Люди, де ваші маски? Ми перевірили, як тернополяни ігнорують карантин (ВІДЕО)

Люди, де ваші маски? Ми перевірили, як тернополяни ігнорують карантин (ВІДЕО)
  • Тернополяни втомилися від карантину та нових правил життя, що диктує COVID-19? Але є певні правила, покликані для того, щоб уберегти нас від пандемії. 

  • Попри стрімкі темпи збільшення кількості хворих на ковід, у громадському транспорті, магазинах та супермаркетах багато людей без масок. А носять їх уже реально одиниці.

  • Як дотримуються маскового режиму в Тернополі? І чому люди відмовляються захищати себе? Перевірили журналісти «20 хвилин».

Суть нашого експерименту проста. Журналісти заходили в громадський транспорт та супермаркети, перевіряли скільки людей перебувають у масках. Тих, що захисний засіб не одягли, просили пояснити, чому ті радили це зробити. Якою ж була реакція зустрічних, читайте далі і дивіться відео. 

Нагадуємо, що відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, Порушення правил щодо карантину людей… тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 34 тисяч гривень) і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 170 тисяч гривень).

Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину (а він триває) без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 гривень).

Відео дня

Яка ситуація у транспорті

Ситуація в громадському транспорті Тернополя дуже різниться. У комунальному транспорті, а особливо в тролейбусах, кондуктори просять пасажирів одягати маски. Відповідно, тут безпечніше. 

Як ми помітили, ті, хто одягають маску лишень для вигляду, не закривають ніс, а іноді просто тримають на підборідді. Ну так собі захист! 

А в маршрутках ситуація гірша. У салонах половина, а то й більшість пасажирів - без масок. Переважна частина водіїв їх також не вдягають, або просто тримають на підборідді. Про карантин уже забули?

Заходимо у маршрутки з увімкненою камерою. Робимо зауваження одному пасажиру, просимо одягнути маску. Той без жодних вагань дістає та одягає. З остраху потрапити в об’єктив камери практично всі пасажири без масок повторюють ті ж дії. 

Кажуть, забули одягнути

Жодних обурень про непотрібність такої дії журналісти так і не почули. Люди реагували мовчанням, або ж відвертали обличчя. Дехто говорив про те, що забув маску, особливо старші. 

«Я забув маску», - промовив чоловік. А потім відвернувся від камери. На наші запитання, чому ж він її не взяв і зайшов у громадський транспорт, не відповів . Проїхавши кілька зупинок і зрозумівши, що ми не збираємося виходити, чоловік спокійно дістав маску та одягнув її. Забув … витягнути із сумки.

Тим часом водій однієї з маршруток пояснив, що всіх пасажирів, які заходять, він особисто відстежувати не може.

– Чому у мене маска на підборідді? Хлопці, за цілий день, носячи її, можна здуріти. Якщо бачу, що людина зайшла без маски, прошу одягнути. Але ж на дверях маршрутки пише, що без неї заходити в салон заборонено. Коли ж пасажир зайшов і зняв її, я ж не можу за кожним слідкувати, – пояснив водій, який представися Василем. 

При виді журналістів пасажири, які заходили без масок, поспішали їх одягнути або трималися подалі.

Журналісти роздавали маски

Побувавши у двох маршрутках - 15 та 22, ми вирішили змінити тактику. Купили одноразові захисні маски у аптеці, щоб безкоштовно роздати їх тим пасажирами, котрі свої не взяли.

Отож, заходимо у маршрутку під номером 20. Звична картина: половина пасажирів без масок. Просимо одного одягнути захисний засіб. Пасажир швиденько одягає маску, решта робить так само. 

Одна жінка пояснила, що їде із села, маску взяти не встигла. Ми дали їй ту, що придбали в аптеці.

– Я в громадському транспорті намагаюся маску носити. Але от сьогодні приїхала з села і в поспіху не взяла з собою, – пояснила жінка.

Буває...

