“Наша музика - це постійний експеримент”. Інтерв’ю з тернопільським гуртом ZSUF

“Наша музика - це постійний експеримент”. Інтерв’ю з тернопільським гуртом ZSUF

Ветерани тернопільської експериментальної електроніки, гурт ZSUF, розповіли журналістці «20 хвилин» про свій творчий шлях.

Один з найстаріших гуртів Тернополя, ZSUF, цьогоріч відсвяткує вісімнадцять років на сцені. Гурт заснований навесні 2001 року у Тернополі.

  -  У далекому 2001 році на противагу рок-клубу була створена арт-формація “Відірвані від опалення”. Одними з учасників якої були Сергій Василишин та Олександр Ротман, і пізніше вони, власне, й створили гурт ZSUF. Спочатку їх було двоє, а потім через деякий час до них долучились решта учасників, - пояснює незмінний лідер гурту Сергій Василишин.

Сьогодні ZSUF — це Сергій Василишин - вокал, лірика, семпли, концепт-арт; Володимир Сонічєв - бас, синтезатори; Богдан Супрунюк - цимбали, діджеріду, дримба та Андрій Меренко - нойз, семпли, синтезатори.

Відео дня

 - Насправді у нас немає конкретного поділу, - зазначають музиканти. - Якщо на початку нашого творчого шляху кожен відповідав за певну функцію, то зараз ми більш багатогранні. Бо пройшло стільки часу, що ми стали “мультиінструменталістами”.

“Мріяли стати музикантами із самого дитинства”

Кожен з них мріяв стати музикантом з самого дитинства, але всі вони розуміють, що лише одною музикою заробити на життя, зберігаючи при цьому абсолютну свободу творчості - неможливо.

 - Я хотів з 18 років заснувати гурт, але не було однодумців, - каже фронтмен гурту Сергій Василишин. - На щастя, з часом мені вдалось знайти близьких за духом людей та я почав займатись тим, чим справді завжди хотів.

Поза сценою Сергій Василишин – художник та вчитель. Володимир Сонічєв, бас гітарист гурту, працює інженером- інсталятором. Андрій Меренко працює дизайнером, а  Богдан Супрунюк  за фахом – програміст.

Кожен з них має безліч буденних турбот, але коли вони збираються разом, то жодні справи не мають значення.

 - Інколи ми пишемо на злобу дня, - розповідає Андрій Меренко. - Наприклад, на репетиції починаємо сперечатись між собою, і якась фраза виходить, потім ми пробуємо імпровізувати та з неї розкручуємо цілу пісню.

Музиканти розповідають, що їхні пісні завжди пишуться спонтанно. Бувало й таке, що навіть під час виступу забували текст, то на ходу придумували інший.

 - Музика - це наше кохання, - кажуть музиканти. - Кожен вкладає частинку себе, попри буденні справи, ми поринаємо з головою у творчість. У кожного з нас є сім’я, але  ZSUF - це особливий стан.

“Наша музика - це постійний експеримент”

У гурту немає конкретного стилю, вони пишуть те, що відчувають тут і зараз.

 - Ранні зародки нашої творчості - це був нойз, тяжка електроніка, авангард - розповідають музиканти - А потім за рахунок того, що все навколо змінюється, відповідно, і наш стиль трансформується.

Чоловіки працюють за відчуттями. Розповідають, що кожен альбом та пісня - особлива. Учасники гурту кажуть, що вони створюють музику в першу чергу для себе, і отримують від цього величезне задоволення.

 - Будь-яка репетиція чи концерт приносить масу задоволення. Нас більше цікавить процес, а не результат, - розповідає бас-гітарист гурту. -У нас бувало й таке, що ми давали концерти у напівпорожньому залі. Наприклад, ми виступали у барі в Одесі, де на концерті був присутній лише власник, бармен та офіціанти. А були й виступи з кардинально протилежною ситуацією.

Розповідають, що розпочинався їх творчих шлях з репетицій на квартирах.

 - У нас було безліч студій, ми завжди шукаємо безкоштовне гніздечко, - кажуть учасники групи. Перші репетиції у нас проходили у квартирі та на вокзалі, продовжують музиканти. - На Залізничному вокзалі у нас була така невелика кімнатка, де колись мали облаштувати радіо. А ми домовились та проводили там репетиції. Там було досить психоделічно, бо ми пишемо пісні, а поруч проїжджають поїзда. Взагалі у нас все просто, ми брали з собою колонки, і де мали можливість там і грали. Постійної бази у нас і досі немає, та й ми не бачимо у цьому потреби.

 Головною родзинкою гурту, за словами фанатів, є їхній імідж та перфоменси на сцені.

 - Імідж гурту у серці кожного, але чим далі ми розвивались, тим більше він структурувався та змінювався разом з нами, - каже Володимир Сонічєв. - Ніхто ніколи не знає, чого чекати від наших виступів - ось це стала частинка іміджу, а все інше змінювалось. Якщо хочеш отримати шок, то сходи на концерт ZSUF, - кажуть наші фанати.

Музиканти кажуть, що їхня музика для усіх вікових категорій, але орієнтуються вони на людей, які здатні до критичного мислення і хочуть думати.

За весь свій творчий шлях гурт записав таку кількість альбомів, що й до ладу підрахувати важко, кажуть музиканти.

 - Коли гурт лише починав формуватись як такий, то у нас була величезна продуктивність певний період, і за декілька років ми записали купу альбомів на касетах, проте деякі з них ще досі нерозшифровані, - пояснюють учасники гурту.

Якщо ж все таки постаратись порахувати, то у гурта є 12 дисків, а останні два альбоми викладені лише в Інтернеті, зовсім не записані на матеріальних носіях.

 - Наприклад, до кожної пісні у своєму останньому альбомі ми записали кліп, і справді пишаємось своєю роботою, - продовжують музиканти. - Дехто навіть звільнився з роботи, аби доробити цей альбом.

Зараз у гурту творча перерва, після випуску останнього альбому. Кажуть, що для них музика - не професія.

 - Професія - це завжди гроші, а ми дивимось за тим, що нам подобається робити, - кажуть музиканти. - Тому зараз у нас творчий перепочинок, але ми обов’язково повернемось на сцену, щоб дивувати своїх слухачів.

Тернопільська публіка сприймає гостинно

Музиканти кажуть, що люблять тернопільську рідну публіку.

 - У нас є достатньо фанатів, дехто з них з самого початку творчого шляху з нами, - продовжують музиканти. - Хоч нам дуже подобається тернопільська публіка, але вона є досить таки балуваною. Тернополян справді важко чимось здивувати.

Учасники гурту кажуть, що найважче здивувати львівську публіку, хоч тернопільська недалеко відійшла.

 - Ми дуже незвичні для глядача, які бачать нас вперше, - каже фронтмен гурту. - Бо ми робимо не лише музику, а й перфоменс. Тому, якщо тернопільська публіка до нас вже звикла, то коли ми приїжджаємо у місто в якому не були, то не всі нас сприймають.

Також музиканти згадують за виступи на “Файному місті”, кажуть, їм подобається організація нашого місцевого фестивалю.

 - Цьогоріч ми вже не виступали на “Файному місті”, але згадуючи минулорічні виступи відразу з’являється посмішка на обличчі, - кажуть чоловіки. - Взагалі, фестивалі займають велику частину нашої творчості. Ми учасники безлічі фестивалів. Особливо нам запам’ятався JPEG фестиваль японської культури у Одесі. Бо нам було цікаво подивитись на їхню культуру та особливості поведінки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Василишин

    Крута групппа!
  • Герасимчук Ростислав

    Вася пункер, привіт від Дена.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up