Рідні зі сходу більше тижня не виходять на зв’язок. Де і як їх шукати?

Рідні зі сходу більше тижня не виходять на зв’язок. Де і як їх шукати?
  • Перед початком пошуків у чатах та на телеграм-каналах, потрібно обов’язково повідомити поліцію про родичів, які не виходять на зв’язок. Поліцейські внесуть дані зниклих у бази та Єдиний реєстр.
  • У матеріалі ми зібрали посилання на популярні сторінки у соцмережах та телеграм-канали  з пошуку людей.

 

Родичі, які проживають на Херсонщині, вже понад 10 днів не виходять на зв’язок. Де і як їх шукати?

Подібних повідомлень останніми днями редакція «20 хвилин» отримала чимало. Люди кажуть, що знають з новин про те, що зв’язок у цій місцині «заглушили» понад тиждень тому. Дехто пробує додзвонитись на пошту, до сільської ради на стаціонарні телефони, аби дізнатись про долю рідних, але й ті телефони не працюють.

— Востаннє я говорила з братовою понад 10 днів тому, вона написала в месенджер, а по обіді я пробувала її набрати — всі телефони «поза зоною», — поділилась тернополянка Вероніка. — Дзвонила на обидва номера чоловікової сестри, на номер свекра – нічого.

Відео дня

Жінка каже, що кілька разів на день пише повідомлення у вайбер, телеграм, месенджер і сигнал. Відповіді немає, а повідомлення так і залишаються не прочитаними. По кілька разів на день пробує набрати номери родичів, і це вже стало певним ритуалом, але зв’язку так і немає.

— Батько чоловіка хворіє, у них ще є літній дідусь, якому близько 90 років, і ми не маємо жодної інформації про них, — поділилась жінка. — Живуть вони неподалік Скадовська. І вже кілька разів там зв’язок зникав. Проте його досить швидко відновлювали. Коли востаннє говорила з родичами, вони перебували під окупацією, але в самому селищі було відносно спокійно. Там не стріляли.  

Олег, в якого родина мешкає поблизу Лазурного, поділився, що пробував телефонувати за всіма стаціонарними телефонами, які знайшов у довідкових службах. Зв’язку немає. каже, з новин бачив, що цю територію, яку ще раніше окупували орки, час від часу обстрілюють і бомблять. Чоловік сподівається, що родичі живі, і в них все добре, наскільки можливо в цій ситуації. Пробував шукати в пошукових чатах і телеграм-ботах. Але інформації поки — жодної.   

Спочатку – дати раду своєму стану

То що робити, якщо рідні, військові чи цивільні, перестали виходити на зв’язок. Де і як їх шукати і з чого починати, з’ясовували журналісти «20 хвилин».

Передусім потрібно дати раду собі — взяти себе в руки. Адже в стані тривоги, відчаю і «все пропало» ви не досягнете жодного позитивного результату, а ще й нашкодите собі та не будете в силі допомогти рідним, переконана психологиня Тетяна Білінська.

— Перше, що потрібно, — це взяти себе в руки, як кажуть, — «заземлитись», — радить Тетяна Білінська. — «Я тут», «я стою твердо на ногах» і «я чітко розумію, якими мають бути мої дії, аби зробити зараз те і те». Після цього потрібно написати план короткострокових завдань. Наприклад, що я зараз повинен робити – бути здоровим, піклуватись про дитину тощо. І ввечері кожного дня навпроти виконаного пункту ставимо чітку галочку.

«Галочка» означає, що ми це виконали, зробили. Таким чином в голові лунає сигнал, що  я впорався, мені це під силу.

— Тоді людина набирається внутрішньої сили йти вперед – пропадає безпомічність, — каже Тетяна Білінська. — В іншому випадку може розвинутись комплекс навченої безпомічності – мені не дали, мені не привезли, мені не допомогли… І тоді людина перетворюється в паразита, сама в собі нищачи самооцінку і адекватність самосприйняття.

Зараз таким людям дуже потрібна підтримка один одного і суспільства загалом. Всі, хто втратили чи загубили рідних, буквально фонять емоціями. Їм передусім потрібно зібрати всю волю в кулак і чітко прописати першочергові завдання, які потрібно вирішити, радить психологиня.

