"Нам приємно чути: "Хлопці, ви круті!" Живі скульптури розповіли про свою роботу

"Нам приємно чути: "Хлопці, ви круті!" Живі скульптури розповіли про свою роботу
Фото: мім-театр "IF"
  • Часто на різних фестивалях, святах та й просто на вулицях можна побачити живі скульптури. З ними залюбки фотографуються перехожі, їх цікаво розглядати чи навіть торкнутися до їхніх костюмів, які, здається, так і застигли у бронзі.
  • Хто ховається під блискучою фарбою? Чи важко акторам стояти по кілька годин нерухомо? Чи довго доводиться змивати щільний грим? Про це “RIA плюс” розповіли учасники мім-театру “IF”-  Андрій Кирильчук та Артур Гулько.

Мім-театр був створений у 2009 році на базі Івано-Франківського драмтеатру. Актори гастролють різними містами України, в тому числі і в Тернополі, а також за кордоном. Зауважимо, що мім - це актор, який під час свого виступу не використовує голос.

- Розкажіть про себе. Де ви вчилися? Як ви стали мімами? Скільки часу займаєтесь цією справою?

- Ми професійно займаємось пантомімою та театральною режисурою, маємо величезний акторський досвід та безліч виступів в жанрі класичної пантоміми і у образах  living statues (живі скульптури - ред.). Ми багато подорожуємо за кордоном, проводимо майстер-класи та беремо участь у різноманітних фестивалях. Обоє маємо профільні вищі освіти, які допомагають нам розширювати горизонти майстерності та оптимістично дивитись на життя. Ми призери багатьох міжнародних фестивалів, учасники міжнародної команди Living Statues Project, де творимо та маємо спільні проекти з перформерами з Нідерландів, Португалії, Франції,  Англії та Болгарії .

Відео дня

- Чим особлива робота міма?

- Крім техніки mim-pur, акторства та режисури,  яку вивчали та продовжуємо постійно вдосконалювати, ми усвідомили просту істину: хороший мім не той, хто показує, а той, хто бачить! Так тілесна виразність надзвичайно важлива, але не менш важливий внутрішній стан: емоційна наповненість, зосередженість та здатність до імпровізації. Важливо любити те, що робиш, бо в реальності на підготовку до виступу ти затрачаєш в кільканадцять разів більше часу, ніж це бачать люди. Це самовіддана праця і до цього початківцям потрібно бути готовими. Це потрібно усвідомлювати та продовжувати любити те, чим займаєшся, бо без любові все відразу втрачає сенс.

- В яких образах працюєте?

- В нас 25 образів « живих скульптур». Більшість з них готувались для конкурсів. І тому була особливість в підготовці та виготовленні образів для участі на міжнародних фестивалях. По-перше, образ має бути унікальним, як технологічно так і за задумом. На фестиваль не привезеш щось таке, що вже є чи підглянуте на YouTube. Кожен фестиваль, який себе поважає, вимагає відео та фото представлених робіт. Щоб потрапити в конкурсну програму, ти повинен пройти етап відбору, але й цього для успіху недостатньо. Ти повинен бути конкурентоздатним до інших учасників фестивалю і  усвідомлювати, що просто здивувати костюмом глядачів не вийде, потрібна оригінальність та якісне шоу. Тільки тоді ти будеш  достойно представлений. Тому розробка та виготовлення дійства вимагає багато знань на різних стадіях виробництва, інтуїції та таланту.

- Наскільки важка робота живої скульптури?

- Звичайно, є специфіка та особливості професії. Так, це фізично складна робота. Частенько піт стікає з тебе струмками, болять м’язи від навантаження, є емоційна втома. Але все це легко компенсується вдячністю та захопленням глядачів. Нам приємно чути, коли підходять люди з вигуками: - «Хлопці, ви круті!» Це означає, що ми справляємось і ніхто не бачить, які ми від утоми та напруги  «покручені».

- У живих скульптур дуже красивий одяг. Хто його для вас створює? Скільки маєте костюмів взагалі?

