Рецепт кременецьких гречаних вареників хочуть передати в ЮНЕСКО

Рецепт кременецьких гречаних вареників хочуть передати в ЮНЕСКО

Працівники Кременецького краєзнавчого музею досліджують 20 автентичних страв краю, тож невдовзі Кременеччина може мати свій кулінарний фестиваль

Автентична кулінарна страва, яку здавна готували на Кременеччині, це вареники з сиром з гречаного борошна. Страва ця самостійна, подається із свіжою сметаною та сухими, солоними, делікатесними шкварками, що повільно томилися з сала, котре мало багату та рясну прорость. Ще кілька років тому гречаних вареників годі було знайти в кафе і крамничках Кременця. Тепер їх продають навіть замороженими

Мама готувала на свято
— Моє знайомство з гречаними варениками сягає у вже далекі часи мого щасливого дитинства у 80-х роках, — розповідає директор Кременецькпго краєзнавчого музею Андрій Левчук. — Страву цю готувала моя мати для гостей на прохання батька, тож стереотип у мене склався виключно, що це святкова страва. Під час частування зазвичай в той період застілля, коли вже починають прорізатися співочі голоси, мати ставила на стіл макітру з темно-сірими варениками. Звісно, гості всі раділи, зтішувались, милувались... В компанії відчувалась неабияка рідна атмосфера, яка мені запам'ятається на все життя. Я полюбив гречані вареники та вважав їх, як і мій батько, своєю улюбленою стравою!

Згодом закінчив середню школу, поїхав вчитися в Луцьк, там прожив декілька років після інституту і перебрався до Києва. Коли ж приїздив до батьків, частенько просив наліпити гречаників. Поштовхом до їх популяризації стала одна подія в моєму житті, коли новообраний міським головою Леонід Кичатий запросив мене на роботу до Кременецької міськради першим заступником. Точно не пригадаю, чи це було на мій день народження, чи приїздили друзі в гості, чи може поляки з міст-побратимів, але пригадую, що це був один з  придорожніх місцевих ресторанів, де я складав меню майбутньої дефіляди:
- Дівчата, а у вас є вареники з гречаним борошном?
- Ні, нема.
- А можете наліпити?
- Ні, ніколи не ліпили.
- Покличте, будьте добрі, вашого головного кухаря

Так на моє перше замовлення почали ліпити гречані вареники з сиром із гречаного борошна в місцевих кафе. За декілька років схожі замовлення лунали від мене в інших закладах харчування міста. А згодом я був приємно здивований, коли ця страва з'явилась в майже усіх їхніх меню! Але це ще не все, здивувався я насправді, коли дізнався, що сьогодні в Кременці можна купити заморожені гречані вареники у "Напівфабрикатах" та декількох інших місцевих маркетах!

Ніде, ніде раніше я не зустрічав цих вареників, ні в меню, ні у продажі, ні у когось вдома. Навіть бува перепитував знайомих та колег з інших регіонів України, шукав в Інтернеті, листав кулінарну літературу... Марно. Але це мене чомусь і тішило.
Напевно тому, що фраза "Кременецькі гречані вареники", це мій вислів. З чим я і вітаю краян, бо мало хто має свою неповторну страву!

В Кременецькому краєзнавчому музеї наукові співробітники розпочали досліджувати місцеві автентичні страви. Наразі досліджуються біля 20 страв Кременеччини, які, я сподіваюсь, колись стануть підставою для смачного кулінарного фестивалю в нашому місті. В 2016 році 13 грудня в музеї відбулось декілька заходів, серед яких майстер-клас "Кременецький гречаний вареник". Задокументували рецепт страви для подальшої передачі на захист світової культурної спадщини в ЮНЕСКО.
"Вареники з сиром з гречаного борошна" Українська кухня, Південа Волинь м.Кременець. За рецептом жительки Кременця Левчук Євгенії Петрівни (1947 р.н. с. Жолоби).

Народна кухня без точної ваги
Ліплять їх як і звичайні вареники, але є деякі розбіжності та особливості. Важливо, щоб тісто було потрібної консистенції. Для цього гречане борошно має бути не дрібного помолу. Борошно має бути свіжим, а щоб воно завжди було під рукою і не псувалось, зберігати його слід не провіяним з усім лушпинням, що залишається після помолу. Провіювати за потребою. Перед замісом тіста борошно додатково перетрусіть через сито разів два-три.