Навіщо звертатись в поліцію та СБУ?

— Якщо ваш родич – чи то військовий, чи цивільний, перестав виходити на зв’язок чи зник безвісти, варто звертатись у поліцію, на лінію 102, — пояснив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Не має значення – чи ви місцеві, чи приїхали до нас з окупованої території. Це ж стосується і людини, яку розшукуєте. Звертайтесь на лінію 102, для пошуку людей є спеціальна база, де є дані всієї України.

Поліцейські порушать кримінальне провадження, внесуть відомості про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) з позначкою «зниклий безвісти». Внесуть дані зниклої особи до єдиної бази даних. Далі почнуть самі пошукові дії.

Від початку повномасштабного вторгнення рф за допомогою СБУ проведено десяток  обмінів і повернуто до України кілька сотень наших полонених. Такі дані оприлюднили в управлінні СБУ в області.
Усе це – у рамках взаємодії Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, який функціонує під патронатом Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України – Президента Володимира Зеленського.
Ця робота потребує обробки та верифікації великих обсягів інформації, тому варто звертатись за телефонами гарячої лінії або на електронну адресу.

У Службі функціонує відповідна гаряча лінія: (067) 650-83-32, (098) 087-36-01.
А також електронна скринька: united.centre.ssu@gmail.com

— Будь ласка, повідомляйте нам, якщо у вас є інформація про факт незаконного позбавлення волі наших громадян або потрапляння їх у полон, — кажуть в управлінні СБУ. — Ми обов’язково опрацюємо ці дані, які допоможуть врятувати життя наших співвітчизників. Повернемо українців додому!

«Об’єднаний центр координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок збройної агресії РФ» — таку назву має центр, створений на базі СБУ.

— Для того щоб вам допомогли, потрібно надіслати офіційну заяву з усіма даними людини, яку розшукують, або хочуть повернути з полону, — відповіли в об’єднаному центрі.— Наш координаційний центр цю заявку опрацьовує і передає на штаб Ірини Верещук. А уже там складають списки на обмін полоненими.

Та, на жаль, це лотерея. Тому що обмін полоненими відбудеться лише тоді, коли інша сторона їх ухвалить. Це все не так швидко і легко відбувається. Звісно, матері, дружини хочуть якнайшвидше повернути своїх хлопців, особливо якщо ті поранені. Та це не від нас залежить, скажуть там буде обмін — він відбудеться, щось там не подобається — ні, кажуть у центрі.

Оформити заявку можна за адресою: united.center.ssu@ gmail.com Або в Viber, WhatsApp за номерами телефонів (067)650-83-32, (098)087-36-01.

Діє гаряча лінія щодо загиблих від дій рф

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що Національна поліція України відкрила «гарячу лінію» для родичів загиблих внаслідок військових дій РФ: 0 894 201 867.

Ця лінія працює цілодобово. Оператори готові надати необхідну консультацію та роз’яснення щодо процедури поховання.

— У звільнених від російських військ населених пунктах поліцейські цілодобово працюють над пошуком та ідентифікацією загиблих мирних людей, — повідомив Ігор Клименко. — Тіла жертв військової агресії росії направляють на судово-медичну експертизу для встановлення причини смерті. Після проведення необхідних досліджень тіла загиблих передають родичам для поховання. Велике прохання до громадян використовувати анонсовану телефонну лінію за призначенням. З усіх інших питань звертайтесь за номерами поліції вашого регіону.

Перелік телефонів поліції тут https://cutt.ly/KFr3q8G.

Групи пошуку у Фейсбук

Окрім звернення до офіційних органів і структур, можна ще спробувати пошукати зниклих родичів у соцмережах. Їх дуже багато, в кожній від кількох тисяч до кількох сотень тисяч користувачів. І дуже багато баз даних. Причому як тих, кого шукають рідні, так і є інформація від волонтерів про полонених, загиблих. Журналісти «20 хвилин» зібрали перелік діючих і за допомогою яких шукали своїх рідних наші земляки.

