Роман Островський знає таємниці «Червоної рути»

Роман Островський знає таємниці «Червоної рути»
Роман Островський показує афішу першої «Червоної рути», яка відбулася у 1988 році у Кіцмані. Фестиваль був заборонений, тому інформації про нього практично немає

Журналіст з Тернопільщини зберігає унікальні світлини українських знаменитостей, яких фотографував майже півстоліття тому.  Саме він опублікував перші фото Яремчука, Зінкевича, Ротару та Івасюка

На рінгтоні мобільного журналіста з Копичинців, 67-річного Романа Островського «Червона рута» - легендарна пісня Володимира Івасюка, яка вперше прозвучала 47 років тому. У колекції пана Островського більше сотні світлин з талановитою четвіркою, які співали «Червону руту» - Володимиром Івасюком, Назарієм Яремчуком, Василем Зінкевичем та Софією Ротару. Чоловік часто фотографував цих молодих артистів, які тільки починали свій творчий шлях.

30 років журналіст переховував свій фотоархів, адже у радянські часи оприлюднювати світлини, особливо з Івасюком, було ризиковано. Та нині чоловік готовий поділитися своїми спогадами та активно популяризує фото артистів, яких у молодості йому пощастило знімати. Фотографії молодих Яремчука, Івасюка, Ротару, Зінкевича він зібрав на фотовиставці «Червона рута» від Донецька до Верховини», з якою нещодавно об'їхав 17 міст України, в тому числі побував і в зоні АТО. Роман Карлович першим опублікував фото співочого тріо – Софії Ротару, Назарія Яремчука і Василя Зінкевича 10 вересня 1971 року в газеті "Радянський студент". До того часу їхні знімки ще ніде не з’являлися.  А також журналіст написав перше інтерв’ю з Назарієм Яремчуком, оприлюднив рукопис пісні «Червона рута», яку молодий Івасюк написав своєму студентському коханню Марії Соколовській.

Previous Next

Відео дня

Збирається написати книгу

Роман Островський розповідає неймовірні історій про свої роботу. Він збирається написати книгу про знаменитостей, з якими перетинався як журналіст та фотограф. У цьому списку десятки відомих імен. Серед них – Любов і Віктор Анісімови, Ігор та Оксана Білозір, Іво Бобул, Степан Галябарда, Гриць Драпак, Євген Дудар, Жанна Бондарук, «Тріо Мареничів», Ауріка, Лідія, Софія Ротару, Богдан Ступка, Назарій Яремчук, Володимир Івасюк, Василь Зінкневич. Є навіть відомий психотерапевт та екстрасенс Анатолій Кашпіровський та легендарний ясновидець і телепат Вольг Мессінг, який давав концерт у Чернівцях у 60-х роках.

Зняв Івасюка з Масляковим

- Я проводжу такий експеримент: роблю з інтерв’ю зі всіма, хто хоче стати відомим і через певний час дивлюся і так воно і стається, - каже чоловік. – Вже готую наступну виставку  - це люди, яких я фотографував, і які потім стали заслуженими, народними артистами. В основному я знімав їх на концертах у Чернівцях. У 1973 році працював на радіо і телебаченні і якраз той період був піком творчості цих молодих артистів.

Пан Островський показує фото талановитих і улюблених глядачами до нині артистів – Яремчука, Зінкевича, Ротару. Чоловік каже, що ці фото публікували у різних журналах, книгах і ніде не вказували, що ці фото його авторства.

- Але раніше фотографій не підписували, то які претензії можуть бути? – каже він. – Ці фото я роздаровував друзям і так вони потрапили в ЗМІ і стали народними. Наприклад фото, де Саша Масляков сидить з Володею Івасюком, надрукували свого часу дуже багато журналів.

«Алло, ми шукаємо таланти!»

