Що знають про українську кухню за кордоном, яких тенденцій не вистачає українцям, і загалом про роботу кухаря розповів відомий шеф-кухар, володар нагороди Global Chef Award 2017 за пропагування національної кухні в світі Юрій Ковриженко.
У Юрія Ковриженка безліч проектів, він працює практично по всій Україні.
- Я працюю у різних форматах: допомагаю рекомендаційно рестораторам, а також є заклади, які роблю з нуля, - каже кухар.
Також Юрій телеведучий кулінарного тревелу "Страва Честі" на СТБ. Навчався в кращих кулінарних школах Європи, у тому числі: в Ferrandi (Париж), Ecole Ritz Escoffier (Париж), Basque Culinary Center (Сан-Себастьян) і IFSE (П’ємонт, Турин).
У Тернопіль шеф-кухар завітав, щоб допомогти одному тернопільському ресторатору відкрити новий заклад та на конкурс шеф-кухарів, який буде проходити на вихідних у місті.
- Кухня цього закладу буде базуватися на реальних історичних стравах, - каже Юрій Ковриженко. - Буде цікаво та, сподіваюсь, смачно. Узагалі у Тернополя є рух робити щось прикольне та цікаве. Бо є міста, у які ти приїжджаєш, а там : піца, суші, караоке, - жартома додає кухар.
- Моє завдання, як посла української кухні в інших країнах світу, розказати про наші страви, - каже пан Ковриженко. - Приїжджаючи кудись, я обов’язково розповідаю про нашу кулінарію. Як вона формувалась, а готуємо завжди 50 % класичної кухні і 50% чогось нового, щоб показати, що ми розвиваємось. Бо вареники - це круто, але вони вже нікого не дивують, світ йде набагато далі. Але на жаль, українську кухню за кордоном майже не знають, тому ми це виправляємо. Це все відбувається під егідою посольства України
Як зазначає кухар, в Україну світові тренди приходять із дуже великим запізненням.
- Узагалі наша країна є унікальною у тому, що в нас деякі світові тренди не заходять, - каже шеф-кухар. - Наприклад, минулого року по всьому світу була популярна мексиканська кухня, а українцям вона зовсім не сподобалась. І це дуже дивно, бо весь світ сходив з розуму від мексиканських страв
Кулінар розповідає, що в українців з’явилась тенденція здорового харчування, виникає усвідомлення того, що їмо.
- Представляючи Україну, я завжди готую борщ, вмію приблизно 200 видів готувати, - каже шеф-кухар. - Мій улюблений борщ - на бульйоні з качки і з додаванням чорносливу. Ну, а з молекулярним борщем ми їдемо по всьому світу. І він викликає захоплення всюди. Він дуже подобається азіатам, бо одночасно солодкий, кислий і солоний. А борщ мого дитинства - це борщ на воді, бо в Радянському Союзі нічого не було. У кращому випадку мамі вдавалося десь знайти курку.
У нас не вистачає тенденцій харчуватись не вдома, але це пов’язано із тим, що за радянських часів культура харчування у закладах була знищена, каже гість. Плюс у нас ще не настільки є достатньо грошей у суспільстві, щоб дозволити собі постійно харчуватись десь поза межами дому.
Але кухар сподівається, що з часом українці почнуть виходити за межі оселі, аби спробувати щось нове.
- Люблю ходити на ринки і не тільки українські, - каже кухар. - Перше, що я роблю, коли приїжджаю в іншу країну - це йду на ринок, бо саме там можна зрозуміти національну ідентичність.
І щоразу на ринку кухар коштує місцевий фаст-фуд.
- Наприклад, у Сінгапурі я їв рибячі очі, у Турції ми їли смажені баранячі кишки, - розповідає чоловік. - Дуже люблю їсти щось незвичайне, але є два продукти, які я б ніколи не їв - це собаки і молочні поросятка. Собак я просто шалено люблю, а поросятка я не їв би тому, що два роки жив у Грузії, і у них є традиція на Різдво готувати молочне поросятко. І коли ти заходиш перед Різдвом на ринок місцевий, то він виглядає, як морг молоденьких рожевих поросят, які лежать із відкритими очима.
Кухарю дуже шкода тварин, бо каже, він знає як проходить процес забивання. І чоловік навіть кілька разів пробував стати вегетаріанцем, але зізнається, що готувати лише вегетеріанські страви він би не хотів.
Юрій Ковриженко - шеф-кухар, який регулярно представляє Україну на міжнародних конгресах, серед яких: Slow Food Terra Madre 2016 і 2018 у Турині, World Gourmet Summit 2017-2018-2019 у Сингапурі і Chefs World Summit 2017 і 2018 у Монте-Карло, спікер фестивалю Gastreet 2018, та на міжнародному кулінарному фестивалі Cuisine у Каїрі 2019 році.
У 2017 р. був нагороджений Global Chef Awards за внесок у розвиток гастрономії.
Запрошений викладач у національному Турецкому Baskent University на кафедрі гастрономії у Анкарі та Chefs Academy At-Sunrice у Сингапурі.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Тетяна Богуславська
тарас
Svitlana Shvayka