"Людям, які працюють в умовах стресу потрібні "лікарі душ": інтерв`ю з поліцейським психологом

"Людям, які працюють в умовах стресу потрібні "лікарі душ": інтерв`ю з поліцейським психологом
  • Їх часто називають "лікарями душ правоохоронців". Вони допомагають тим, хто несе службу, побороти всі щоденні труднощі, впоратись із важкими переживаннями, сімейними проблемами та вирішують, хто ж може працювати у поліції.
  • Ми поспілкувались із поліцейським психологом Михайлом Козюком, який несе службу в ГУНП Тернопільської області. 

- У Національній поліції працюють точно такі самі люди, як і в цивільному житті. Люди з такими самими проблемами, з таким самим соціальним світом і такою самою душею, - каже Михайло Козюк. - Більше того - робота поліцейських - це постійні нічні чергування, спілкування із злочинцями, потерпілими, людьми, що опинились в кризових ситуаціях. Це все так чи інакше впливає на стан людини. Крім того, в кожного є сім’я, діти, батьки, чоловік, дружина і відсутність часу у зв’язку з тим, що я назвав вище. Тому, люди, які працюють в поліції - працюють в умовах підвищеного психологічного навантаження.

Завдання поліцейського психолога, за словами Михайла Козюка, полягає в тому, щоб допомогти людям долати цей щоденний стрес. 

У відділі психологічної підтримки працює три практикуючих психологи, ще по одному - в Управлінні патрульної поліції та підрозділі особливого призначення батальйоні “Тернопіль”. Усі вони надають психологічну підтримку близько двох тисяч полісменів області.

Відео дня

 Допомагають під час відбору

- Одна з основних наших задач полягає в тому, щоб підібрати на роботу поліцейських достойних людей із числа цивільних, які виявили бажання, - говорить психолог. - Тобто наш найосновніший напрямок - Отож, проведення психологічного професійного відбору- один із найважливіших напрямків нашої роботи.

Під час працевлаштування в поліції кандидати проходять  консультація з поліцейським психологом. Результати та рекомендації із роботи з новачками психологи надсилають поліцейській комісії, яка приймає рішення щодо відбору.

-  Серед всіх людей ми маємо знайти стресостійких, вмотивованих людей, з певними характерологічними якостями і достатнім рівнем інтелектуальної підготовки, - Каже Михайло Козюк - Кожен із напрямків роботи в поліції вимагає певного типу характеру. Ми повинні визначити психологічний профіль кандидата. Наприклад, якщо поліцейський хоче бути дільничним - він має вміти достатньо добре спілкуватись з людьми, якщо людина хоче працювати в кримінальній поліції - їй потрібно вміти бути непоміченим.

Відбір кандидатів проводять з допомогою психологічного інструментарію та спеціальних методик.

- У поліції завжди чекають людей, які відчувають потребу допомагати іншим, хочуть розвиватись в напрямку юриспунденції, - говорить психолог. - Зараз для поліцейських створено достойні умови праці та високо-мотиваційний «соціальний пакет», це правда.

Працюють з сім’ями поліціянтів

- Під час роботи з адаптацією молодих працівників, тай поліцейськими вцілому, ми дуже багато уваги приділяємо їхньому соціально-побутовому життю, - каже керівник сектору психологічного забезпечення - Саме молодий поліцейський формується як особистість. В нього створюються якісь взаємини на роботі або поза нею. Якість життя поліцейського та соціальні контакти поза службою - безпосередньо впливають на якість виконанняним завдань. Тому один із напрямків нашої роботи охоплює й соціально-побутове життя поліціянтів.

Нерідко на консультації до поліцейських психологів працівники приходять з рідними, щоб ті допомогли їм вирішити певні сімейні проблеми психологічного характеру .

- Коли людина успішна в особистому житті, коли вона приходить після зміни додому і в неї там все гаразд - тоді і на роботі вона буде показувати хороші результати, - продовжує поліцейський. - Ми допомагаємо людям подолати різні кризові ситуації в їх житті, знайти мотивацію та розприділити час на роботу та особисте.

Велика частина роботи сектору  сектору психологічного забезпечення  - адаптація правоохоронців після повернення з війни, оскільки поліцейські періодично несуть службу на Сході України в зоні проведення АТО та ООС.

Говорять з людьми в кризових ситуаціях

В окремих випадках поліцейські психологи працюють із громадянами. Часто їх викликають на злочини або надзвичайні ситуації, де задіяні правоохоронці.

-  У критичних випадках нас залучають на виїзди, - говорить Михайло Козюк. - До прикладу, на повідомлення про вибухи, вбивства, спроби самогубства. Наприклад, дуже часто ми беремо участь в завданнях, які стосуються зникнення дітей. Мені пригадується випадок, коли дівчинка 12-14 років через конфлікт з батьками втекла з дому, вилізла на дах багатоповерхівки і хотіла стрибнути звідти. Нас залучили на цей виїзд. І нам вдалось у співпраці з дільничними, з працівниками розшуку її вчасно знайти. Ми провели діалог з нею, з батьками і все закінчилось благополучно.

Часто поліцейські психологи спілкуються із рідними потерпілих чи самими потерпілими  під час злочинів. У стані шоку без допомоги спеціалістів людям важко говорити з поліцейськими.

Кімната для психологічного розвантаження

Для того, щоб поліцейські могли комфортно себе почувати під час консультацій - для них в одному із кабінетів облаштували так звану кімнату для відпочинку. Тут, за потреби, працівники, можуть зробити перерву від службових проблем та перевантажень. Михайло Козюк каже, що в таких кімнатах можна, у перспективі, встановити настільні або відео-ігри. Бо вони дозволяють переключити увагу та морально відпочити.

- Коли до нас приходять поліцейські - ми пропонуємо їм випити чаю, - говорить психолог. - Інколи проста душевна розмова може допомогти краще перебороти стрес, ніж будь-яка інша терапія. Проте у роботі ми використовуємо багато різних методів.

Один із них працівниця сектору Тетяна Кузьменко протестувала на журналістці “RIA плюс” діагностику за метафоричними асоціативними картками. За словами психологів, з його допомогою можна визначити та корегувати особистісні та професійні можливості.

Також психологи спеціально для читачів “RIA плюс” розповіли як уникнути професійного вигорання.

- Все залежить від ваших захоплень і типу особистості. Найкращий відпочинок - це залишати роботу на роботі, - кажуть експерти. - Тобто, якщо ви після робочого дня повертаєтесь додому і приділяєте час на щось інше - присвятіть себе цій справі повністю. Добре, наприклад, зайнятись риболовлею, спортом, власним саморозвитком, змінювати «соціальні групи» та кола спілкування. Якщо ви відчуваєте що звичайна втома стає схожою на хворобливий стан - варто піти у відпустку. Якщо не можете самостійно впоратись із викликами, можете звертатись за допомогою до психологів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Тобто менше 10тис "на руки" з нічними чергуваннями - це достойні умови праці?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up