Відомі Романи Тернополя розповіли, чому їх так назвали і як святкують іменини

Відомі Романи Тернополя розповіли, чому їх так назвали і як святкують іменини

Сьогодні, 1 грудня, іменини Романа. 

Відомі Романи Тернополя розповіли про те, чому їх так назвали та як вони святкують свої іменини.

Святкувати іменини не любить, але його про це не питають

Роман Заставний – міський голова Тернополя у 2006–2010 роках, Народний депутат України 2014–2019 років, розповідає, що йому дали ім’я його старший брат та сестра.

По сусідству, де він народився, жив хлопець Роман. Брат і сестра Романа Заставного любили гратися  з цим хлопчиком. Коли народився молодший брат, діти назвали його Романом на честь сусідського хлопця.

Відео дня

Роман Заставний говорить, що на жаль, цей сусід уже помер.

Ім’я Роману Заставному подобається. Він вірить, що ангел-охоронець допомагає людині, проте, важливо, щоб людина теж прикладала зусилля для того, щоб її життя було щасливим та безпечним.

Роман Заставний говорить, що святкувати День ангела йому доводиться, тому що вітають друзі. Багато років тому він і його друзі домовилися не дарувати подарунки на свята, бо пошук подарунку забирає багато часу. За словами політика, коли є багато друзів, кожного тижня потрібно шукати подарунок (день народження, іменини тощо), можна не вгадати, що людині подобається. Тому, щоб уникнути цих незручностей та формальностей в колі друзів Романа Заставного прийнято не дарувати подарунки. Подарунок — це коли сіли, кави випили разом, поспілкувалися, говорить Роман Заставний.

— В мене завжди подарунок на іменини – це багато друзів, — каже пан Заставний. — Я не люблю святкувати і не дуже люблю такі святкові дні, тому що вони забирають багато часу, але інколи в мене про це ніхто не питає, мене ставлять перед фактом, що ми до тебе йдем, — в мене виходу немає, я змушений приймати вітання.

За привітання з Днем ангела давав мандаринку

Роман Задорожний займається туризмом, є організатором деяких спортивно-туристичних заходів у Тернополі, має досвід проведення громадсько-політичних проектів.

Чоловік розповів, що його назвали на честь його дядька. Тато Романа Задорожного був близьким другом дядька, тому вирішив першого сина назвати так, як його приятеля. Ім’я чоловіку дуже подобається. Роман Задорожний говорить, що  його у колі близьких людей знають не як Романа, а як Ромка.

— Моя діяльність пов’язана  з певним ризиком, який вимагає навиків та обачності, — каже пан Задорожний. — Вірю в те, що є сили, які можуть оберегти. Особливо, коли це якісь сплави чи виїзди в гори, то бували випадки, коли не лише власна обережність, а й ще щось збоку напевне допомагало.

Роман Задорожний говорить, що любить більше сам вітати інших, ніж коли вітають його. Найприємнішим подарунком для нього є самі вітання та посмішки.

Якось Роман розповідав «20 хвилин», що коли в день іменин працював, то всіх, хто приходив і вітав його, отримував мандаринку за вітання.

Найбільший подарунок на іменини за всі роки — народження сина

Роман Навроцький — депутат міської ради 8 скликання, розповідає, що його назвали на честь його прадіда Романа, який був відомою та поважною людиною в селі. Прадід Романа Навроцього не пив, не курив, брав участь у розбудуванні села, підтримував церкву. Ім’я своє політик дуже любить, каже, що Роман – це не ім’я, а діагноз: щасливий, позитивний і все що добре, це Роман.

Роман Навроцький розповів, що у житті були випадки, коли він відчував, що в тій чи іншій ситуації його підтримав ангел-охоронець. Політик говорить, що завдяки рідним, Богу пережив ці ситуації.

— Я повертався у темну пору доби, — згадує Роман Навроцький. – Попереду мене їхав автомобіль, і він пішов на обгін, я пішов за ним. Але переді мною вискочила фура, я вирулив кермо і мало не потрапив у ДТП. Я вважаю, що від таких негараздів мене ангел зберіг.

Найбільший подарунок на іменини для політика ще раніше зробила його дружина – і на 1 грудня народила сина Романа.

— Дякую дружині і Богу за такі речі. Оце подарунок мій на все життя – Роман Романович. Мав бути Данило, але народився швидше — і Роман. В нас потрійне свято – два Романа і один день народження, — каже політик.

Довідка

1 грудня всі Романи, Романівни і Романовичі відзначають свої іменини на честь римського мученика Романа. Цей святий був страчений за свою віру в часи гонінь на християн.

Значення імені Роман за різними трактуваннями — «сильний», «міцний», «римлянин». Це ім'я має благородне, але ніжне звучання, що обумовлює і характер Романа. Він одночасно строгий і м'який, впертий і поступливий. Роман дуже цінує особисту свободу і не дозволить нікому її обмежувати.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валєра Правдоруб

    Заставний чорт
  • Ігор Непрілий

    ПО тому що з ліва ..потрібно  зо 5 кримінальних справ відкривати ....Як умудрилось весь центр приватизувати
  • Igor Xot

    ТОП новина, але це рівень 20 хв...
  • Петро Білецький

    Ромко хфайний був мер, за него яйця були дешеві.

keyboard_arrow_up