«Наближаємо перемогу!» Як музичний дует з Гусятина збирає кошти для ЗСУ

«Наближаємо перемогу!» Як музичний дует з Гусятина збирає кошти для ЗСУ
  • Сергій Коваль та Катерина Ониськів разом співають понад 2 роки.
  • З початком російського вторгнення цей незвичайний тандем не облишив творчість і своїм талантом допомагає нашим захисникам.

Як утворився мистецький дует з Гусятина? Чи складно займатись музикою у воєнний час? Як у молоді виникла ініціатива організувати благодійний вечір у підтримку солдатів Збройних Сил та чому готувались до нього цілих пів року?

Ми поспілкувались з креативним музикантами – 23-річним Сергієм Ковалем та 16-річною Катериною Ониськів, й про все їх розпитали.

Відео дня

Розмову подаємо у форматі «запитання-відповідь».

«У католицькому костелі почув, як Катя співає…»

Розкажіть, як познайомились. Коли вирішили співати разом?

Сергій: – Ще навчаючись у Гусятинському фаховому коледжі ТНТУ, ми з друзями створили свій музичний гурт – «ZNАКИ». Згодом це все набрало серйозніші розмахи, і якось увечері, гортаючи стрічку Інстаграму, у рекомендаціях я натрапив на сторінку Каті. Подивившись її сторіс та дописи, почувши, як вона співає, я вирішив написати до неї і запросити стати «частиною» гурту. Мої спроби (а їх була не одна!), не увінчались успіхом.

Згодом одного разу я опинився на службі Божій у місцевому римсько-католицькому костелі, і сидів на задньому ряді. Там почув, як якась дівчина співає в хорі. Після того, як поцікавився нею, мені розповіли, що це та сама Катя, до якої писав у соцмережах. Я вирішив вдруге спробувати домовитись з нею. Цього разу вдалося, і невдовзі Катя прийшла на першу репетицію. Ми спробували щось пограти, поспівати разом, і вона стала учасницею «Знаків».

Потім так склалося, що наші шляхи з хлопцями з гурту тимчасово чи вже остаточно розійшлися, і ми з Катею створили новий проєкт, в якому я пишу слова і музику до пісень, а вона співає. Інколи й я стараюсь підспівувати!

Крім авторських композицій ми виконуємо ще акустичні пісні у супроводі гітари й бандури, на якій грає Катя. Також разом часто записуємо кавери на світові чи українські популярні хіти.

Чи брали участь у конкурсах? Знаю, що знімаєте власні музичні кліпи.

Катерина: – У музичних конкурсах здебільшого ми не беремо участі! Намагаємось творити власний контент! Я навчаюсь у музичній школі і до знайомства з Сергієм займалась вокалом. Частенько доводилось співати на виступах та різних концертах. Крім нашого спільного проєкту, до війни я розвивала сольну кар’єру й знімалась у музичних кліпах.    

Щодо відеороликів нашого дуету, то вони у нас професійні. На даний момент маємо 3 кліпи, відзняті до авторських пісень. Їхню зйомку нам допомогли організувати наші друзі-оператори – Богдан і Тетяна Голич, які теж з Чортківщини. Стараємось і надалі з ними підтримувати зв’язок. У планах в нас з Сергієм ще чимало музичних кліпів, але тепер їх реалізувати, на жаль, неможливо. Та ми не здаємось і працюємо далі, попри війну!

«Хочемо підтримати оборонців нашої держави!»

Коли придумали організувати благодійні вечори, адже їх буде аж два?  

Сергій: – Така ініціатива виникла ще до війни, хоча ніхто і не підозрював, що росія на нас нападе. Ми взагалі планували їхати в невеличкий «тур» Чортківським районом, але сталось те, що сталось. Оговтавшись після початку вторгнення окупантів, ми вирішили, що концертам не потрібно пропадати! Чому? Бо всю свою творчу енергію й виручені від виступу кошти можна спрямувати у правильне русло! Тому ми придумали наступний формат.

В нас є знайомі власники кафе у Гусятині, до яких ми підійшли та розповіли про свою ідею. Вони навіть не дослухали до кінця, а вже погодились! Вечір живої музики ми планували провести ще кілька днів тому, але на Тернопільщині заборонили будь-які масові заходи напередодні 9 травня. Концерт «зірвався»! Ми буквально за три години до його початку змушені були переносити дійство на наступну дату. Це трохи «б’є» по настрою, однак слід розуміти, що живемо у непростий час!

Катерина: – Дуже здивувало те, що ще за цю першу спробу провести благодійний вечір, назбиралася велика кількість охочих нас послухати і допомогти захисникам. Тому ми порадились і вирішили зробити два концерти!

Орієнтовна тривалість нашого вечора живої музики – 2-2,5 години. Потім ще будемо спілкуватись з публікою. Репетирували наш виступ ми довго, понад пів року. Це тому, що дуже трепетно підбирали репертуар, бо хотілось, аби тематика й стиль пісень були гармонійними. На вечорі співатимемо наші з Сергієм авторські пісні й кавери на всіма знані закордонні та українські хіти. Усі зібрані кошти будуть перераховані на допомогу ЗСУ.

Чи стало складніше Вам, як музикантам, творити у воєнний час?

Сергій: – Насправді змінилося все! Мені особисто стало важче писати пісні. Раніше я творив їх переважно на ліричну тематику й про кохання, а зараз це робити куди важче. Мабуть, з перших днів російського вторгнення я не до кінця усвідомлював події, які відбуваються! Їхнє розуміння приходить тепер! Проте, якою б не була ситуація і навколишні обставини, головне – не опускати руки та займатися своєю справою, не дивлячись ні на що!

Катерина: – Звичайно, у перші воєнні тижні було непросто. Але як мені здається, зараз ми зрозуміли, що музика – це наш відпочинок. Саме вона стимулює нас рухатись далі і радіти, що з Сергієм можемо у такий непростий час своїм талантом зробити людей хоч трішки щасливішими!

Крім того, ми допомагаємо українській армії! Хочемо і далі проводити подібні вечори й організовувати збір коштів для Збройних Сил! Може, це й дрібничка, однак наближаємо Україну до перемоги! Якби складно не було – слід жити й рухатись далі…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Lesia Levytska

    Дуже гарно,молодці!
  • Наталя Гупало

    Гврно гармонійно духовно чуттєво. Молодці.

keyboard_arrow_up