"Приїжджають фотографуватись на весілля": у Ланівцях жінка замість городу посадила казковий сад

"Приїжджають фотографуватись на весілля": у Ланівцях жінка замість городу  посадила казковий сад
  • Сотні видів рослин, кілька зон відпочинку та атмосфера, наче у фільмі. Такий сад власними руками створила вчителька фізкультури із Ланівців Алла Жмака. 
  • Людям такий сад сподобався настільки, що вони не лише приїжджають фотографуватись, а й запрошують жінку допомогти в облаштуванні своїх територій. 

Уже 20 років Алла Жмака вчить дітей фізичної культури у місцевій школі. Проте з юності захоплюється ландшафтним дизайном. 

- Я думаю, що в мене ця любов ще змалку. Ще колись я бачила в журналах такі гарні тераси, сади біля будинків, і мене це захоплювало, - розповідає жінка. - Багато дивилась на сади, які є в людей, просто не могла надивитись. Завжди мріяла і в себе такий мати. 

Відео дня

"Не хобі, а любов на все життя"

У соцмережах жінка створила спільноту, де публікує фотографії саду. Один із альбомів назвала "Не хобі, а любов на все життя". 

- У мене багато фотографій. Зробила ідеї, які люди самі можуть втілити, - каже вона. - Треба знову пофотографувати сад. Він змінюється кожного сезону, а то й частіше. Сад - він же живий. 

Пані Алла розповідає, що в дитинстві жила у квартирі, але про будинок мріяла завжди. 

- У мене є сестра, і ми вирішували хто де буде жити. Сестра не хотіла у будинку, а от я про хату свою мріяла завжди, - розповідає жінка. - Сад починала робити практично одразу, коли переїхала, але тоді він був не таким великим. Зараз багато вже зробили. Досить багато території "зайняли". У батьків одні вподобання: вони звикли, що городи мають бути, а в нас зовсім інше. Я хочу просто, щоб було красиво. 

Свій сад жінка створювала понад вісім років.

Доріжки викладала власноруч

- Почали роботу зі стежок. Робила їх власноруч із такого "кругляка", річкового камінця, - говорить Алла Жмака. - Я так довго чекала майстра, який мав це робити, що вирішила, що самій буде швидше. 

А далі - політ фантазії. Тепер у саду красуються клумби, гамаки, лавочки та навіть озерце. 

- Я навіть не знаю, хто мене надихає на цю творчість. Мабуть, Господь Бог. Але воно так раз -і  вимальовується в голові, а я переношу це все на землю, - продовжує дизайнерка. - Ескізів ніколи не роблю. Приходжу на ділянку і уявляю: це буде тут, а це - там. 

Жінка каже, що складнощів у плануванні додає своєрідність кожної рослини, адже одні потребують менше світла, другі - більше. 

Сад на 0,2 гектара

- Наша ділянка має 30 сотих, це не все облаштовано, - каже ланівчанка. - Під сад 20 я вже точно забрала. У мене тут є озерце в формі серця, до якого струмком біжить вода, є клумба, яку засаджую щоразу іншими квітами одного кольору. Є крісло-кокон, де можна відпочити у затінку. 

А ще в саду є криниця-журавель, яка збереглась здавна, і тут досі надзвичайно смачна вода, розповідає господиня. 

- Якось знайшла старий велосипед "Десна", пофарбувала його у білий, насадила на ньому квітів і теж поставила у саду, - каже жінка. - Він став окрасою. От здається, хто би вже їздив на ньому, а тут - друге життя.

Приїжджають на фотосесії

- Коли почала публікувати фото, то люди справді часто почали проситись на фотосесії, - говорить пані Алла. - Звісно, спочатку було незвично, що на твоєму подвір'ї фотосесії, але я рада, що це тішить людей. Особливо красиві виходять весільні світлини, адже в мене тут багато білих композицій, які роблять святковий настрій. Люди звикли кованки робити чорними, а в мене - білі. 

У саду жінки є сотні видів рослин. Саджанці замовляє в спеціалізованих магазинах, деяке насіння зберігає сама.

 - Я обожнюю хвойні. Голубі ялинки дуже люблю. У мене їх десь 15, - продовжує співрозмовниця. - Усі рослини, навіть ті, що не квітнуть, підбираю по кольорах. Є декоративна слива з вишневими листками, барбариси - з червоними листками, клен-фламінго - білий з рожевим. 

Прикрашає міські клумби

Уже два роки Алла Жмака облаштовує ще і клумби у Ланівцях на прохання міськради. 

- У мене на свій сад йде багато часу. Наприклад, лише, щоб покосити траву, треба виділити цілий день, - каже вона. - Але знаходжу час, щоб у місті гарно було, облаштовую садиби. 

Також біля школи, де працює, встановили ковані парасолі із квітами. Територію школи планує облаштовувати і далі. 

- Така от в мене "хвороба", - каже пані Алла. - Хочу, щоб такі Ланівці всі були. Дивлюсь на красу, яка є в закордонних містах і чаруюсь. Хочеться, щоб і в нас таке незабаром було. Бо це  - емоції, це - позитивний настрій. Відрада від буденних клопотів. Я знаю, як в мене. От коли заходиш в сад - то немає поганого настрою. Ти дивишся, і душа радіє. 

Про свій сад жінка розповідає з любов'ю. У найближчих планах - альтанка. Каже, що для захоплення не шкода ні часу, ні грошей, адже краса варта цього.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (334)
  • Марія Тафійчук Липчак

    Молодець.
  • Тетяна Бешлей

    Молодець дай боже Вам здоров'я щастя і любові.
  • Anzhela Androschuk

    Молодець
  • Валентина Ежова

    Молодчина!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up