Перед роботою прибираю вдома і молюся: жінка з Теребовлянщини понад 20 років пече весільні короваї

- Це не просто хліб. Це хліб, в якого є душа. Так про весільний коровай каже Лілія Сагановська із села Застіноче, що на Теребовлянщині.
- Вже два десятки років жінка створює символ українського весілля і в кожну з робіт вкладає шматочок своєї душі. Про традиції короваїв, смаки та прикраси з пекаркою говорила наша журналістка.
Пані Ліля розповідає, що колись короваї випікала ще її мама, сама ж вона розпочинала з випічки весільних тортів.
- Я короваї почала пекти, бо люди змусили, - посміхається Лілія Сагановська. - Я пекла торти на весілля, а тут приїхали старости і кажуть: "печеш солодке - то треба ще коровай". Моя мама пекла колись такі, простіші, короваї. Одноповерхові. Вона почала, бо дуже багато разів тато мій був за старосту. А за традицією, саме староста несе на весілля коровай, От вона замовляла-замовляла, а потім не було де - і почала пекти сама. Коли посинала я - мама підказувала, помагала мені. Я попробувала - мені сподобалось, тож почала розвивати і техніку випікання, і прикраси.
Друже! Ви читаєте преміум-статтю на сайті "20хвилин". Це екслюзивна
стаття нашого журналіста, якої немає в жодному іншому виданні. Ми
витратили багато часу та зусиль для її написання.
Ми віримо в те, що
незалежна журналістика, як і всяка праця, заслуговує на справедливу
оплату. Підпишіться на один з трьох преміум-пакетів та читайте всі
найкращі статті. А три статті щомісяця ви зможете прочитати
безкоштовно після авторизації.

Головний редактор 20minut.ua