32 роки тому Роман Островський переїхав на Тернопільщину, звідки його дружин. А свої молоді роки чоловік провів на Буковині. Він закінчив школу в Коломиї, у 1968 році вступив на хімічний факультет Чернівецького державного університету, одночасно закінчив школу журналістики. Був позаштатним кореспондентом чернівецької газети «Радянський студент», тож йому пощастило зняти багато унікальних фото. Він є автором світлини, де вперше зібралися у співочому тріо Софія Ротару, Назарій Яремчук і Василь Зінкевич. А зроблене це фото під час зйомок музичного фільму «Червона рута» у Яремчі.

У 1972 році як власкора газети «Радянський студент» Романа Островського запросили на зйомки всесоюзної телепередачі «Алло, ми шукаємо таланти!», які відбувалися в мармуровій залі Чернівецького державного університету. Роман Островський був єдиним запрошеним фотографом, а програму транслювали на весь союз.

- Якраз минуло 45 років, як знімалася ця передача, - розповідає пан Островський – Тоді я отримав спеціальне право від Москви фотографувати там. Більше ніхто не мав такого права. Тож якщо я десь бачу фото з цієї передачі, то я знаю, що це тільки мої фото. Тут я зробив перші світлини ансамблів «Смерічка» і «Арніка», які стали лауреатами.  

Про першу «Червону руту»

Перший фестиваль «Червона рута» пам'яті Володимира Івасюка  відбувся не у 89-му році у Чернівцях, а у Кіцмані у 1988 році, розповідає Роман Островський та показує афішу цього фестивалю.

- Місяць тому я був у Кіцмані і ми знайшли дані про те, що нічого не збереглося з цього фестивалю, - каже він. - А в мене з нього є знятих пару плівок. Цікаво те, що це був заборонений фестиваль і на ньому був Любомир Криса – професійний фотограф, швагро Володі Івасюка, який не повірив, що у мене є фото з цього концерту. От я йому і доказав, що в мене є фото. Виявляється біля нього посадили кгбіста і він нічого не міг сфотографувати.  А як зробив фото я?  Я спізнився на 10 хвилин на концерт і щоб не привертати уваги в залі, я перед дверима роздягнувся, дружина тримала моє пальто. А я на себе одягнув фотоапарати «Снайпер», «Зеніт» і «ФЕД», заскочив у зал і зробив декілька фото. І виявилося, що тільки в мене є ці фотографії фестивалю «Червона рута», який вперше був у Кіцмані.

Роман Островський багато знімав Яремчука, Зінкевича.

- Я фотографував перший автограф Яремчука для газети і коли ми зробили  цю фотосесію, я вийшов на вулицю і кажу: «Назарію, я хочу з тобою сфотографуватися,  колись ти будеш відомою людиною, а я матиму з тобою фото, - пригадує журналіст.

Пісня для Мусі

- А ви знате, кому присвячена пісня «Червона Рута»? - запитує Роман Островський.

Легендарну «Червону руту» Володимир Івасюк написав своєму студентському коханню – Марії Соколовській, яку він називав Муся.  І саме на одній із пар в медінституті композитор подарував дівчині пісню, написану в зошиті від руки зі своїм підписом.  А через 5 років після смерті Володимира Івасюка жінка показала цей дарунок пану Островському.

-  Такого не було ні в музеї, ні в сім'ї Володимира, - каже пан Островський і показує копію рукопису.  – Пісню Івасюк підписав: « Мусі від Володі на третій парі по дермі» (дерматології - ред.). За цей рукопис з автографом Івасюка іноземці давали Марії тисячі доларів, але вона відмовилась. Нині Муся живе в Чернівцях, вона лікар, одружена, виростила троє діток. Чому я це все знаю, бо я вчився з Мусею в одній школі. 12 травня цього року ми з нею зустрінемось, адже минуло 50 років, як ми закінчили школу ім. Стефаника у Коломиї. До речі, статтю про Мусю та подаровану їй «Червону руту» я надрукував у обласній газеті «Ровесник».

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up