Партнер рубрики Події

«Намовляв, щоб мене побили»: тернополянка скаржиться на сторожа школи. Розбираємося в ситуації

«Намовляв, щоб мене побили»: тернополянка скаржиться на сторожа школи. Розбираємося в ситуації
  • У редакцію «20 хвилин» звернулася тернополянка Лідія та розповіла, що вже кілька років змушена чути та спостерігати, як молодь вечорами та вночі розпиває алкоголь на території школи №18. А неодноразово, каже, бачить п’яним і самого сторожа цього навчального заклад 
  • Ми звернулися за коментарями до сторожа та директора школи? Чому розвели такий бардак?

Пані Лідія пояснила, що живе в будинку неподалік школи №18, часто прогулюється тут зі своєю дитиною. Та вечірні прогулянки стають просто небезпечними через постійні шумні посиденьки молоді, де часто розпивають алкоголь.

Сторож сказав: «Шумна компанія мені не заважає»

Попри те, що в школі працює два сторожа, один з них, на її думку, не лишень не виконує своєї роботи, але іноді і сам не проти хильнути на робочому місці, пояснила жінка.

– Одного разу я викликала поліцію, коли побачила п’яного сторожа. Так він намовляв п’яних людей, щоб ті йшли мене бити, бо заважаю їм розпивати алкоголь, – каже тернополянка, – Просила в поліції зафіксувати, що сторож на робочому місці п’яний. Ті пояснили, що не можуть цього зробити без директора. Де я о третій ночі їм могла знайти директора?

Відео дня

За словами пані Лідії, звернення до директора школи також не допомагають, бо той запевняє, що його сторожі на робочому місці не вживають алкоголь.

– Крім того, після звернення в поліцію сторож почав вмикати гучну музику вночі, а мені особисто говорив: «Тут громадське прохідне місце. Бо так наш мер вказав», – продовжує тернополянка.

Читачка надала відео розмови зі сторожем. На записі видно, що вона просить вжити дій щодо шумних компаній, які відпочивають в нічний час на території школи, на що той відповів: «Вони мені не заважають».

Звернення до начальниці управління освіти та науки міськради Ольги Похиляк також не допомогли, запевняє співрозмовниця. Нижче ви можете переглянути лист-відповідь.

Директор все спростовує

Ми поспілкувалися з директором школи №18 Русланом Заброцьким. Він пояснив, що його сторож взагалі не вживає алкоголю, адже належить до релігійної громади, у якій це заборонено робити.

– Цій тернополянці просто немає чим зайнятися, а її інформація не відповідає дійсності, – каже пан Заброцький.

Також директор пояснив, що шумні компанії біля школи – це діти, які грають на стадіоні. Тому мешканцям сусідніх будинків чутно шум. Але після 21.00 на території спортивного майданчика нікого немає.

А як щодо галасу в нічний час?

– Якщо там щось і є, ми маємо тривожну кнопку, та у випадку необхідності застосовуємо її. У такому випадку приїжджає поліція, – каже він. – Ми хотіли б поставити паркан навколо території школи, але, на жаль, на це потрібні суттєві кошти, яких ми не маємо…

На запитання, чи повинен сторож охороняти будівлю школи, чи всю територію навчального закладу, директор відповів, що в його обов'язки входить охорона школи та її території. 

– Хоча в нас були випадки, коли сторож виходив зробити зауваження шумній компанії у вечірній час, а ті у відповідь розбивали вікна школи, а одного разу жбурнули в сторожа камнем, добре, що сторож увернувся, – пояснив пан Заброцький.

Директор також розповів. що скарги на сторожа надходять до нього тільки від пані Лідії.

Хіба я маю ловити дітей за руку?

Також наш журналіст поспілкувався зі сторожем цієї школи, коли той був на роботі. Звати його Іваном (прізвище не вказуємо – прим. ред.). Розмова пройшла прямо на робочому місці, однак коли журналіст йшов до сторожа, до помітив компанію молодиз людей на території школи, вони досить шумно про щось спілкувалися та курили. На той момент на годиннику була 19.00.

