Проти м'яса і сексу до шлюбу: як живуть крішнаїти у Тернополі? Репортаж «20 хвилин»

Проти м'яса і сексу до шлюбу: як живуть крішнаїти у Тернополі? Репортаж «20 хвилин»
  • Диваки у помаранчевому одязі, напевно, саме така асоціація виникає у тернополян, коли вони бачать на вулиці крішнаїтів. 

  • Журналіст «20 хвилин» дізнався про них більше і виявляється, ми про них так мало знаємо. У Тернополі вони мають власний храм, кожного дня прокидаються о четвертій ранку, аби помолитися і зовсім не вживають м’яса та алкоголю. 

  • Багато з них крішнаїтами не народилися, а обрали цю релігію у свідомому віці. Як живуть та чому співають мантри на вулиці, поділилися з нашими читачами.

  • Ми розпочинаємо проєкт «Чужі серед своїх», де будемо розповідати про те, як живуть релігійні нацменшини у Тернополі. Дочитайте до кінця. Буде багато цікавого.

Будинок, де молиться ця релігійна громада, зовсім не схожий на храм у звичному для нас розумінні. Розташований за адресою вулиця Котляревського, 53. І про те, що там живуть та збираються крішнаїти, можна зрозуміти тільки за банером з мантрою «Харе Крішна» (мантри на санскриті).

Відео дня
v class="video-block">

Всередині все дуже скромно, а меблів майже немає. Моляться крішнаїти на ковриках і в суцільній тиші, наспівуючи мантри. 

Став крішнаїтом через інтернет

Зустрів журналіста настоятель храму монах Ваманадас та охоче провів екскурсію святим місцем для парафіян і розповів про себе. Живе він також у храмі в невеликій кімнаті, де з меблів лише ліжко, невелика шафа та стілець. адже, більшого йому не потрібно, адже матеріальне збагачення нецікаве.

– Я збагачуюся духовно, коли повторюю мантри та пізнаю світ через книги, – пояснює Ваманадас.

Чоловік прийняв життя монаха. Дружини та дітей не має. Але про це рішення він не шкодує, хоч і пояснює, що вибір цей зробив свідомо і може відмовитися від нього, адже крішнаїтам можна заводити сім’ї та мати дітей.

Монаху 42 роки, і він не був крішнаїтом змалку. Народився Ваманадас в родині християн, а при народженні мав зовсім інше ім’я – Віталій. Крішнаїзм вирішив прийняти 12 років тому і відтоді жодного разу не пошкодував про вибір.

– Це рішення я прийняв сам. 12 років тому мав життєві труднощі та шукав себе. Я шукав відповіді на питання, чому ті чи інші події стаються у моєму житті, – говорить Ваманадас. – Багато читав про цю релігію, пробував практикувати, але пошуки не закінчувалися і завжди чогось не вистачало. Долею випадку, читаючи книгу в інтернеті, натрапив на посилання сайту крішнаїтів. 

Відтоді чоловік, каже, кардинально змінив своє життя. Прийняв духовне ім’я Ваманадас, що означає «Божий слуга». Крішнаїзм для нього – це більше, ніж релігія.

– Так, можна сказати, що це релігія. Але одночасно це – і філософія, адже ми маємо чималу філософську базу, одночасно це – і наука, тому що ми застосовуємо свої знання на практиці, можна сказати, ставимо експерименти, – пояснбє той. 

Який спосіб життя ведуть крішнаїти

У Тернополі крішнаїтів не так багато. Ваманадас каже, що на ранкову молитву приходять орієнтовно 20-30 людей. 

На відміну від індуїстів, вони вірять у єдиного Бога. Також особливе місце в їхньому житті посідає духовний наставник, який і є їхнім вчителем. 

Саме духовний наставнки здійснює обряд посвячення у крішнаїти. Всього таких обрядів є три, і кожен наступний символізує певний рівень, якого змогла досягти людина. 

На першому рівні людину нарікають духовним іменем. Це означає, що крішнаїт розпочинає свій шлях пізнання Бога, а ім'я буде нагадувати йому про це і допомагатиме не забувати про свою мету. На другій посвяті вчитель надиктовує учню секретну мантру. І вже на третій посвяті крішнаїт відмовляється від сімейного життя. Коли саме людина переходить на наступний рівень вирішує також духовний наставник.

Звичайний день кожного крішнаїта розпочинається дуже рано, адже прокидаються на ранкову молитву вони о четвертій-п’ятій ранку. 

– У нас є певні стандарти, яких ми дотримуємося, – говорить монах. – Хтось слідує їм одразу, хтось поступово. Рано-вранці ми прокидаємося, одягаємо обов’язково чистий одяг, далі йдемо на медитацію, повторюємо мантру, читаємо духовні книги, а потім виконуємо свої обов’язки.

