"У мене був коронавірус, але я приймав дзвінки від пацієнтів вдень і вночі": сімейний лікар із Шумська

"У мене був коронавірус, але я приймав дзвінки від пацієнтів вдень і вночі": сімейний лікар із Шумська
  • Михайло Данильчук працює сімейним лікарем у містечку Шумськ на Тернопільщині. Під час пандемії у його клініці вилікували від коронавірусу кілька десятків пацієнтів. 
  • Перехворів СOVID-19 і сам лікар. 
  • Як молодий медик з Тернополя потрапив у невеличке містечко, що найбільше лякає людей під час пандемії та чому не варто зараз нехтувати правилами карантину, читайте у матеріалі. 

Михайло Данильчук - один із тих, кого можна назвати фанатом своєї справи. Про роботу він може говорити годинами і переконує, що сімейний лікар може стати другом для пацієнта. Після закінчення медичного університету його за розподілом відправили працювати у невеличке село на Шумщині. 

- Я почав роботу сімейним лікарем в селі Тилявка Шумського району п'ять років тому.  Скажу чесно, сімейним лікарем тоді працювати було не так престижно, та я і сам “не горів” цією роботою, - каже чоловік. - Зарплати маленькі, роботи багато. Але тікати не було куди. Мене відправили у село, отже, там я мав робити все так, як належить. Уже з перших днів хотів зробити обхід сімей, переглянути картотеку, проводити профілактичні прийоми. Але... людям було не до того. От розумієте, приїхав у село якийсь хлопець. Це була осінь. У людей робота на городах, а я їх кудись кличу, щось хочу. Тому я зрозумів, що просто не зможу там бути і одразу ж попросив перевести мене хоча б у райцентр. Світлина від Сімейний лікар.

Продав квартиру - купив УЗД-апарат

Тому вже за тиждень Михайло розпочав роботу у державній поліклініці Шумської лікарні. Він стояв перед вибором: працювати на совість та розвивати медицину або просто працювати "для галочки". Другий варіант не розглядав.

Відео дня

- У перші місяці я зрозумів, що роботи в лікарні мені замало. Треба мати ще щось для розвитку, - говорить він. - Я можу працювати лікарем ультразвукової діагностики, але тут відкриття: УЗД-апарату в клініці немає. Тому, що я роблю? Продаю свою квартиру і купую апарат. На той час ми з дружиною, яка теж лікар, переїхали у Шумськ. Це місто обрали, бо була можливість переїхати разом. Дружина у мене теж медик. Лікар-нарколог. І був варіант, що взагалі я опинюся в одному місті області, а вона в іншому за сотні кілометрів. А у Шумську була можливість працювати вдвох. 

Чоловік каже, що вже після університету мав чимало амбіцій і велике бажання розвивати якісну медицину в Україні, особливо після того, як побачив, як працюють лікарні у Великій Британії. Коли МОЗ очолила Уляна Супрун і почалася медреформа, вирішив розпочати створення власної практики та поєднати чесний бізнес та якісну допомогу людям.

Власна клініка сімейної медицини

Так Михайло Данильчук став лікарем-підприємцем. Підписав угоду з Національною службою здоров'я України, і тому пацієнти, які підписували декларації, могли отримувати послуги безкоштовно. Спочатку він винаймав офіс у державній лікарні, де працював.

Приватна клініка сімейної медицини у невеликому містечку спочатку викликала здивування місцевих лікарів та жителів. Лікар каже, що коли розпочинав роботу, у нього мало хто вірив.

Але він успішно лікує людей вже майже 9 місяців у власному закладі, де, окрім нього, працює ще кілька лікарів сімейної медицини. 

- У мене є пацієнти навіть з Миколаєва, - каже лікар. - Люди хочуть якісних послуг, і ми можемо це дати. Для мене дуже важливо постійно вчитись. Коли працював у державній лікарні, зарплата була невеликою. Я довго відкладав, щоб поїхати за кордон та перейняти досвід там. Але після того, як побував та побачив, як працюють лікарі у Великій Британії, почав складати плани в голові про те, як цей досвід можна перенести в Шумськ. 

"Як одужали від коронавірусу"

Епідемія коронавірусу в Україні припала на перший час роботи приватної клініки Михайла Данильчука. Він каже, що сам не міг повірити, що все настільки серйозно, і вірус так швидко торкнеться України. 

- Перший випадок коронавірусу на Шумщині діагностували у нашій клініці, - розповідає лікар. - Чесно, у нас часто такий "треш". Але я думаю, все через те, що ми просто продуктивні в роботі. Коли я приймав хворого, звичайно, був у масці, у рукавичках, але без інших індивідуальних засобів захисту. Тому я би здивувався, якби мій тест був негативним. Хоча потім були і інші випадки контакту. Зараз важко сказати, від кого точно заразився. 

Клініку перевели на дистанційний режим праці. Але від того роботи менше не стало. 

