Оселилась на Шумщині: історія дівчини, яка три тижні прожила у воєнному Києві

Оселилась на Шумщині: історія дівчини, яка три тижні прожила у воєнному Києві
  • Ранок 24 лютого кожен в Україні запам’ятав назавжди. Плани, мрії, сподівання зійшли нанівець, коли росія злочинно напала на Україну. Головним стало врятуватись самому та врятувати життя рідних.
  • З Києва, атакованого ворогом, змушена була їхати й Ілона Розновська.

Дівчині 22 роки і вона мріяла стати буктьюбером – розповідати про літературу для широкої аудиторії, виділяти «плюси» та «мінуси» художніх творів, заохочувати людей до читання.

Тепер Ілона Розновська ділиться із нашою журналісткою не враженнями від книг, а розповідає про те, як вперше почула вибухи недалеко від власної оселі і про родину, що, на жаль, залишилась на Полтавщині, звідки родом героїня цього матеріалу.

Ілона запевняє, що усі проблеми довоєнного часу – абсолютно ніщо у порівнянні з тим, що коїться зараз. Понад усе дівчина хоче якнайшвидшої перемоги України, а ще повернутися до столиці і міцно обійняти маму вдома…

Відео дня

Як опинилась у маленькому селі Тилявка – батьківщині Уласа Самчука? Чи складною була дорога туди? Про враження від Шумщини, театр та інші її захоплення розмовляємо з Ілоною Розновською – переселенкою з Києва.

Фото Ілони Розновської

Бесіду подаємо у форматі «запитання-відповідь».

Війну зустріла з ручкою у руках та зошитом…

Розкажи більше про себе.

– Я живу у столиці вже п’ятий рік, хоча народилася у Лазірках, що у Полтавській області. Навчалася в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка на «літературній творчості» на літературознавицю. Ще за безтурботних часів – це я про свої 18-ть – працювала у книгарні «Є» на Хрещатику. Щоправда, недовго, бо треба було закривати сесію в університеті. А стати буктьюбером я так і не встигла. Попрощатися з депресією, на жаль, теж. Все через вторгнення російських окупантів! Взагалі, життя поділилось на «до» і «після». Тепер тільки так…

Пригадай 24 лютого, коли ти усвідомила, що почалась війна? Як це було?

– Тієї ночі мені не спалось – вигадувала сюжет для одного проєкту, аби спершу побачити, як усе працюватиме цілісно. Варто ще уточнити, що пишу вірші та прозу. Війну символічно зустріла з ручкою в руках та зошитом відповідно. Тієї миті вже не хотіла писати далі. У свідомості закарбувався тільки звук першого вибуху… На нас напала росія!

Кадр з перших воєнних днів

Люди, яких я помітила у вікні, вже не йшли на роботу, а тікали у різні боки, рятуючись. А потім я відчула страх і прошепотіла сама до себе: «Я не повинна боятися!». Ось так до мене прийшла «ваєнная аперация» і «дєнацифікация».

Скільки часу ти провела у сховищі? Що там відбувалось?

– Ми з чоловіком заховались у метро на станції «Героїв Дніпра». Там провели дві доби. Атмосфера була неймовірно напруженою, люди реально тижнями там жили! Просто у метро! Багато хто навіть не ходили до своїх квартир, аби помитись. Можете собі уявити, що це було!

У мене досі перед очима величезні черги до туалету, і те, як люди використовували один туалет, щоб на майбутнє мати можливість сходити до іншого. Адже якщо б ходили одразу у всі туалети (до речі, призначені для службового персоналу метрополітену) – все б забилося і була б катастрофа!

У сховищі перебували і кияни з дітьми, і люди похилого віку, й ті, що своїх домашніх улюбленців не могли залишити і брали з собою, так само як і ми в переносці носили свою кішку. Вона дуже стресово все це пережила…

Після ентузіазму моєї мами хочеться плакати менше…

Коли прийняла рішення рятуватись і їхати сюди, на захід України?

У третій тиждень війни ми поїхали. Насправді, я нікуди з Києва не хотіла вирушати, хоча білети і «тривожна» валізка, що збиралась у перші дні вторгнення, коли не знали, що нас чекатиме далі, були готові.

Мене до свідомого рішення підштовхнув вибух на вулиці Богатирська. Це недалеко від Оболонського проспекту, де я жила з чоловіком. Тоді ми вперше побачили спалах, що засліпив крізь вікна. Опісля я вже не вагалася! Ми з болем віддали на невизначений термін кішку, взяли усе необхідне і відправилися у «подорож» на Тернопільщину. Речі спакували по мінімуму.

Фото Ілони, коли їхали зі столиці

Розкажи про те, як добирались сюди. Як їхалось?

