На 10-ий день голодування стан вчительки значно погіршився, але вона нарешті зустрілися з мером. Що далі?

На 10-ий день голодування стан вчительки значно погіршився, але вона нарешті зустрілися з мером. Що далі?
  • За десять днів голодування під стінами Кременецької міськради стан Надії Медецької погіршився. Та голодувати вона обіцяє до понеділка, 20 вересня.

  • Таке рішення вона прийняла після зустрічі з міським головою Кременця та керівником міського управління освіти.

  • До чого ж дійшли сторони, дізнавалися «20 хвилин».

Нагадаємо, Надія Медецька раніше викладала у Чугалівській гімназії та після того, як влітку влада Кременецької ОТГ реорганізувала невеликий навчальний заклад в початкову школу, вчителі та батьки вийшли на мітинги і протести. Вони не хотіли, щоб діти лишилися без сільської школи, а варіант з їх навчанням у місті не розглядали.

Чому? Дізнаєтеся в нашому тексті: На третій день її стан погіршився... Історія вчительки із Тернопільщини, яка заявила про голодування

Тоді викладачка прийняла рішення розпочати голодування.

Відео дня

На дев’ятий день голодування потрапила до лікарні

Протягом дев’яти днів вона приходила під стіни міськради Кременця та висловлювала свій протест. На дев’ятий день стан погіршився, а після спілкування сімейна лікарка викликала їй швидку. Це підтверджують у районній клінічній лікарні Кременця.

– Швидка привезла пацієнтку о 12 годині, – кажуть у приймальні. – У приймальному відділі їй прокапали глюкозу. Від госпіталізації вона відмовилася.

За словами пані Медецької, на дев’ятий день голодування стан настільки погіршився, що вона навіть втратила свідомість. 

– Стан мій був досить поганий. Мене трусило, морозило. Сімейна лікарка запитала дозволу, щоб викликати швидку, і я погодилася, – каже вона.

Сімейна лікарка вчительки Оксана Ципішева розповіла, стан здоров’я її пацієнтки неабияк стурбував.

– Спілкувалася з нею в телефонному режимі. Ті скарги на здоров’я, про які вона розповіла, викликали тривогу. Я вмовила її викликати швидку. Хоча вона боялася, що це перерве голодування, – пояснила лікарка.

Мала зустріч з міським головою

А 17 вересня вчителька нарешті мала зустріч з міським головою Кременця Андрієм Смаглюком та начальницею міського відділу освіти Наталією Щербатюк. Про результати зустрічі розповіла журналісту «20 хвилин».

Сторони домовилися, що з понеділка, 20 вересня, дітей будуть довозити шкільним автобусом в навчальний заклад у сусідньому селі Плоске. Робитимуть це в супроводі поліції, оскільки маршрут ще не розробили та не узгодили.

– Гімназія в селі Чугалі не працюватиме, принаймні, цього року, – каже пані Медецька. – Пояснюють, що це нереально, хіба піднімати це питання перед початком наступного навчального року. Але діти мусять десь вчитися.

До 17 вересня діти в селі Чугалі, які цьогоріч пішли в п’ятий-дев’ятий класи, ще жодного дня не навчалися в школі. 

Чи припинить голодування?

Щодо працівників колишньої гімназії, швидше за все, вони підуть на біржу праці.

– Розумієте, у міськраді дали пропозиції трьом вчителям щодо подальшого працевлаштування. Одній – сім годин на тиждень інформатики, ще одна вакансія – група продовженого дня, і мені пропонували десять годин на тиждень викладати у селі Кушлин, – розповідає вчителька.

Але такі пропозиції або не покривають витрат на добирання до роботи, або ж є малооплачуваними.

Також, за словами пані Надії, перший заступник міського голови та начальник відділу освіти отримали догани за те, що оптимізацію провели неналежним чином.

– Вони 20 серпня прийняли заклад як гімназію, а через десять днів повідомили, що в селі буде початкова школа. Тому це занадто, – продовжує.

Та навіть після зустрічі з мером голодування наша співрозмовниця не припинить аж до понеділка, поки погоджені вимоги не виконають.

– Я не вірю, що буде організовано так, як говорять. Тому чекатиму до понеділка. До того ж, це питання ще не узгодили з батьками, – пояснює пані Медецька. – Я знесилена, але продовжу голодувати вдома.

У понеділок діти поїдуть до школи

Міський голова Кременця Андрій Смаглюк підтвердив, що переговори з із чителькою дійсно були. Вже з понеділка діти села Чугалі разом з батьками поїдуть шкільним автобусом до навчального закладу в сусідньому селі Плоске у супроводі поліції, запевняє він.

– Ми доручили начальнику міського відділу освіти повідомити батьків, щоб спільно з ними поїхати в школу в понеділок зранку, – каже міський голова. 

Підтвердив очільник Кременця і той факт, що його перший заступник та начальник міського відділу освіти отримали догани.

– Так, за порушення виконавської дисципліни, – каже він. – Не хочу зараз це коментувати, але догани вони отримали.

На жаль, інших варіантів у нас нема

Ми поспілкувалися з мамою дитини, яка навчається в Чугалівській початковій школі. До рішення підвозити дітей у сусідній навчальний заклад вона поставилася скептично.

– Немає ще затвердженого шкільного маршруту, тому поки важко щось прокоментувати. Чесно, я хочу щоб діти навчалися у нашій школі, але в нас вже нема варіантів, – пояснила.

Також мама учениці розповіла, що взимку добирання дітей до школи будуть дуже складними, адже в снігову погоду батьки тричі подумають, перш ніж садити дитину у шкільний автобус.

До того ж, у дітей можуть виникнути проблеми з адаптацією в новій школі. Та оскільки їм потрібно навчатися, іншого вибору, аніж возити їх у Плосківську школу, нема.

Чи продовжила голодування?

Ми поспілкувалися з Надією Медецькою у вівторок, 21 вересня та запитали про її самопочуття і чи продовжила вона голодування після того, як діти поїхали до школи.

– Моє здоров'я більш-менш, – відповіла вона. – Продовжую голодувати далі. Хоча я мала перерву. коли мене прокапували глюкозою в лікарні. Щодо навчання, в понеділок діти відвідали школу, але документів з Чугалівської школи не забирають, тому що іще немає погодженого маршруту до школи в сусідньому селі.

Своє голодування жінка продовжить поки дітям не створять всі умови для доступного добирання до навчального закладу з погодженим маршрутом,  а також поки всі винні в створенні нестерпних умов для викладачів Чугалвської школи, не понесуть покарання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up