Магазини та супермаркети

Журналісти також завітали у два супермаркети відомих мереж. В одному, що знаходиться на масиві «Аляска», не помітили жодного відвідувача без захисного засобу. Усі чемно дотримувалися протиепідеміологічних вказівок МОЗ. Можливо, це пов’язано з тим, що в супермаркеті у залі було кілька охоронців, до слова, також у масках.

А в другому супермаркеті ситуація гірша. Люди на власний розсуд одягали маски. Як ми спостерігали, охоронці та персонал торговельного закладу до них зауважень не робили. 

На наше прохання одягнути маски перехожі поспіхом шукали щось в сумці, говорили, що забули, або ж просто говорили по телефону,
Були й такі, котрі сперечалися. Наполягали на неефективності маски.

– Носячи її, ми вдихаємо більше вуглекислого газу, а він дуже шкодить легеням, – апелював один з відвідувачів. – Тому я без.

У менших магазинах навіть продавці не вдягають масок. Одиниці і серед покупців у захисних засобах.

Навіщо ходити в масках

Як пояснюють на сайті МОЗ, у зв’язку із швидким розповсюдженням коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу. Навіть якщо вакциновані!

Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Вона має зменшити виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник. Але використовувати їх необхідно правильно!

Одягайте маску так, щоб вона щільно закривала рот та ніс. Перед цим обов'язково вимийте руки з милом чи обробіть антисептиком. Також не торкайтесь маски руками після того, як наділи її на обличчя.

– Більшість людей не користуються масками, місцями створюються натовпи, - каже інфекціоніст Михайло Андрейчин. – Маски часто одягають неправильно. Багато носять їх на підборідді або шиї, ніс і рот залишаються відкритими. Дехто не вірить у значення маски як профілактичного заходу. Але дослідження науковців чітко показали, що у людей, які мають коронавірус, і які одягають маски – ймовірність передачі інфекції до іншої людини зменшується на 90%. 

Крім того, носячи маску, ви ще й бережете себе. Адже ризик того, що збудник вірусу потрапить на ваші слизові значно менший.

Куди дивиться поліція

Як пояснила речниця патрульної поліції області Катерина Метельська, правоохоронці продовжують проводити перевірки на дотримання маскового режиму в громадському транспорті та магазинах. На порушників складають протоколи.

– Практично щодня правоохоронці фіксують порушення громадянами маскового режиму - це місця найбільшого скупчення людей: громадський транспорт, магазини, вокзали, різні організації, – повідомляє заступник начальника відділу комунікації ГУНП  в області Андрій Василик. – Правоохоронці складають постанови про порушення маскового режиму за статтею 44 - 3 КУпАП.

Відповідно до статті, перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У випадку. коли виявили порушення в громадському транспорті, постанови складають на водія, у магазинах постанови складають на покупців, які порушили масковий режим, а адміністрацію закладу виносять попередження.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Oleh Stavnychyl

    Ні вакцина ні маска нічого не допомагає Ізраїль уже третю дозу застосовує коронавірус як був такі є коли навчання тоді появляються червоні зони коли фестивалі олімпіади корони не має думають що люди ідіоти ,коли скасують лікарем доплати і штрафи за порушення карантину то і корона вірус пропаде це усе штучно створене .
  • Anatolij Alifanoc

    А що та маска дає?
  • Дмитро Процайло

    Агов "20 хвилин" дайте визначення що таке:"Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті" не знайшов жодного тлумаченя що це таке, а потім ми поговоримо про засоби індивідульного захисту. Чекаю відповіді....!!!???
  • Nadiia Herbut

    Хто пояснить парадокси, що попри те, що "весь цивілізований світ: Європа та Америка" набагато  дисциплінованіші, дотримуються маскового та карантинного режиму, а також високий відсоток вакцинованих, але коронавірус там поширюється швидкими темпами? Чому? Ні у що вже не вірю.

keyboard_arrow_up