– Направду, важко. Першочергово, у моральному плані. На вінницькому вокзалі у мене сталась панічна атака. Добре, що під рукою опинилась пляшка води, інакше взагалі було би сутужно. Якщо не зраджує пам'ять, ми добрались до Тернополя за 6 годин, дякуючи залізниці та водію «бла-бла-кару». Тут нас зустрів мій друг і колега з книгарні – Ігор. Трохи згодом, ми опинитися у Тилявці. Туди автомобілем їхали десь годинку.

Ви самі опинились на Шумщині чи з родиною?

– Нас їхало тільки двоє – подружжя. Моя перша (як я іноді говорю) родина залишилась на Полтавщині: мама, бабуся і брат з інвалідністю. Геть усі, кого я можу назвати близькими, проживають війну гіпер складно. Як каже моя мама: «Нам би городи посадити й спокійно жити собі далі, а не усе це!» Водночас, вона не втрачає ентузіазму, розповідаючи мені про крокуси та розсаду. Після такої її впевненості плакати хочеться менше…

Моя родина: рідна тітка, племінники, двоюрідні брати-сестри, переживають ще й восьмирічне пекло ОРДЛО. Вони і зараз там… Нікому не легко.

Поки я на Шумщині, мій чоловік поїхав до Львова. Тамтешній волонтерський центр потребував перекладача з польської мови, і він погодився допомогти.

Скучила за домом в усіх сенсах…

Ти – літературознавиця. Що це за спеціальність?

– Літературознавство – це завжди про мистецтво слова та вміння бачити його суть. Секрет у тому, що це не лише про книги. Особисто для мене, літературознавець – людина, яка допомагає у будівництві мосту між автором та читачем, між рецензією та цікавістю, між науковою думкою та мистецькою. Вона формує індивідуальні смаки та способи мислення. Мистецтво слова – це глибше, ніж ми собі думаємо.

Фото Ілони Розновської

Чим захоплюєшся? Чи навчилась новому під час перебування у Тилявці?

– Одне із моїх захоплень, відкритих у часи спокою – це театр. Багато моїх друзів та знайомих є акторами різних театрів та кіно. Вони почали запрошувати мене на вистави та фільми, де грали. Так зародилась моя здатність писати відгуки на драми та пробуватись як сценаристка.

Фото Ілони Розновської із київського театру "Верітас"

У вільний час зараз я почала більше цікавитись фотографією. Особливо, світлинами, зробленими на «полароїд». Роблю знімки на пам’ять для себе та інших. Наприклад, не так давно я сфотографувала якогось хлопця з Тилявки на мотоциклі. Таких щасливих і здивованих очей ще ніколи не бачила! І, напевно, ніколи не забуду… Промені світла рятують у темні дні.

Фото з відвідин театру

Як тобі Шумщина?

– Це прекрасний край, і я насправді так думаю. Тут живуть відкриті і темпераментні люди, є прекрасний архітектурний спадок, адже вже встигла відвідати місто Кременець. Від соснових лісів, якими оточена Тилявка, перехоплює подих, там хочеться гуляти навіть у холод та коли дощить.

Світлина Ілони, зроблена у Тилявці

Вже познайомилась із багатьма юнаками та дівчатами – сільською молоддю, яка вміє запитувати і слухати. Та і я не пасу задніх: навчилася готувати каву у фільтрі та вже вчуся відмінного тернопільського акценту! За мирних часів я планувала більше подорожувати Україною. Шкода, що мрії здійснюються за таких обставин…

І на завершення – що можеш сказати для наших читачів?

– Доброго вечора, я з України! І дуже сильно скучила за домом, в усіх сенсах… Я впевнена, що скоро повернусь до Києва, а ще міцно-міцно обійму маму вдома. І жоден «русский воєнний карабль» не піде нікуди, окрім відомого курсу! Маю фразу, яка може стати чудовим фіналом інтерв’ю: «З нас вийде гарна зістарена молодь, не відживша своє і проживша війну!»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ліда Плющ

    Ким, ким стати? Буктьюбером🤦🤦🤦. Пишіть УКРАЇНСЬКОЮ, НЕДОАМЕРИКАНЦІ!))

    Галина Заболотна reply Ліда Плющ

    Руслана Чубко лідія плющ з Росії. Думайте, кого підтримуєте

    Галина Заболотна reply Ліда Плющ

    Лидия Плющ , якщо ви чогось не знаєте, не значить, що слово погане. Просто його треба вивчити. Не ганьбіться.

    Руслана Чубко reply Ліда Плющ

    Лидия Плющ ви праві ,все застосовуємо тільки не своє

keyboard_arrow_up