«Немає часу робити меблі, бо шиємо бронежилети!» Як підприємство з Хоросткова допомагає ЗСУ

«Немає часу робити меблі, бо шиємо бронежилети!» Як підприємство з Хоросткова допомагає ЗСУ
  • Повномасштабна війна, розпочата росією 24 лютого, особливо вплинула на роботу приватних підприємств, яким довелось або припиняти свою діяльність через численні труднощі, або перекваліфіковуватись.
  • Другий варіант обрав дружний колектив «ЛіяМеблі Хоростків». Вони з перших днів вторгнення шиють і передають сертифіковані бронежилети для українських військових.  

До війни працівники підприємства виготовляли корпусні меблі під замовлення, а також займалися ремонтом м’яких меблів. Тепер тут створюють якісне й надійне військове обмундирування – бронежилети з пластинами та розвантажувальні жилети з плитоносками.

Як вдалось за лічені дні організувати цю справу фактично «з нуля»? Скільки часу йде на пошиття одного бронежилета? Яку кількість обмундирування вже зробили для наших захисників? Про все це нам розповів власник фірми «ЛіяМеблі Хоростків» Сергій Миколайович Корняк.  

Відео дня

Власноруч знайшли необхідні матеріали й обладнання

Пан Сергій ділиться, що до вторгнення окупантів його підприємство мало добре налагоджене виробництво, тут працювали кваліфіковані швея і кравчиня. Меблі, які виготовляли, були популярними не лише у містечку Хоростків, а й по всій Тернопільщині. Однак, війна внесла в роботу «ЛіяМеблі» свої корективи й змусила пристосовуватись до нових умов…

– Оговтавшись, через 2-3 дні ми вирішили для наших хлопців робити бронежилети, адже на них дійсно великий попит! Звісно, важко було розпочати, бо ніхто раніше цим не займався і не мав необхідних знань. Самі придумали, як виглядатиме перша «розгрузка» (усміхається – прим.). Далі знайшли зразок бронежилета, частково взяли його за основу, частково удосконалили цю ідею й за таким взірцем працюємо вже третій місяць, – про свою ініціативу говорить Сергій Корняк.

Чоловік сам займався пошуками хорошої тканини для бронежилетів, міцних ниток, липучок, решти необхідних комплектуючих. Щодо закупівлі матеріалів, то «ЛіяМеблі» підтримує Хоростківська міська рада на чолі з головою Степаном Гладуном, який активно долучається до спільної справи.

– Ми мали декілька швейних машинок, але не встигали виконувати замовлення вчасно. Виходило так, що з 5-6 наших військових бронежилет отримував тільки один. Тому я оперативно знайшов додаткове обладнання, взяв на роботу ще швей і ми почали виготовляти більше, – каже власник.

По максимуму забезпечують бійців своєї ОТГ

За словами пана Сергія, зараз над пошиттям захисного обмундирування для наших військових всього трудиться четверо майстринь з «золотими» руками: кравчиня Галина Маркевич, старша швея Марія Солтис, досвідчені швачки Марія Попелюх та Валентина Якушева.

– Спочатку один бронежилет шили три-чотири дні, бо ще не наловчились. Перші кілька штук робили суто прості плитоноски, без «розгрузки». Опісля розробили сучасний дизайн і стали виготовляти розвантажувальні жилети з плитоносками. Зараз кожна зі швей робить по бронежилету за день! Процес став значно швидшим! – розповідає директор Сергій Корняк.

На даний момент колектив «ЛіяМеблі» передав захисникам близько 50 бронежилетів. В основному, їх отримали військові з Хоростківської ОТГ.

– Звісно, якщо до нас звертаються з інших міст Тернопільщини, бо якийсь боєць на передовій немає обмундирування – ми допомагаємо без вагань! Але в першу чергу стараємось по максимуму шити «броніки» для хлопців з рідної громади, – пояснює нам пан Сергій.

Він говорить, що пластини для плитоносок підприємство закупляло в Іспанії, а обклеювали їх антирикошетом в Англії. Крім того, власноруч виготовлені бронежилети Сергій Корняк возив «прострілювати» до Тернополя, тому вони є цілком надійними й сертифікованими.

– Ми дізналися, що є потреба на сумки-мішки для захисників, в яких вони можуть носити свої речі. Коштують такі сумки дорого, тому віднедавна на базі «ЛіяМеблі» шиємо і їх, аби забезпечити українських солдатів, – ділиться директор.

До слова, налагодивши створення бронежилетів, Сергій Корняк з товаришами створили ще й потужну волонтерську організацію «Сильний Хоростків». Вони збирають гуманітарну допомогу для людей з різних міст України, які найбільше постраждали від рук ворога: Бучі, Гостомеля, Ірпеня.

– Завантажуємо автівки всім необхідним – продуктами харчування, одягом, засобами гігієни тощо, й самі веземо все це у населені пункти. Щодо створення меблів, то зараз замовлень майже немає, і ми цю діяльність призупинили. Та й немає часу меблі робити, бо шиємо бронежилети! Це важливіше! Все буде Україна! – усміхається Сергій Корняк.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Іван Машута

    Молодці! разом до перемоги!
  • Наталя Шмир

    Ви мололці .Хай Бог помагає.Слава Україні.
  • Читач17

    Які ви молодці! Бог вам в поміч🙏❤️🇺🇦

keyboard_arrow_up