Чоловік пояснив, що всі слова пані Лідії – наклеп. Чому вона продовжує це робити, пан Іван не знає, але свою роботу старається виконувати відповідально, і на робочому місці, запевняє, алкоголю не вживає.

– До кого вона тільки не зверталася. Але навіщо? – каже сторож. – Я виконую свої обов’язки справно. Скаржиться вона на те, що територія школи незагороджена, і ввечері на ній відпочиває молодь. Хіба я з цим можу щось вдіяти? На паркан треба кошти, а розігнати молодь не можу, бо в школі чергую у зміну один. Коли вийду із закладу, хтось може проникнути сюди, побити вікна. А потім відповідатиму я.

Ми пояснили, що пані Лідія має відео, де видно розкидані пляшки з-під алкоголю та пачки з-під сигарет, і це все на території школи.

– А діти не курять? Хіба я маю ходити за ними та ловити за руку? Моя справа – стежити за тим, щоб в школі нічого не сталося, щоб не загорілася проводка, ніхто звідси нічого не вкрав, щоб усе було добре з опаленням. Пані Лідія хоче, щоб я кожного разу викликав поліцію. А воно мені потрібно? Зараз вижену раз, другий, а вони мені вікна розіб’ють.

Щодо звинувачень у п’янстві на робочому місці, чоловік стверджує, що вони безпідставні.

– На це в мене є начальство. Хіба в неї працюю? – каже пан Іван. – Я не п’ю. Сторонні також сюди не заходять, як вона розповідає. Сюди може зайти тільки мій брат, хіба він прийде мене вбивати?

Чи відповідає сторож за всю територію школи?

Ми звернулися до начальниці управління освіти та науки Тернопільської міськради Ольги Похиляк та розповіли про спірну ситуацію між тернополянкою та сторожем школи №18. 

– З приводу цього раджу поспілкуватися з директором школи, адже він несе відповідальність за набір персоналу, – пояснила вона. – Він в праві приймати відповідні рішення, якщо є скарги на працівників. 

На запитання, чи повинні сторожі охороняти всю територію школи, або ж тільки будівлю, Ольга Похиляк відповіла, що на її думку, охороняти вони мають всю територію навчального закладу.

Як боротися з шумними компаніями під вашими вікнами

Коментує юрист Ростислав Небельський:

– Щодо шумних компаній і розпивання алкоголю, це можуть бути і учні школи. У такому випадку, нехай у школі серйозніше ставляться до навчання дітей та їх виховання.

Якщо ж ви побачили факти протиправної поведінки серед молоді, варто звертатися у поліцію та вказати, що є розпивання алкоголю в громадських місцях та дрібне хуліганство.

Зазвичай правоохоронці на перший раз проводять бесіду з порушниками, а на другий складають протокол. Які важелі впливу можуть спрацювати? У наш час – це соцмережі. Ви можете відмітити сторінку поліції та написати про факт дрібного хуліганства тощо.

Обов’язки сторожа прописані у трудовому договорі, у тому числі і територія, за якою він мав би здійснювати контроль. Притягнути його до відповідальності в такому випадку дуже важко, майже неможливо.

Якщо ж дійсно помітили за розпиванням алкоголю на робочому місці, варто звертатися до поліції.

А на чиєму боці ви у цій ситуації? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Любов Пігій

    Молодь знайде місце де пити, а сторож доросла людина .
  • Василь Вовк

    Може пані Лідії варто найти чоловіка і перестати ходи біля школи в 3 годині ночі . зрозуміло що жінці нема чим зайнятись от і дістає всіх навколо
  • Bouanga Ivanka

    Це точно їй все мішає,Вона сама ходить там як сторож.
  • Зоряна Володимирівна

    Цій пані ВСЕ мішає((( 😱😱😱

    도쿄사 reply Зоряна Володимирівна

    Капiтан Масло, проведе рослiдування))) хахха

keyboard_arrow_up