Обожнюю жити фарбами: український фотограф з Праги привіз незвичну виставку (ФОТО)

Обожнюю жити фарбами: український фотограф з Праги привіз незвичну виставку (ФОТО)
  • Він народився в Україні. Ростислав Прокоп’як – психолог, громадський активіст і людина, яка допомагає алко- та наркозалежним повернутися до нормального життя. 

  • Він обожнює Україну, хоч вже понад 30 років живе в Чехії. І саме з цієї країни на один день у Тернопіль привіз свої фотороботи на власну виставку «Тиха Прага».

  • Чим унікальні його картини? Де на них можна подивитися і як придбати? Фотограф розповів журналісту «20 хвилин».

Ростислав Прокоп’як народився на Волині, але з 1991 року проживає в Чехії. Він працює психологом і захоплюється фотографуванням. Особливо йому подобається фотографувати місто в його деталях, а деякі світлини доповнювати.

Він єдиний українець в Книзі рекордів Чехії. Їх у нього аж чотири, пов’язані з його професійною діяльністю. 

– Один з рекордів - за найбільшу кількість алко та наркозалежних людей, яким я допоміг повернутися до нормального життя, – каже Ростислав Прокоп’як.

Відео дня

Його виставка «Тиха Прага» показує столицю Чехії з незвичних ракурсів.

– Впродовж двох років пандемії я фотографував це місто, малолюдне та мальовниче, саме тому і назва виставки відповідна, – каже фотограф. –  Проєкт «Тиха Прага» має на меті не тільки показати людям світлини цього міста, але й допомогти. Кожну світлину можна придбати, вартує вона від 200 гривень, а за виручені гроші ми купимо ліки для військовослужбовців у військовому госпіталі в Києві.

Виставка відбувалася в Тернополі тільки один день – 27 січня за адресою вулиця Руська, 52 (третій поверх).

Окрім Файного міста, фотограф успішно презентував свої світлини у Києві та Львові.

– Коли вперше показував фотовиставку, то просто хотів перенести свої спогади і побачене на світлини, – продовжує митець, – Але швидко зрозумів, що багато українців, з різних причин, бували у Празі і бачили це місто, тому їм цікаво побачити ті місця, де вони гуляли, де вони були.

Особливу увагу фотограф звертає на… калюжі. 

– Це може дивно звучати, але я захворів на калюжі. Дуже сильно люблю дощ і після нього гуляти вулицями. Коли бачу калюжу і відображення у ній, одразу хочеться зробити світлину, – пояснює фотограф. – Вони ж неповторні, ці калюжі. Я називаю це пам’ятю води.

А ще Ростислав Прокоп’як любить фотографувати птахів на фоні неба чи будівель, вулиць та природи. На його світлинах їх завжди помічаєш в другу чергу. 

– Я роблю так, щоб їх рух став «вічним», аби він завмер. Того птаха може давно вже немає, але він тут, на світлині, вічний, – додає чоловік.

На деяких своїх світлинах за допомогою олівців чоловік домальовує образи, що підказує його уява.

– Кожен фотограф – митець, – впевнено говорить Ростислав Прокоп’як. – Можливо, деякі фотографи мене за це засудять, але я так бачу і своє бачення хочу донести людям.

Ще одна особливість світлин українця – ви не знайдете жодної чорно-білої. Навіть в тьмяному світлі осінніх чи дощових вулиць є світлі кольори, вкраплення чогось яскравого.

Чоловік пояснює це тим, що просто не любить чорно-білі фотографії. Він обожнює жити кольорами.

Та улюбленою світлиною виставки він називає ту, що зображена на плакаті.

– Це Свята Тереза. Її скульптура є в одному з костелів Праги. Історія самої Терези, її відданість Богу вражає і надихає, надає енергії, навіть через фото.

Також Ростислав Прокоп’як мав можливість прогулятися вулицями Тернополя. Каже, щонайменше одна спільна риса між Прагою і Тернополем є – це люди. 

– Оте світло в людях на вулицях, воно подібне до того, що й у жителів Праги, – підсумував чоловік.

Фотограф впевнений, що завітав у Тернопіль не востаннє, та коли буде наступна виставка, обов’язково повідомить жителів Файного.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Lyuba Shepitko

    Цікавий матеріал про цікаву людину..
  • Pavl Rebrov

    обожнює але живе десь там))) Сміх крізь сльози....

keyboard_arrow_up