"Мистецтво — це про пошук зв'язку": художник з Бережан отримав нагороду на кінофестивалі у Німеччині

"Мистецтво — це про пошук зв'язку": художник з Бережан отримав нагороду на кінофестивалі у Німеччині
Віталій Шупляк під час роботи над виставкою "Between statements" Познань, 2020, фото Олена Касперович
  • Незвичайні об'єкти, інсталяції та арт-проєкти створює 28-річний Віталій Шупляк, який народився у місті Бережани, що на Тернопільщині. Нещодавно молодий художник отримав нагороду “2 Minutes Short Film Award ex aequo” за короткометражний фільм “Повідомлення до небес”.

  • Про сучасне мистецтво, напрямки творчості та пошуки нового Віталій розповів у інтерв`ю для "20 хвилин".

Віталій Шупляк  —  автор 10 персональних проєктів і учасник більше як ста групових виставок і кінофестивалів. В основному займається відео, інсталяцію і просторовою діяльністю. Засновник «Pi» Gallery, також був учасником групи «Carrousel».

Віталій закінчив Університет образотворчих мистецтв у Брауншвайгу, Німеччина, Університет образотворчих мистецтв у Познані, Польща та Львівську національну академію мистецтв. Також в рамках студентського обміну навчався в Академії образотворчих мистецтв у Гданську, Польща.

У своїй художній практиці Віталій часто зосереджується на питаннях пов'язаних з ідентичністю, та фокусує увагу на фізичній стороні віртуального світу, досліджує, де проходять межі між реальністю та віртуальністю, та як вони взаємно розмиваються. Зазвичай створює роботи лаконічної форми, але з широкими можливостями інтерпретування.

Відео дня

Віталій ріс та формував свої мистецькі погляди у творчій родині. Його батько - відомий художник Олег Шупляк, якого знають в Україні та за її межами.

Розмову із митцем подаємо у форматі питання-відповідь.

 —  Розкажіть про роботу, котра отримала нагороду “2 Minutes Short Film Award ex aequo” на міжнародному фестивалі. Це був короткометражний фільм? 

 —  Так це нагорода у категорії короткометражного кіно. Фестиваль Stuttgarter Filmwinter - Festival for Expanded Media проводиться вже 34-ий рік поспіль і є доволі престижним в світі мистецтва, він присвячений перетину кордону між кінематографом та медіа-мистецтвом.

Джерело: https://filmwinter.de/en/blog

Я представив роботу, над якою працював у 2019-му році і вона була частиною моєї персональної виставки в місті Брауншвайг, що у Німеччині. Ця робота була своєрідним підсумком мого навчання. Я позиціоную себе, як візуальний художник і цю роботу та більшість моїх відео, показую як на кінофестивалях, так і в галерейному просторі.

“Повідомлення до небес” персональна виставка, Брауншвайг, 2019, фото Віталій Шупляк

 

 —  Чим ще займаєтесь крім відео арту?

 —  Здебільшого я також створюю інсталяції і об'єкти, працюю з простором. Часто це робота з контекстом, раніше я активно займався перформенсом. Останнім часом багато працюю з рисунком, а зрештою, не обмежую себе котримсь з виражальних засобів.

«Авітамінози» об'єкти, 2020, фото Віталій Шупляк 

 —  Чому вирішили займатись мистецькою діяльністю?

 —  Радше, я просто не припиняв цим займатись. Думаю, це пов'язано з посиленою потребою творити, яка вирізняє художника. Я завжди відчував, що мені це дає певну свободу. Джерело, воно, мабуть, у внутрішній потребі. 

 —  Цю потребу в самореалізації ви відчували змалку, чи зрозуміли це вже у зрілому віці?

 —  Я мабуть просто не подорослішав і вчасно не припиняв цим займатися (сміється прим.ред). Тут важливо додати контекст, так, як мій батько  —  художник і це звісно мало на мене вплив. Я виріс в майстерні, з малку мав багато свободи, також навчався у художній школі. І в підлітковому віці самостійно чітко вирішив, що я хочу професійно займатись мистецтвом, конкретніше образотворчим. Досить рано, в сімнадцять, розпочав навчання в Львівській національній академії мистецтв. Далі навчався в Польщі, Німеччині. Після закінчення навчання продовжую активну творчу діяльність.

 —  Ви живете у Німеччині?

 —  Після навчання я займаюся проєктною роботою. На даний момент я в Україні, реалізую кілька нових ідей, останнім часом я брав участь у резиденціях також в Україні. Відповідно, конкретне місце проживання, визначається проєктом чи реалізацією над котрою працюю.

 —  Як українське сучасне мистецтво сприймається на світовій платформі? 

 —  З мого спостереження виникає що сприймається добре, зі зацікавленням. Можу сказати, що особливо останні роки помітно суттєві позитивні зміни і українські художники презентуються на все кращому рівні. В нас справді дуже багато талановитих людей. Звісно, все ще потрібно розвивати якість мистецької освіти і атр інституцій в Україні. Хоча більшість моїх робіт були реалізовані за кордоном, проблеми актуальні для українського контексту були і є для мене важливими.

 —  Про які теми йдеться у ваших роботах? У одному з видань ви говорили про проблеми ідентичності, міграції та стосунків між реальністю і віртуальністю...

 —  Так це теми і явища котрі цікавлять мене тривалий час, але я не обмежуюся названими, багато експериментую з формою, тому пошук триває і зацікавлення теж змінюються. Мистецтво  —  це про постійний пошук якогось сигналу (сміється прим.ред.).

РРобота з персональної виставки “ID, Please” Познань, 2018 фото Віталій Шупляк

 —  Розкажіть про проєкт «Pi» Gallery, засновником якого ви були. 

 —  Це один з проєктів, якими я займався ще у Львові і Познані, запрошував художників і організовував виставки. Ідея полягала в стверджені: Обмеження можливостей створює нові можливості. Виставковий простір  —  це коло радіусом 1 метр (площа 3,14 м ²). Виставка визначала місце події. Я ніколи не позиціонував себе як галерист чи куратор, тому розглядаю це як мистецький проєкт до котрого можливо згодом повернуся, але зараз я зайнятим дослідженням зовсім інших питань. 

”Протираючи штани” персональна виставка, Київ, фото Віталій Шупляк

 

Ознайомитися з роботами Віталія Шупляка можна на персональній сторінці:

www.vitaliishupliak.com

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Богдан Ярома

    А цвяхи в сидіння крісла, не пробував? А зверху над цвяхами голу задницю.

    Max Folder reply Богдан Ярома

    Богдан, а ти не пробував лупанутись головою в стіну. Мозгів тобі це не добавить, але побачиш світ новими очима))

    Max Folder reply Богдан Ярома

    Богдан, а ти не пробував лупанутись головою в стіну. Мозгів тобі це не добавить, але побачиш світ новими очима))

    Богдан Ярома reply Max Folder

    Я не пробував. А тобі, бачу, допомогло.

    Max Folder reply Богдан Ярома

    Не намагайся тролити речі, в яких не розбираєшся. І тоді не будеш виглядати тупим.

    Богдан Ярома reply Max Folder

    Приємно поспілкуватися з інтелігентною людиною. Ти навіть такі вишукані слова знаєш, як тролити, тупий. Міг би ще якось обізвати. Чи то весь словниковий запас сраного інтелігента, який розбирається у мистецтві
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up