«Ми молилися, і донечка впоралась»: у чотиримісячної дівчинки з Тернополя видалили пухлину

«Ми молилися, і донечка впоралась»: у чотиримісячної дівчинки з Тернополя видалили пухлину

Проект «Не падай духом» започатковує газета «RIA плюс» та сайт «20 хвилин». Ми розкажемо про те, як тернополяни здолали важкі недуги та навчились жити зі страшними діагнозами. Вір у себе щодня, щосекунди!

 

Проект «Не падай духом» спрямований на те, аби показати, що в житті кожної людини несподівано може настати момент, який змінить усе, що було до того. Як не зламатися, вижити, боротися, вірити в себе та перемагати, розкажуть самі герої публікацій.

Христинці Гусарчук – лише чотири місяці. Вона вже впевнено тримає голівку, ловить мамин погляд та вивчає цей незрозумілий, сповнений сюрпризами, світ. Попри невеликий період свого життя, дівчинка вже зіткнулася із випробуванням. Їй видалили гемангіому великих розмірів, яка почала стрімко збільшуватися. До слова, гемангіома – це судинна, доброякісна пухлина, що вражає як зовнішні тканини, так і внутрішні органи.

«Спочатку була, як 25 коп.»

Мама дівчинки пані Тетяна розповідає, що їм довелося пережити. При народженні крихітка мала на ніжці невеличку червону плямку, каже вона.

Відео дня

- Вона була дуже дрібненька, потім стала приблизно як 25 копійок. Почервоніння не завдавало дискомфорту малечі, лікарі казали, що це вроджена пляма, і вона собі мине з часом. Але та навпаки почала збільшуватися у розмірах. Шкіра на ніжці була уражена, почервоніння вже почало синіти та лущитися, «розповзатися» по кінцівці. Ми консультувалися з різними хірургами, усі нас запевняли, що все мине – не панікуйте. Тоді ми звернулись у «Клініку Стахіва». Дитячий хірург Віктор Чепесюк оглянув наше сонечко і сказав, що потрібно оперувати. Адже це почервоніння – гемангіома – доброякісна пухлина, яка може врости у кістку, - розповідає Тетяна Гусарчук.

Наважатися на операцію було непросто, зізнається жінка. Дитині всього чотири місяці. Як вона перенесе наркоз, чи все добре зроблять? Питання, які не давали спокою ні вдень, ні вночі.

Використовували Севорановий наркоз

- Але треба було зібратися і діяти. Ми погодилися на операцію. Здали всі необхідні аналізи. Коли отримали результати, лікар призначив день операції. Вона тривала півтори години. Я щиро молилася, аби все було добре, і наша донечка впоралася. Медичний персоналі клініки постійно інформував нас, що відбувається за дверима операційної, і мені було трішки спокійніше. Використовували Севорановий наркоз (інгаляційний, газовий). Вона його добре перенесла, - зауважує пані Тетяна.

Після операції було також страшно, продовжує жінка. Маля дихало через трубку, ніжка була дуже розрізана, адже пухлина – великих розмірів, але лікарі переконували, що рубець буде майже не помітний.

- Першу ніч ми провели у клініці. Медична сестра підходила до нас постійно, дякую їм усім за допомогу. Донечка ще зовсім крихітна, але довелося таке пережити, - говорить співрозмовниця.

На третю добу після операції шов на ніжці уже виглядав, як складка шкіри, зауважує мама. Дуже акуратно зробили!

Може бути в підшкірному шарі

Віктор Чепесюк працює хірургом в обласній дитячій лікарні. Щороку тут проводять 300-400 операцій з видалення гемангіом. Порівняно з попередніми роками, ця цифра збільшилася.

Гемангіома - це судинна, доброякісна пухлина, що вражає як зовнішні тканини, так і внутрішні органи. Як правило, пухлина зовнішніх тканин проявляється через кілька днів - місяць після народження. Однак, нерідкі випадки, коли гемангіома виявляється у дорослих людей, особливо це стосується судинних утворень у внутрішніх органах.

Як і будь-яка доброякісна пухлина, гемангіома володіє повільним темпом росту і не проникає в сусідні тканини організму. Вона завжди чітко локалізована і практично не заподіює занепокоєння хворому.

- У випадку Христинки пухлина – від народження. Вона була локалізована на поверхні шкіри, але швидко прогресувала. При видаленні її розмір становив 8х5 см. Небезпека в тому, що вона могла врости і в підшкірний шар, - зауважує медик.

