, що обслуговують пайовиків та адміністратором спільноти у соцмережі Facebook “Моя Лановеччина”, яку щоденно переглядають майже сто тисяч людей.

Відео дня

На розмову із журналісткою, отець Олексій приходить після візиту в обласну адміністрацію, де обговорювали створення нової громадської організації. А вже за кілька годин збирається у поїздку до Києва на Об’єднавчий собор. Він часто усміхається та розповідає, що з гарним настроєм іде по життю, бо так його навчила мати.

- У мене цей оптимізм, мабуть, від мами. Вона вже відійшла у засвіти, але завжди посміхалась, - розповідає священик. - За посмішкою, інколи, ховала сльози, бо життя було нелегким. Мені теж інколи нелегко, але в житті стільки всього нехорошого, що немає часу сумувати. Коли ти сумний, то це щось змінить? Нічого. Ти просто втрачаєш такий дорогоцінний час.

Мріяв стати священиком змалку

- Я малим був дуже непосидючий, але завжди знав, що буду Служити Богові.  Це моє покликання. З десяти років я прислуговував у храмі, потім закінчив семінарію і повернувся служити в рідне село, - пригадує о.Олексій. - Для мене важливо донести людям істину, що життя дуже коротке і треба цінувати кожну мить, бути вдячним Богові за все, що маєш.

У моральну кризу сучасного суспільства священик не вірить. Каже, що у його церквах прихожан досить багато.

- Я люблю людей. Це творіння Боже. Гріх їх не любити, хоч інколи “каверзні” бувають, - говорить о.Олексій. - Кажу всім друзям: сипте до кави цукор - бо життя і так часом гірке. Хоча все, що не стається у нашому житті, робить нас міцнішими.

Всього, що знаю сам, вчу сина

Два роки тому Олексій Філюк зважився на особливий у його житті крок - він всиновив дитину. Зараз 16-річний Віктор кличе священика “тату”. Разом вони проводять багато часу. Віктор прислуговує у храмі.

- Я зрозумів, що я можу зробити життя дитини щасливішим  і своє життя також, - говорить священик. - Ми часто живемо у своєму світі і не бачимо, що комусь біля нас живеться набагато гріше. Було важко з сином, бо він вже був практично сформованою дорослою людиною.

Отець Олексій поділився планами на всиновлення ще однієї дитини.

- Я не дуже люблю говорити про особисте, але зараз я щасливий, - розповідає священик. - Я був одружений, але з дружиною у нас не склалось. Вона захотіла розлучення. Я  з чистою душею її відпустив. З Божою допомогою я зумів перейти цей болючий крок. Я зараз навчаю своїх парафіян, якщо ви разом - тримайтеся купки. Проте, щастя не залежить від того чи ти один, чи в парі з кимось. Потрібно цінувати те, що дає Бог і насолоджуватись кожним моментом.

Щосуботи отець Олексій та його син Віктор влаштовують “день батька”. Разом вони готують, працюють на господарстві, займаються благодійністю та подорожують.

- Ми з сином дуже любимо готувати, - говорить Олексій Філюк, - найбільше любимо солодке. Минулої суботи готували желе, медівник, пекли пісні кекси. Усі рецепти ми виставляємо у Facebook, щоб ще хтось міг спробувати.

Щоб бути щасливими, будьте як діти

- Щороку ми зустрічаємо Новий Рік в храмі. Два роки тому той момент став для мене особливим, - пригадує священик. - Кажуть, що не можна за одну ніч змінити життя, але можна змінити свої думки, які його змінять. В мене так сталось і я зараз щасливий.

За словами отця Олексія, вийшло так, що на Новорічну службу, яка мала відбутись опівночі, прийшло лише кілька людей. Не було хористів та дяка, які мали допомогти співати.

- Я в якийсь момент подумав, що залишився сам і не зможу служити, - пригадує священик. - А потім склав руки, помолився, повернувся до своїх парафіян і сказав, що буду співати сам. Не повірите, за ту службу я настільки змінився. Я відчув, що зі мною Бог, що він може допомогти у будь-який момент і просто почав цінувати те, що є у моєму житті.

Після того, життя Отця відчутно змінилось. У той час він створив у соцмережі "Фейсбук" спільноту “Моя Лановеччина, яку щодня відвідують тисячі людей.

- Ланівці - то моє дитинство, - розповідає священик. - Я хочу, щоб усі побачили, які чудові люди там живуть. Я знаю, інколи бувають люди, які негативно ставляться до таких дій, але основна мета нашої сторінки - відволікти людей від всього поганого, що стається в житті. Тому на сторінці ви не побачите негативних постів, яких і так багато в соцмережах.

На сповідь до о.Олексія приїжджають зі всієї області

- Я хочу зруйнувати стереотип, що священик просто відслужив службу і все, - каже священник. - Також я проти формальних сповідей. Людина має розмовляти  на сповіді з Богом і хоче чути відповідь. Хоче чути розмову, яка потрібна для її душі. Тому часто до мене приїжджають люди з інших міст. Хоча немає такого, щоб я кликав когось. Люди просто знають, що я готовий поговорити з ними. Я відкритий.

Отець Олексій каже, що зараз у храмах на його  парафіях більше прихожан старшого віку. На його думку - основна причина того, що молодь ігнорує церкву - це лінь.

- Можна знайти багато відмовок, щоб не ходити до церкви, але якщо молодь не йде у храм, то я йду до них, - каже священик. - Влітку ми організовуємо кінотеатр просто неба, взимку - день зими, збираємося просто поспівати українських пісень. І я розумію, що молодь хороша. Бо головне, - мати добре та відкрите серце.

Щастя - в дрібницях

- Для того, щоб зробити собі гарний день, інколи варто зробити комусь маленьку добру справу, - говорить священик, - і необов’язково це має  бути гучна благодійність. Достатньо просто купити печиво або хліб і віддати бабусі, яка на вулиці просить милостиню. Або погодувати голубів, які так замерзли взимку.

На підтвердження цих слів священик забігає в крамничку неподалік Театрального майдану та купує батон, щоб погодувати птахів. Голуби один за одним злітаються на гостину. Їжу птахи беруть просто з рук священика.

- Ну хіба це не Боже диво? - говорить отець Олексій. - Хіба добро не може зробити людське життя красивішим?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Marta Symantsiv

    Дякую
  • Антон

    Дуже приємно бачити таку людину справжній служитель Божий ,а не батюшка мордатий і на джипі
  • тарас

    а як же християнське терпіння жінку дану богом не міг витерпіти
  • Halina Chornomydz

    На мою думку ця людина дійсно має покликання від бога,здоровя вам отче і довгих років служіння богу.

    Олексій Філюк reply Halina Chornomydz

    дякую
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up