  1. ПОШУК ЗНИКЛИХ Група «Пошук зниклих» допоможе вам знайти тих, із ким ви втратили зв'язок, або тих, кого ви загубили у зв'язку із вторгненням російських військ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. https://www.facebook.com/groups/338042028259035/

  2. Пошук зниклих у боях Група не про політику. А для помочі людям. https://www.facebook.com/groups/3073392689576120/
  3. Пошук людей, зниклих під час війни в Україні Група створена для пошуку близьких людей, зв'язок з якими пропав під час війни в Україні. https://www.facebook.com/groups/489924899517407/
  4. Пошук людей під час війни Пошук людей, хто загубився під час війни https://www.facebook.com/groups/501372487206777/
  5. Пошук людей Україна війна 2022 Група створена для пошуку людей, з якими було втрачено контакти під час евакуації з небезпечних міст, сіл України у військовий час. Людей, які втратили свої мобільні телефони, контактні дані і не можуть знайти своїх родичів, друзів в різних куточках України і світу.  https://www.facebook.com/groups/375231601100430/
  6. ПОШУК ЛЮДЕЙ / ЗАГУБЛЕНІ НА ВІЙНІ Група, де можна розміщувати інформацію про "загублених" і в свою чергу родичі чи знайомі тут знайдуть тих, кого шукали. Прохання для тих, хто буде розміщувати пости - якнайдетальніше розповідати про тих людей, кого шукаєте. Самі розумієте, що кожна дрібничка може бути у допомозі під час розшуку. https://www.facebook.com/groups/486489289591874/
  7. Розлучені війною. Пошук рідних. Україна. Група створена для пошуку близьких та рідних людей, розлучених війною. Якщо ви шукаєте близьку вам людину, будь ласка, розмістіть свою об'яву тут. Обов'язково вказуйте хештег з назвою міста українською мовою (наприклад #Маріуполь), а також фото чи інші дані, які допоможуть впізнати людину за описом... https://www.facebook.com/groups/339015514911587/
  8. ПОШУК ЛЮДЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ 2022 Це група, для пошуку рідних, близьких людей, з якими немає зв'язку в цей нелегкий час! https://www.facebook.com/groups/poshuk.ukr/permalink/1090654151480868
  9. Пошук людей в Україні Група для тим, хто шукає своїх близьких. Розміщуйте дані зниклих людей. https://www.facebook.com/groups/518952596232855/

Шукаємо у телеграм-каналах

1. Для пошуку зниклих рідних під час війни в Україні створено чат-бот «Знайди рідних», який дозволяє знайти тих, із ким втрачений зв’язок, незважаючи на країну їхнього теперішнього перебування.

Розробники інформують, що персональні дані учасників надійно захищені, інформацію про місцезнаходження чат-бот надає лише зареєстрованим у ньому громадянам після підтвердження згоди того, кого розшукують, щоби уникнути небажаних ситуацій. @family_search_bot

2. Пошук зниклих — один із найбільших ресурсів для пошуку дітей та дорослих, зниклих під час вторгнення росії. У Telegram-каналі легко орієнтуватися за допомогою хештегів із назвами міст https://t.me/poshuk_znyklyh

3. Пошук Україна 2022 — Telegram-канал для пошуку людей по всій Україні. Щоб подати заявку на пошук, треба заповнити Google-форму, яка надійде волонтерам та бійцям ТрО https://t.me/poshukukraina2022

4. Знайди рідних — бот, створений за ініціативи «Міжнародної асоціації кібербезпеки» та інших громадських організацій. https://t.me/Family_Search_bot

5. Розшук за даними Національного інформаційного бюро надає інформацію про зниклих військових і цивільних — як загиблих, так і полонених або депортованих з України  https://t.me/nib_uncp_bot

6. Українські полонені та зниклі безвісти. Разом ми сила, як відомо, один в полі не воїн. Давайте об'єднуватися для швидкого пошуку наших захисників та цивільних. https://t.me/poloneniukr

Довідка

Національне бюро з пошуку зниклих і номери гарячої телефонної лінії: 16-48, 044-287-81-65.

ГУНП у Тернопільській області: 102, (067) 673-65-69.

Гаряча лінія СБУ в області: (0352) 52-90-00, (067) 352-31-00.

Об'єднаний центр з пошуку та звільнення полонених, гаряча лінія: (067) 650-83-32, (098) 087-36-01. Електронна скринька: [email protected]
Тернопільський обласний ТЦК СП (військкомат): (0352) 25-09-83.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up