«Мої руки – це продовження скрипки»: Олександр Божик про рок, класику і концерт в Тернополі

«Мої руки – це продовження скрипки»: Олександр Божик про рок, класику і концерт в Тернополі
  • Він підкорив серця тисяч українців своєю грою на скрипці у телешоу «Україна має талант-2» ще у 2012 році. Минулого року у Тернополі його концерт зібрав справжній аншлаг.
  • У час зимових свят скрипаль-віртуоз Олександр Божик знову приїде із концертом у Тернопіль. Він каже, що слухачів очікує чимало приємних сюрпризів.

Скрипаль-віртуоз та композитор Олександр Божик відомий своєю грою на чотирьох скрипках одночасно та майстерністю поєднувати непоєднуване у музиці. Йому однаково підвладні як класика, так і рок, поп, етно-музика. Він зізнається, що з минулого концерту в Тернополі залишились лише приємні спогади, а драйв від концерту тримає до сьогодні. Тому він обіцяє: концерт у Тернополі стане незабутнім шоу і цього року.

- Що привезли у Тернопіль? Чим будете дивувати прихильників? Минулого року ви вперше у Тернополі побували. Як враження?

Відео дня

- Цікаво, що минулого року концерт теж був 11 січня. Тобто я рівно через рік повернувся. Концерт, який був минулого разу – був неймовірний. В нас був аншлаг. Емоції досі не залишають. Публіка була дуже теплою та відкритою. Цього року буде оновлена програма: багато цікавої музики, авторських презентацій, будуть нові кавери на світові хіти, буде ще якісніший звук, світлове шоу. Буде спілкування, позитив. Коли люди так відкрито спілкуються з тобою – концерти виходять найдрайвовіші. Я виступаю не один. Буде рок-оркестр.

- Цього року тур теж з Тернополя розпочинаєте? Скільки міст маєте відвідати із концертами?

- Ні. Тернопіль – друге місто у турі. У Львові до того маю два концерти. Усіх міст поки що є п’ять. Якщо минулого року було три –  то цього вже більше. Можливо наступного року ми знову збільшимо кількість міст. І так далі.. Думаю будемо розширювати нашу географію.

- Наприкінці року заведено підводити підсумки. Розкажіть про свій рік від минулого концерту до прийдешнього.

- Рік був насиченим, справді: багато концертів, гастролі, поїздки закордон. Концерти в Америці, в Польщі, в Румунії, інших країнах.  Проте, рік був особливим  не лише завдяки концертам. Це ще й завдяки тому, що є маленька донечка. Їй півтора року зараз. Але цікаво, що вона живе у музичному колі, тому доводиться інколи брати її з собою на виступи. І треба вміти поєднувати сім’ю та музику.

- Дружина у вас теж музикант. Піаністка, якщо я не помиляюсь.

- Так. Вірно. Вона теж буде на концерті. Юлія часто виступає зі мною. І звісно, донечка буде на концерті. Щоправда, за лаштунками. І коли ми беремо малечу з собою – то їде ще і "група підтримки" з рідних, адже на час концерту потрібно комусь бути із донечкою.

- Встигаєте поєднувати активну творчість з сім'єю?

- Встигаю. У мене для цього є всі умови. Дружина мені в цьому допомагає. Вдома у мене є свій музичий куток, де я можу залишитись наодинці з музикою. Часто пишу вночі. Але загалом вистачає і на себе часу: чи зайнятись спортом, чи почитати книгу.

- Любите футбол, колись розповідали…

- Так, але зараз я більше дивлюсь його. Тому, що боюсь травмуватись. Я от кілька днів тому порізав пальця. Навіть не знаю де і коли точно. Для когось це була б незначна травма, а для скрипаля це досить суттєва травма. Бо це руки. Мені навіть пропонували застрахувати їх. Поки що я ще не зробив цього, але дійсно, мої руки – це продовження мого інструменту.

- В одному із інтерв’ю Ви сказали, що виділяєте на день по чотири години на гру на скрипці. Ще не закинули цю звичку?

- Якщо це період підготовки до концерту – то так. Це обов’язково. Щоб зберегти форму. Не завжди є час, то я і вночі можу грати. Їду на студію, або граю вдома на електроскрипці, яку чую тільки я в навушниках.

- То скрипка – це класика чи сучасність?

- Скрипка – вона завжди інша. Унікальна. Вона прекрасно звучить в класиці і в рок-музиці. Я кажу, що якби Ніколо Паганіні жив в наш час, то він точно був рок-шоу музикантом. Я маю напевно таку місію в житті: показувати, що скрипка – багатогранна та цікава. Вона прекрасно звучить і в музиці Чайковського, і в музиці Нірвани.

- Що вважаєте родзинкою своїх концертів?

- Нещодавно ми з дружиною стрили проект «Божик-дуо», поки що це інтернет-проект. На нашому Youtube-каналі кожного тижня розміщуємо відео каверів або авторської музики, яку граємо вдвох. Людям це дуже подобається, але насамперед, це нам дуже подобається. І на концертах є така частинка, де ми теж вдвох залишаємся на сцені і граємо. Спілкуємось в музиці між собою. А ще родзинка – це сама атмосфера драйву і справжньої живої музики, без синтетики, мікрофонів.

- Які вони ваші слухачі?

- Якщо брати вік – то це абсолютно різносторонні люди. В мене є і старша публіка, є і зовсім юні слухачі. Для мене самого деколи це є секретом, тому, що я в шість років не любив скрипку (посміхається прим. ред.), а зараз зустрічаю діток, які справді дуже люблять цей інструмент.  А ще для мого слухача зовсім не важливо навіть те, якою я мовою спілкуюсь. Коли я виступаю в Польщі, до прикладу – там ніхто не знає української, тому мій великий плюс – це те, що в музики немає мови. Мову моєї скрипки розуміють всі.

- Чого побажаєте тернополянам напередодні Різдвяних свят?

 - Побажаю знайти час для спокою, миру. Знайти час для своїх рідних. Щоб поспілкуватись і побути в родинному колі. Я наприклад такого часу практично не маю. Для мене різдвяно-новорічний час – це час роботи, корпоративів. Різних приватних заходів. Я навіть не пам’ятаю коли останній час святкував Новий Рік. Тому спілкування з робиною я дуже ціную. Хочу побажати успішного наступного року, щоб все вдавалось. Щоб люди заряджались один від одного доброю енергією. Час зараз непростий тому дуже важливо памятати: яку роботу ти не виконував – варто робити її добре.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olya Maksumyak

    Дуже крутий скрипаль!
  • Людмила Комендат

    1012 рік ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up