Рецепт кременецьких гречаних вареників хочуть передати в ЮНЕСКО

Рецепт кременецьких гречаних вареників хочуть передати в ЮНЕСКО

Працівники Кременецького краєзнавчого музею досліджують 20 автентичних страв краю, тож невдовзі Кременеччина може мати свій кулінарний фестиваль

Автентична кулінарна страва, яку здавна готували на Кременеччині, це вареники з сиром з гречаного борошна. Страва ця самостійна, подається із свіжою сметаною та сухими, солоними, делікатесними шкварками, що повільно томилися з сала, котре мало багату та рясну прорость. Ще кілька років тому гречаних вареників годі було знайти в кафе і крамничках Кременця. Тепер їх продають навіть замороженими

Мама готувала на свято
— Моє знайомство з гречаними варениками сягає у вже далекі часи мого щасливого дитинства у 80-х роках, — розповідає директор Кременецькпго краєзнавчого музею Андрій Левчук. — Страву цю готувала моя мати для гостей на прохання батька, тож стереотип у мене склався виключно, що це святкова страва. Під час частування зазвичай в той період застілля, коли вже починають прорізатися співочі голоси, мати ставила на стіл макітру з темно-сірими варениками. Звісно, гості всі раділи, зтішувались, милувались... В компанії відчувалась неабияка рідна атмосфера, яка мені запам'ятається на все життя. Я полюбив гречані вареники та вважав їх, як і мій батько, своєю улюбленою стравою!

Згодом закінчив середню школу, поїхав вчитися в Луцьк, там прожив декілька років після інституту і перебрався до Києва. Коли ж приїздив до батьків, частенько просив наліпити гречаників. Поштовхом до їх популяризації стала одна подія в моєму житті, коли новообраний міським головою Леонід Кичатий запросив мене на роботу до Кременецької міськради першим заступником. Точно не пригадаю, чи це було на мій день народження, чи приїздили друзі в гості, чи може поляки з міст-побратимів, але пригадую, що це був один з  придорожніх місцевих ресторанів, де я складав меню майбутньої дефіляди:
- Дівчата, а у вас є вареники з гречаним борошном?
- Ні, нема.
- А можете наліпити?
- Ні, ніколи не ліпили.
- Покличте, будьте добрі, вашого головного кухаря

Відео дня

Так на моє перше замовлення почали ліпити гречані вареники з сиром із гречаного борошна в місцевих кафе. За декілька років схожі замовлення лунали від мене в інших закладах харчування міста. А згодом я був приємно здивований, коли ця страва з'явилась в майже усіх їхніх меню! Але це ще не все, здивувався я насправді, коли дізнався, що сьогодні в Кременці можна купити заморожені гречані вареники у "Напівфабрикатах" та декількох інших місцевих маркетах!

Ніде, ніде раніше я не зустрічав цих вареників, ні в меню, ні у продажі, ні у когось вдома. Навіть бува перепитував знайомих та колег з інших регіонів України, шукав в Інтернеті, листав кулінарну літературу... Марно. Але це мене чомусь і тішило.
Напевно тому, що фраза "Кременецькі гречані вареники", це мій вислів. З чим я і вітаю краян, бо мало хто має свою неповторну страву!

В Кременецькому краєзнавчому музеї наукові співробітники розпочали досліджувати місцеві автентичні страви. Наразі досліджуються біля 20 страв Кременеччини, які, я сподіваюсь, колись стануть підставою для смачного кулінарного фестивалю в нашому місті. В 2016 році 13 грудня в музеї відбулось декілька заходів, серед яких майстер-клас "Кременецький гречаний вареник". Задокументували рецепт страви для подальшої передачі на захист світової культурної спадщини в ЮНЕСКО.
"Вареники з сиром з гречаного борошна" Українська кухня, Південа Волинь м.Кременець. За рецептом жительки Кременця Левчук Євгенії Петрівни (1947 р.н. с. Жолоби).

Народна кухня без точної ваги
Ліплять їх як і звичайні вареники, але є деякі розбіжності та особливості. Важливо, щоб тісто було потрібної консистенції. Для цього гречане борошно має бути не дрібного помолу. Борошно має бути свіжим, а щоб воно завжди було під рукою і не псувалось, зберігати його слід не провіяним з усім лушпинням, що залишається після помолу. Провіювати за потребою. Перед замісом тіста борошно додатково перетрусіть через сито разів два-три.

Previous Next

Кухня народна, тому точної ваги не беріть. На вагу борошна беріть вагу свіжого сиру. Переминаючи руками сир для начинки, вибийте яйце, посоліть.
Щоб гречане тісто зліплювало вареника, обов'язково замішуйте гарячою водою, додайте пшеничного борошна не більше четвертої частини від гречаного.
Вареники мають бути великими — 10-16 см, стінки товстими. Варитись вони будуть трохи довше за звичайні. Воду посолити. Після того як зваряться, викладіть на стільницю, щоб вони трохи стекли та декілька хвилин підсохли.
Викласти в глибоку макітру, полити жиром з-під шкварок. Шкварки та сметану подавати окремо.

Окремо можна розповісти про шкварки і про те, чому вважається гріхом називати наші вареники пирогами. Але усі зацікавлені зможуть почути про це на наступних музейних майстер-класах, повідомляє Кременецький краєзнавчий музей.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Lyuba Shepitko

    Перший раз смакувала ці вареники в квітні 2013 року саме в Кременці. Враження від смаку і вигляду неповторні. Вареники темні, сир білюсінький, соковитий, а шкварки розміром в половину сірникової коробки...

    Такі вареники - це наша кулінарна спадщина. А моя бабуся мені розповідала, що на Полтавщині  в давнину, якщо свекруха не любила невістку, то заставляла її ліпити гречані вареники, а вони не такі прості в приготуванні.

    Олена Олена reply Lyuba Shepitko

    Я з Миргорода і вперше спробувала гречані вареники наприкінці 70-х, коли мій майбутній чоловік запросив у гості до батьків познайомитися. Пам'ятаю, як з острахом з' їла той перший вареник)). Готую з того часу, як навчила свекруха, сама. Їх люблять всі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up