Previous Next

Кухня народна, тому точної ваги не беріть. На вагу борошна беріть вагу свіжого сиру. Переминаючи руками сир для начинки, вибийте яйце, посоліть.
Щоб гречане тісто зліплювало вареника, обов'язково замішуйте гарячою водою, додайте пшеничного борошна не більше четвертої частини від гречаного.
Вареники мають бути великими — 10-16 см, стінки товстими. Варитись вони будуть трохи довше за звичайні. Воду посолити. Після того як зваряться, викладіть на стільницю, щоб вони трохи стекли та декілька хвилин підсохли.
Викласти в глибоку макітру, полити жиром з-під шкварок. Шкварки та сметану подавати окремо.

Окремо можна розповісти про шкварки і про те, чому вважається гріхом називати наші вареники пирогами. Але усі зацікавлені зможуть почути про це на наступних музейних майстер-класах, повідомляє Кременецький краєзнавчий музей.

 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube. 

Коментарі (2)
  • Lyuba Shepitko

    Перший раз смакувала ці вареники в квітні 2013 року саме в Кременці. Враження від смаку і вигляду неповторні. Вареники темні, сир білюсінький, соковитий, а шкварки розміром в половину сірникової коробки...

    Такі вареники - це наша кулінарна спадщина. А моя бабуся мені розповідала, що на Полтавщині  в давнину, якщо свекруха не любила невістку, то заставляла її ліпити гречані вареники, а вони не такі прості в приготуванні.

    Олена Олена reply Lyuba Shepitko

    Я з Миргорода і вперше спробувала гречані вареники наприкінці 70-х, коли мій майбутній чоловік запросив у гості до батьків познайомитися. Пам'ятаю, як з острахом з' їла той перший вареник)). Готую з того часу, як навчила свекруха, сама. Їх люблять всі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Зробив підземну теплицю на власному городі і не пошкодував: тепер вирощує і продає квіти цілий рік photo_camera stars 20:00 Діти змушені вчитися дистанційно, бо педагоги не вакцинуються? Скандал у музичному коледжі stars 19:03 Рекорд вакцинованих за добу на Тернопільщині, але і цього недостатньо 18:35 У Тернополі шукають гідних здобути премію імені Володимира Лучаківського Від читача 15:34 Втрата паспорта за кордоном. Що потрібно робити 18:07 Українці будуть проходити курс ревакцинації проти COVID-19 наступного року: головний санлікар 17:31 Авто твоєї мрії: пригон та доставка авто з США, Кореї та Європи у Тернополі 17:20 У Великій Березовиці освятили нову церкву (ФОТО) photo_camera 16:50 Страшно дорогу перейти! Люди вимагають зробити безпечну автобусну зупинку, інакше діятимуть радикально photo_camera 16:35 Діти голодні, а батьки п'яні: на Київській врятували двох хлопчиків photo_camera 16:03 Ми порівняли вартість ПЛР та експрес-тестів на COVID-19 у Тернополі. Де швидше та зі знижкою? (ЦІНИ) photo_camera stars 15:25 У яких медичних закладах Тернопільщини МРТ і КТ безоплатні для пацієнтів з онкологією: МОЗ 15:02 «Я йому простила, але Бог йому не простить», — мама Юрчика, якого збив п’яний водій у Прошовій play_circle_filled stars 14:31 2 млн збитків: судитимуть посадовця, який не "побачив" вирубку дерев в чотирьох заповідниках Тернопільщини 13:29 Ще сім областей України стають "червоними": як будуть жити з 30 жовтня? 12:55 Скільки тернополяни платитимуть за газ у листопаді 12:02 «Громадський бюджет 2022»: просять від півмільйона до двох мільйонів. А ви за що голосуєте? (ГРАФІКА) stars 11:20 І знову все спочатку: в апеляційному суді починають новий розгляд у справі вбивства тату-майстрині (ОНОВЛЕНО) 11:00 Деякі будинки будуть без води 28 жовтня. Кому треба зробити запаси (АДРЕСИ) 10:27 6 популярних залів Тернополя, де ви можете привести себе у форму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up