Найбільш часто ураження зовнішніх тканин локалізується на голові або шиї новонародженого. У дорослих може спостерігатися поверхнева гемангіома на руках, ногах, животі, грудях, додає хірург. Ураження пухлиною слизових тканин охоплює статеві органи (статеві губи), слизову оболонку рота. Гемангіома внутрішніх органів вражає печінку, селезінку, нирки, гортань, матку тощо.

Пляма може бути на все життя

Проста гемангіома схожа на гладку, чітко окреслену пляму на шкірі, що має червоний, іноді бордовий колір. Площа ураження може змінюватися від 2-3 мм до декількох сантиметрів, ріст пухлини відбувається в ширину.

- Причини розвитку хвороби повністю не вивчені. Оскільки гемангіома з’являється вже у новонароджених, причини її виникнення пов'язують з перенесеним матір'ю вірусним захворюванням на перших місяцях вагітності. Саме в цей період у плода утворюється кровеносно-судинна система, і вірус хвороби може привести до ускладнень. Порушення екології, надмірнрй прийом препаратів під час вагітності також сприяє появі цієї вродженої недуги, - говорить Віктор Чепесюк. – Сучасне медичне обладнання не здатне діагностувати утворення судинних пухлин у плода під час його розвитку.

Чим небезпечні гемангіоми

Залежно від своєї локалізації, гемангіома може мати різні наслідки для організму. Поверхневі пухлини, якщо не погіршують функції організму (погіршення зору, слуху), крім косметичного спотворення зовнішності, шкоди не приносять. Однак важливо стежити за станом шкірної гемангіоми, виключивши фактори, які можуть призвести до її розростання. Наприклад, гемангіома і сонце не повинні поєднуватися без відповідного захисту.

- Часом ми зустрічаємо людей, яким своєчасно не надали лікування, і великі плями в них залишилися на все життя, - говорить пан Чепесюк.

Гемангіоми слизових тканин можуть переростати у гнійні рани, пухлини внутрішіх органів заважають нормальному функціонуванню організму – відбувається тиск на сусідні органи і системи Серед небезпек – переродження доброякісної пухлини у злоякісну.

Чи можна вилікувати гемангіому?

При прояві у новонароджених, шкірна гемангіома може пройти сама протягом 3-5 років. У випадках ураження гемангіомою великих ділянок шкіри або заподіяння значної косметичного збитку, призначається лікування.

Воно залежить від наступних факторів: розмір і темпи зростання пухлини, вік і стан здоров'я хворого, вплив гемангіоми на функції організму.

- У Христинки пухлина швидко збільшувалася  у розмірах, тому треба було оперувати, - каже дитячий хірург. – Загалом же спочатку лікар просто спостерігає за плямою. Часто призначаємо гормональну терапію – це довготривалий прийом препаратів, що зупиняють утворення і розвиток пухлинних клітин. Дорослим можуть назначати променеву терапію - вплив на гемангіому радіохвилями. Але це тільки у виняткових випадках, тому що є небезпека розвитку променевої хвороби. Методи припікання гемангіоми і кріотерапії використовують один і той же принцип - вплив на пухлину температурою. Консервативний метод – це видалення пухлини повністю, якщо це можливо.

Христинка протягом року ще відвідуватиме лікаря, аби він поспостерігав, як гоїться місце розрізу і чи не повертається хвороба. Пані Тетяна щиро дякує лікарю Віктору Чепесюку та «Клініці Стахіва» за те, що допомагають її донечці.

- Я раджу всім батькам – не зволікати, не панікувати, а діяти, консультуватися з лікарями, щиро молитися та вірити у краще. Нехай усі дітки будуть здорові! – завершує вона.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • [email protected]

    В моєї донечки Страшна гемангіома лівої  руки лікуєм уже 5 місяців (((  операцію ніхто з лікарів навіть не пропонував
  • Олег

    Цивілізований світ кажете? Лікування гемангіом гелем? Може гормонами чи бета-блокаторами по 8-9 місяців, в той час коли дитина росте???
  • Halyna

    Ніде в цивилізованому світі гемангіомами хірургічно не лікують, тим більше про такому анатомічному розташуванні .На теперішній час є стільки методів лікування і тільки у випадку відсутності результату і високій агресивності гемангіоми ( а таке буває дуже рідко) розглядають оперативний шлях вирішення проблеми. Дослідження 2016 року проведені в США показали, що місцеве використання тимололу  Дає 80 % ефективності. Такі методи лікування шокують ! .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up