Прогулянка на вихідні - пішки навколо озера

Прогулянка на вихідні - пішки навколо озера

Журналістка «RIA плюс» вирішила дослідити маршрут навколо тернопільського Ставу і знайти його плюси та мінуси. Надихнули до цього пости кількох друзів в Фейсбуці, які уже давно бігають чи гуляють навколо Ставу.

Відкрити для себе новий маршрут для сімейної прогулянки на вихідний, пройти пішки більше 10 км, зробити класні фото навіть телефоном можна, якщо повністю обійти тернопільський Став.

- Скільки живемо в Тернополі, ми ще всього озера загалом так ніколи і не обходили, - сказав чоловік.

Недослідженою для нас залишалася ділянка від «Циганки»- через Білу- Пронятинський ліс і до Дальнього пляжу.

Відео дня

Легкий наплічник і чай в термокружки – і ми вирушаємо.

Починаємо маршрут від готелю «Тернопіль». Годинник на Катедрі б’є 10.30 –  робимо перше селфі на старті. 9-річний Дмитро не особливо в захваті від такого довгого маршруту, але ми переконуємо, що буде цікаво. Вирішуємо йти спочатку в напрямку «Циганки», щоб невідома ділянка маршруту була на початку.

Для нас, як і для багатьох, хто вирішив обійти озеро вперше, головне питання – де ж та дорога, коли впираєшся в орогожу об’єктів «Водоканалу».  

Минаємо «Циганку», піднімаємося сходами на Циганську гору, і біля гаражів запитуємо місцевих про дорогу.

- Обійдете будинок, побачите попереду мур, доходите до нього, а тоді йдете наліво, на Білу, - каже чоловік з гаража. – Там стежок багато, але всі ведуть в одному напрямку.

Далі дорога проходить біля колії. Можна споглядати індустріальний пейзаж - потяги, старі і нові графіті - трохи помісити ногами болото, і почути звуки води, яка тече через фільтри станції «Водоканалу».

Дорогою зустрічаємо таких же відпочивальників, як і ми. На запитання про те, як спуститися до Ставу, відповіді не знають, бо теж йдуть цією дорогою вперше. Отож, продовжуємо рух до Білої. 

Графіті з написом «Біжимо» - вірний знак, що йдемо в правильному напрямку. Минаємо зупинку міської маршрутки №2. Стрілка на асфальті знову підказує напрямок. І ще один орієнтир буде уже перед мостом.

Сільські краєвиди, поодинокі яблука на деревах, сонячні батареї, гавкіт собак, які почули чужих - і ми нарешті спускаємося до озера. Приємний бонус і плюс – плетений шалаш , де можна трохи відпочити, попити чаю, послухати плескіт хвиль, пофотографуватися. Далі шукаємо міст.

Частина озера, що в Білій, – непогане місце відпочинку, можна сюди приходити і влітку. Озеро в цій частині виглядає як море. Піщаний берег, нема бетонної огорожі і каміння, як біля набережної в Центрі. Видно, що заїжджають сюди і машинами, щоб рибалити. Мінус, особливо коли йдеш з дитиною, – мертві чайки на узбережжі. Їх небагато, але вони є.

Трохи поблукавши, таки знаходимо дорогу до мосту. Виявляється, колись тут навіть лежав асфальт. По обочинах видно листя суниці, ожини. Росте тут навіть обліпиха, але не зупиняємося і ягід не збираємо, бо попереду ще більше як половина шляху. Людей навколо небагато – в основному рибалки.

В Пронятинському лісі – ще золота осінь. Тут уже все частіше зустрічаємо любителів бігу. Біжать навіть з собаками.

На Дальньому пляжі не порожньо, хоч і листопад. Хтось прогулюється біля берега, хтось займається на тренажерах чи навіть шукає скарби з металошукачем.

Дорога від Дальнього пляжу до «Маяка» - гладенька, хоч яйце коти, і це плюс – йти дуже комфортно. Мінус – водії їдуть дуже швидко, постійно треба тримати дитину біля себе. Також зауважте, що коли йдете на прогулянку з дитиною, будьте готові нести її на плечах.

Дорогою від Дальнього пляжу можна побачити, де стоїть теплохід «Герой Танцоров», порахувати причали – а їх тут чимало – великих і малих, і усі різні.

Дорога від дамби до Надставної церкви – звичний маршрут. Милуємося озером, його бірюзовою гладдю. Мінус – впродовж усього шляху до парку доводиться бачити переповнені урни сміття від упаковки їжі і напоїв з міських кафе. Респект тим, хто гуляє з термокружкою, адже каву в посуд клієнта наливають в багатьох закладах.

13.30 – фініш. Ми біля верби в парку Шевченка, звідки і починали мандрівку. Усміхнені, щасливі і з відчуттям маленької перемоги, бо ми обійшли озеро: на телефоні – 10700 метрів. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Цьвєк

    Файно,чарівно,молодці.
  • тарас

    для чого мучити хлопчика, краще б посидів вдома
  • тойво

    ровером той маршрут 50 раз обкатав.
  • Амбо Курчакян

    я не поняв-напута було ходити дисіть кеме навколо ставу аби шукати мінуси? кафе ностальгія то один велиииикий плюс.а як буде мало то варенична на сагайдачного і стара піцерія. і вкінці-гідропарк.

    Наталя reply Амбо Курчакян

    Ви щось самі не зрозуміли, що написали)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up