- Я зранку прокидався, біля мене було два телефони, і я постійно працював з пацієнтами, - пригадує пан Михайло. - Було таке, що одна людина по кілька разів на день телефонувала. Доводилось і самим багато вчити про цю хворобу. Бо інколи були такі питання, що і самі ми не знали, що відповісти. От до прикладу: "Чи можна людям, у яких підтвердили коронавірус, здавати молоко?" Що казати людям, адже такого тобі не пропишуть у жодному протоколі. 

Світлина від Сімейний лікар.

"Біль у животі - оце і всі симптоми"

Лікар розповідає, що через кілька днів після контакту з людиною, у якої сам підтвердив коронавірус, симптоми з'явились і в нього. 

- Уночі в мене з'явився сильний біль у животі, - розповідає лікар. - Наступного дня - розлад травлення. Температура не піднімалась вище 37-ми градусів. Коронавірус підтвердили і в моєї дружини. У неї була дещо вища температура, але інших симптомів не було зовсім. Ми легко перенесли хворобу. Постійно доводилось працювати. А ще з нами вдома на ізоляції був син. Ми не мали куди його відправити. Зараз вважаємо, що він теж перехворів, хоча тест таки не робили.

Ізоляція для родини медиків не була відпочинком. Люди телефонували вдень та вночі. Інколи і нехтували хорошим ставленням, зізнається лікар. 

- Я телефонував практично щодня пацієнтам, в яких ми підтвердили вірус, - пригадує чоловік. - Вони могли добре себе почувати, але питань все одно було досить багато. Питань навіть соціального характеру. Люди дуже панікували. Був дзвінок, коли в селі жіночка добре себе почувала, вийшла на свій город, і до неї викликали поліцію. Були дзвінки, коли серед ночі повертались люди з-за кордону і питали, що їм робити, чи можна на вулицю виходити їх родичам? Інколи я навіть не мав можливості перевірити, чи мої пацієнти телефонують, чи ні. 

"У більшості випадків перебіг був легким, але ми на жаль втратили двох пацієнтів"

За весь час серед пацієнтів клініки зареєстрували 38 випадків коронавірусу. Це не враховуючи самого лікаря, адже Михайло Данильчук має свого сімейного лікаря.  Всього в Шумському районі наразі 204 випадки захворювання.

- У нас в клініці - 38 випадків коронавірусу. Десь 20 із них повністю асимптомні, - каже лікар. - тобто ми зробили тест лише через те, що пацієнти мали прямий контакт з хворими. Він був позитивним. Вже через 14 днів зробили повторний тест. І все. Він негативний. Загалом, на сьогодні від 50 до 80% захворювань протікають майже безсимптомно.

Серед найпоширеніших симптомів - висока температура, задишка, насичення крові киснем і від цього зміни в легенях. Найчастіше зустрічаються двохсторонні пневмонії. 

- Але були і важчі випадки, - продовжує медик. - Був дідусь з бабусею, в яких виявили коронавірус, вони живуть десь в селі, і в мене не було іншого вибору, як самому їхати до них, коли я теж позитивний, бо потрібна була допомога. Все було добре, дідуся виписали із стаціонару, ми постійно контролювали його стан, але раптово він погіршився, його госпіталізували в реанімацію. На жаль, врятувати його не вдалось.

Михайло Данильчук говорить, що дуже допомагає те, що зараз є можливість давати електронні направлення пацієнтам. Тобто якщо стан погіршується раптово можна відправити людину в лікарню дуже швидко. 

"Пандемія не закінчилась"

Сьогодні (6 липня - прим. ред.) вийшли з сином на озеро, - каже лікар. - Я розумію, що, можливо, я все сприймаю з професійної точки зору, але це просто жахливо бачити, як люди "розслабились". У тисняві, без масок, без дотримання дистанції. Я розумію, що зараз люди більше проти карантину, ніж бояться коронавірусу, але елементарні правила таки маємо виконувати. 

Найголовніша рекомендація лікаря - соціальна дистанція. Намагайтесь не підходити ближче, ніж на два метри до інших людей, не тисніть руку, уникайте натовпів, - радить він.

- Я вас прошу: не чіпайте нічого руками. У нас тільки дві руки. Більше немає. Ви можете не вірити гучним заявам влади, але коли влітку таке було, щоб лікарні були заповнені хворими на пневмонію? Якщо зараз ми не будемо дотримуватись ось цих елементарних правил - карантин з нами надовго, - завершує розмову лікар. 

Найголовніше - це знайти золоту середину: не бути скептичним та ігнорувати вірус, не нехтувати засобами захисту, але і не впадати в паніку. Бо вона страшніша за коронавірус.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Роза Гілевська

    Хай читають ті,кому потік на всіх!!!
  • Любовь Любовь

    Нехай Бог оберігає Вас.....таких людей на жаль дуже мало.....бережіть себе
  • Ольга Вівчар

    А в приватній клініці безкоштовно обслуговують? І УЗД  задарма? А в село немає бажання повернутись, слуга народу?  Позорище, вже б сидів мовчки і працював краще, а люди самі оцінять, без реклами!
  • Наталія Цимбалюк

    Отак би усі сімейні лікарі працювали, не було б серед людей паніки і відчуття покинутості. Дякую за статтю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up