- У нас 25 костюмів. Щось частково робимо самі, а також доводиться звертатися за допомогою. У нас з’являється ідея, ми собі малюємо костюм. Є таке, що ми хочемо, але не вміємо зробити, тоді йдемо до театральних кравчинь, які спеціалізуються на таких костюмах, бо звичайне ательє цього зробити не може. Це індивідуальна робота, вони нам допомагають, шиють, ми радимося.  Це пошук, буває, ми кажемо одне, вони кажуть, що так не вийде, тоді шукаємо інший варіант. Костюми покриваємо спеціальною фарбою, і вони багаторазового використання.

- У багатьох, хто бачив живі скульптури з ніг до голови покриті блискучою фарбою, виникає запитання: чи не шкідливий цей грим? Чи легко він змивається?

- Оскільки костюми у нас вже покриті фарбою, ми гримуємо лише обличчя і відкриті ділянки тіла. Усе це покриваємо спеціальним гримом, який замовляємо з-за кордону - Німеччини, Голландії, Бельгії. Гримуємо себе, щоб колір тіла співпадав з одягом. Загалом все залежить від концепції – буває, що костюм одного кольору, а обличчя іншого, тому що так задумано.

Чи не шкідливий цей грим? Ми не малюємо себе фарбою, а потім три дні ходимо та змиваємо. То зовсім не так. Це спеціальний грим, який легко знімається, нічого шкідливого в ньому немає. Ми себе добре почуваємо. Буває запитують: "Слухай, це так важко?". Звісно, є специфіка як і в кожній роботі, але те, що ми робимо, приносить нам велике задоволення.

- Ви буваєте у різних країнах? Як там підтримують мистецтво живих культур? Чого бракує в Україні?

- Нам дуже імпонує Португалія. Вона прогресивна у мистецтві живих скульптур. Вони дуже творчі.  У них це поставлено на законодавчому рівні. Тобто  там є вулиця, де працюють живі скульптури. Вони мають ліцензію від влади  на таку роботу. Це високий рівень. Випадкові люди, які не мають дозволу, а просто одягнули костюми і загримували обличчя, там працювати не можуть. Також там сприйняття живих скульптур людьми зовсім інше. У нас таке рідко бачать, ще не звикли. Буває, коли живі скульптури щось роблять на вулиці, то їх сприймають як попрошайок. Тоді як за кордоном їх вважають вуличним мистецтвом. Тут ми на вулицях не працюємо, хіба що на фестивалях, вечірках, заходах до Дня міста.  Загалом хотілося б, щоб все було врегульовано на державному рівні або хоча б на місцевому. Треба, щоб були якісь правила гри.

- Якби вам довелося змінити професію, що б ви обрали?

- Раніше я (Артур Гулько - ред.) займався танцями, навіть зараз трохи танцюю. Зайнявся б фотографією, мені це дуже подобається. А мого колегу тримає театральна сфера – режисура, акторська майстерність

- Чи часто виступаєте у Тернополі?

- Виступаємо, можливо, не так часто, як хотілось би. Тернопіль - унікальне за харизмою місто. У містян вдало поєднуються самоповага та гостинність, чудове почуття гумору, здатність веселитись та нескінченний оптимізм. Тому приїжджати до вас нам завжди приємно та комфортно. Маємо відчуття, що вже довгі роки у нас з вами взаємна любов! Тому бажаємо вам миру та процвітання, любимо ваш край та надіємось на нові зустрічі!

До слова,  3 травня в Івано-Франківську з нагоди святкування Дня міста відбувся І Міжнародний фестиваль живої скульптури. Учасниками та координаторами фестивалю були Артур Гулько та Андрій Кирильчук. Загалом на фестиваль приїхали більше 30 учасників з різних міст України та закордону. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • (((

    оце роботяги!!!!! Коли ж ті лєнтяї зникнуть?!  Всі би блядь співали,танцювали і ніхрена не робили. Дикунство)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up