Парафіяни можуть самі обирати, жити в храмі, чи у власній оселі, стати монахом, або ж завести сім’ю. Вони самі приймають рішення, чи допомагати храму, як це робити і коли. 

Щодо одруження, в цьому плані крішнаїти досить консервативні. Вони не підтримують статевий зв’язок до весілля, тільки після укладення шлюбу. Послідовники Крішни вірять, що після традиційного для них весілля Віваха-ягя душі молодят будуть разом ще протягом семи наступних життів, у кого вони б не переродилися.

На молитву зазвичай одягають традиційне помаранчеве або світле вбрання. У вільний час можуть носити будь-який зручний одяг.

– Ввечері теж згадуємо про Бога. Молимося, читаємо книги або ж спілкуємося з однодумцями. Це необов’язково робити в храмі, – продовжує Ваманадас.

Обмеження

У крішнаїтів є чотири принципи, яких вони повинні дотримуватися: не їсти рибу, м’ясо та яйця, не вживати ніяких продуктів, що забруднюють організм токсинами, на кшталт, алкоголю, чаю чи кави, не вступати у статеві стосунки до одруження та не грати в азартні ігри. 

– Духовна практика передбачає, що ми маємо наблизитися до Бога, а він найчистіший, – каже настоятель.

Вони не ведуть аскетичний спосіб життя і користуються сучасними надбаннями людства, телефонами, колонками, пральними машинами. Пояснюють тим, що це також творіння Бога, а він є у всьому.

– Як Бог є безмежно великим, так наша душа є безмежно маленькою. Щодо речей, то все залежить від того, як їх сприймати. Звичайний ніж ми можемо застосувати, щоб вбити людину, а можемо нарізати ним хліб, – пояснює Ваманадас. – Так само і з сучасними гаджетами. Але ми не прагнемо мати найновіший телефон. Якщо він може втамувати наші базові потреби, нам цього цілком вистачить.

Також крішнаїти ходять на роботу та живуть, які і інші тернополяни. Обмежень на працю в них немає. Хіба, якщо вона шкодить комусь, наприклад, виробництво алкоголю, сигарет.

Працюють переважно чоловіки, а жінки охороняють домашнє вогнище. Однак в сучасному світі заборони на роботу для жінок немає.

Для чого співають мантри на вулиці

Часто крішнаїтів можна побачити в людних місцях Тернополя. У Центрі чи біля Центрального ринку. Вони співають одну з найвідоміших мантр «Харе Крішна». Ми не могли не спитати, для чого ж вони це роблять і чому збирають гроші.

– На вулиці ми співаємо для того, щоб  інші люди могли почути святе ім'я Крішни. Ми очищуємо себе та людей, адже і той хто співає, і той хто слухає, очищують свою душу. Хтось може цього не усвідомлювати. Люди реагують по-різному. Але на негативні реакції ми не звертаємо увагу, – каже Ваманадас. 

Гроші для крішнаїтів також є енергією Бога. Але зароблені кошти вони витрачають на храм, літературу, проповідницькі програми та їжу. 

– Так ці гроші очищуються, – зауважив Ваманадас. 

Вірять у реінкарнацію душі 

Послідовники Прабгупади, основоположника релігії, вірять, що після смерті душа знову потрапляє на землю, у тіло людини чи тварини. Все залежить від карми.  

Додамо, що “Міжнародне Товариство свідомості Крішни” у 1966 році в Нью-Йорку заснував Шріла Прабгупада. Його фото – на виданні священної книги вішнаїтів – Бгагавад-Гіти (в редакції -“Бгагавад-Гіта як вона є”), а тлумачення наставника займають понад половину із 700 сторінок книги.

Якщо за життя людина робила багато поганого, то наступного разу народиться, у біднішій родині. А якщо вчинила тяжкий злочин, то переродиться у тварину.  

Кінцевою метою життя крішнаїта є потрапляння до духовного світу Крішни. Для цього потрібно прожити дуже праведне життя. Та на відміну від праведних християн, які потрапляють до раю, кількість спроб у прихильників Крішни не обмежується одним життям.

Вони підтримують кремацію. Однак спалювання проводять у крематорї в Києві, а спалені тіла забирають родичі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (127)
  • Dmitry Shanovsky

    Вайшнави гут)
  • Богдан Данилюк

    Крутяк
  • Олег Тропак

    співчуваю
  • Басараб Ярослав

    Arseniy Krywenko відколи це УГКЦ і ПЦУ секти?

keyboard_arrow_up