Малює листівки і допомагає армії: історія тернопільської художниці Наталії Волотовської

Малює листівки і допомагає армії: історія тернопільської художниці Наталії Волотовської

Медик за професією, а митець – за покликанням душі. Саме так можна сказати про тернополянку Наталю Волотовську. Викладає у Тернопільському національному медичному університет імені І.Я. Горбачевського, натомість розслабляється, тримаючи у руках пензлик.

У непростий для країни час Наталія знаходить час для благодійності. Вона створює яскраві авторські листівки, а частину отриманих коштів відправляє на потребу Збройних сил України. 

Найкращий антистрес

Творчість – невід’ємна частина життя Наталії Волотовської від перших років. Ще коли їй було п’ять років, вона не уявляла свій день без пензля, фарб та білого аркуша. Фантазія брала гору, тож за кілька годин білий аркуш перетворювався на яскраве полотно.

Відео дня

– Найчастіше малювання для мене слугувало заспокійливим, арт-терапією. Адже зараз про це всі говорять – «Звертайтеся до творчих процесів у стресові періоди, у часи перевантажень». А я рідко коли дозволяла собі відпочивати – закінчила з золотою медаллю школу, на відмінно два університети – медичний та економічний. Тож ще до того, як це стало мейн-стрімом, я вже шукала способів потонути в кольорі та творчості, особливо ж завдяки заняттям в художній школі. Я могла годинами не відриватися від роботи і свого часу отримала чимало Всеукраїнських, Міжнародних нагород за свою творчість, в тому числі й поетичну. Але ніколи мистецтво не було способом заробляння коштів чи благодійністю, – каже художниця. 

Перша листівка з’явилася два роки тому і мала назву «Ми – українці, ми – вітри свободи». Тоді творчістю Наталії зацікавилися представники місцевої влади і запропонували подарувати листівку першокласникам, як згадку про їх перший День знань. А ось листівка «Все буде Україна» побачила світ вже під час повномасштабного вторгнення.

– Я на власному досвіді відчула, що таке побувати в іноземних країнах не як турист, а як біженець. І хоча ми з мамою одразу активно включились у волонтерську роботу – надавали медичні консультації в Центрі для українців, відправили посилки з допомогою, та важко було позбутися відчуття, коли все здається чужим, хочеться додому. Тому у мене була задумка: листівки мають нести українську нотку. Мені завжди хочеться, щоб на них було щось, що у будь-якому куточку землі поверне українця до згадки про свою Батьківщину. Таким чином я ще хочу заспокоїти людей, що ще через війну залишаються на чужині. Ми обов’язково переможемо і їм буде куди повертатися, – розповідає пані Наталя. 

Листівка «Все буде Україна» – повністю авторська, адже крім малюнку, який прикрасив обкладинку всеукраїнського журналу «Вечірня казка», Наталія Волотовська ще й написала власний вірш. Зі слів жінки, процес складний, але неповторні емоції від реалізованих образів безцінні.

– Спочатку на папері А4 я малюю гуашшю картину, потім вона трохи підсихає і відправляється на сканування. Інколи творчий процес займає до двох тижнів, інколи менше. Все залежить від матеріалів, розміру малюнка і задуму, – додає тернополянка. 

Допомога військовим

На благодійність Наталію наштовхнув збір знайомої мисткині. Тоді львів’янка збирала кошти на військовий автомобіль для свого батька, який зараз захищає нашу Україну. 

– Я долучилася до збору власними коштами, але одразу замислилася над тим, як зробити такі внески систематичними. Тоді вирішила використати свою творчість у благодійних цілях. Не знала, як відреагують люди на мою творчість, чи варта вона уваги. Але краще спробувати і бути корисною. Так і продовжилося життя серії моїх листівок, – запевняє жінка. 

Українці позитивно відреагували на творчість тернополянки і вже за три тижні надійшли понад 100 заявок на придбання листівок. Одна листівка коштує 20 гривень. Тож вже 2000 гривень вдалося зібрати. 

– Я не очікувала такого ажіотажу, до мене звертаються люди з проханням зробити листівки більш доступними (аби вони продавалися у крамницях, газетних кіосках). Поки над цим я ще думаю, адже домовленості займають чимало часу. Заявки на купівлю продовжую отримувати і зараз. Мені приємно, що люди долучаються до благодійності, роблять свій внесок у нашу майбутню перемогу. Натомість отримують чарівний образ втіленої мрії – спокою в нашій Україні! Також замовляють поетичну збірку «Берегиня», де більшість віршів присвячено Україні та її видатним постатям, – розповідає художниця.

Частину отриманих від продажу листівок коштів тернополянка Наталія Волотовська планує відправляти на потреби 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола. 

Наталія вважає, що благодійність має залишатися часом і в таємниці, проте не змогла не поділитися дивовижною історією, яка трапилась днями: зі своєї особистих коштів переказала 500 гривень, оскільки в скруті опинився 70-річний знаний тернопільський письменник, літературний редактор двох її прозових романів Богдан Мельничук. Ввечері того ж дня їй переказав кошти благодійник з-за кордону Федір Коник, котрий побачив інформацію про її листівки в журналістки й письменниці Валентини Семеняк.

Тож, жінка має на меті розширити проєкт і крім військових, допомагати ще й літнім людям, які через ряд причин вимушені переживати цю страшну війну у самотності.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алла Селюк

    Фантастика!!! Хіба таке буває? Мені б таку сусідку- бабусю,було би класно !!! Мрій,мрій- дурочка.

keyboard_arrow_up